Χάνουν την δουλειά τους 35.000 συμβασιούχοι του Δημοσίου!
1.800 δημοτικές επιχειρήσεις κλείνουν και έτσι 35,000 δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν το δρόμο προς την έξοδο!
Οι περισσότεροι από αυτούς υπηρετούν με συμβάσεις έργου και με το λουκέτο στις δημοτικές επιχειρήσεις ξεκινά η μείωση του κράτους, για το οποίο, εκτός των άλλων, έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αναμένεται να συμπεριληφθεί στη νομοθετική ρύθμιση για τον «Καλλικράτη», την οποία καταρτίζει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης και θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο ως τα μέσα Μαΐου 2010.
Το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων εντάσσεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει ο κ. Ραγκούσης να μειωθούν από τις αρχές του νέου έτους τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα που ελέγχονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 2.000, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι.
Παράλληλα, συμπεριελήφθη και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρόσφατη συνεδρίαση του ECOFIN για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.
Από την κατάργηση των 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ, που αποτελούν και τον ετήσιο τζίρο τους, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων σ΄ αυτές θα απολυθεί.
Υπέρ του ξεκαθαρίσματος στις συγκεκριμένες δημοτικές επιχειρήσεις τάχθηκε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς.
"Οι επιχειρήσεις αυτές υποτίθεται είναι δημοτικές και προωθούν πολιτιστικό έργο ή ειναι αναπτυξιακές. Υπάρχουν 1.800 εκ των οποίων τουλάχιστον 800 ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις κάνουν ούτε αναπτυξιακό εργο προσφέρουν. Ουσιαστικά φυτοζωούν και δημιουργούν τεράστια ελλείμματα. Επίσης στα Διοικητικά Συμβούλια εργάζονται 10.000 υπάλληλοι αμοιβόμενοι οι οποίοι ουσιαστικά δεν προσφέρουν καμιά δουλειά και είναι μια πηγή που δημιουργεί ελλείμματα χωρίς να παράγει έργο.
Απολύσεις στον δημόσιο τομέα γίνονται συνέχεια και ανησυχούμε, δήλωσε στο Newsit ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.
"Σε ότι αφορά τους ορισμένου χρόνου όπως και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η πιθανότητα απολύσεων είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί, γιατί ήδη στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα με αυτές τις συμβάσεις οι εργαζόμενοι απολύθηκαν, απολύονται, περιορίζονται. Δηλαδή έχουμε απολύσεις στις επισφαλείς θέσεις εργασίας σε μια εποχή που θα να κοιτάμε που θα έπρεπε να προστατέψουμε και πως θα έπρεπε να διατηρήσουμε τις δημόσιες θέσεις εργασίας", είπε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης είναι η τοποθέτηση του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υποστήριξε ότι εν όψει της διαδικασίας κατάργησης και συγχώνευσης δημοσίων φορέων και οργανισμών οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται σε αυτούς μπορούν να βγουν στον δρόμο ή να μεταταγούν.
Η μονιμότητά τους μάλιστα, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μπορεί να αρθεί, καθώς δεν υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα.
Επίσης στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, που υπηρετούν σήμερα στις δημοτικές επιχειρήσεις, να μεταταγούν στις θέσεις των υπό σύσταση δήμων του «Καλλικράτη», στις οποίες θα μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες των υπό κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων.
Η πλειονότητά τους όμως, που εργάζεται με συμβάσεις έργου, θα απολυθεί.
Σχόλια