ΕΘΙΜΑ ΑΠΟΚΡΙΩΝ


ΘΡΑΚΗ
* Διδυμότειχο
Στο Διδυμότειχο συναντάμε την αναβίωση του "Μπέη" που σατιρίζει τα δεινά που πέρασε ο κόσμος στην τουρκική κατοχή και τη φτώχεια της εποχής. Μετά τη παραδοσιακή "γύρα του Μπέη", γίνεται γαιδουροδρομία και στη συνέχεια κάτοικοι ντυμένοι ως το προσωπικό του Μπέη και συμμετέχοντες στον πρωτότυπο αγώνα καταφτάνουν στις ταβέρνες όπου συνεχίζεται το γλέντι μέχρι πρωίας.
" Ξάνθη
Στην όμορφη Ξάνθη βρίσκουμε το "κάψιμο του Τζάρου" ενός ανθρώπινου ομοιώματος που γίνεται την τελευταία ημέρα της Αποκριάς. Το τέλος της ημέρας βρίσκει τους κατοίκους όχι μόνο να λούζονται από μια βροχή πυροτεχνημάτων αλλά να γεύονται κρασί, ντόπια φαγητά και γλυκίσματα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
* Δράμα...
Σ αυτή την περιοχή της Ελλάδας έχουμε τους "Μπαμπόγερους" που πετούν στάχτες στους...τυχερούς περαστικούς. Όσοι δεν έχετε προετοιμαστεί ψυχολογικά γι αυτόν τον ανταρτοπόλεμο με τις στάχτες, απλά μην πλησιάσετε την περιοχή. Όσοι τολμηροί εφοδιαστείτε με πλαστικές σακούλες στα μαλλιά και καλή διασκέδαση!
* Νάουσα
Το έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες" μένει εδώ και πολλά χρόνια ίδιο και απαράλλακτο, ενώ είναι αφιερωμένο στους άντρες που έπεσαν απ την τουρκική χαντζάρα. Ιστορικά κρατά από το 1705 ενώ οι ντόπιοι διατηρούν με νύχια και με δόντια τον τρόπο εορτασμού και μνήμης ως παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές.
* Καστοριά
Η Καστοριά είναι ξακουστή εκτός απ τις ομορφιές της και για τα "Ραγκουτσάριά" της. Μπουλούκια από μασκαρεμένους ντύνουν την πόλη σε ένα πολύχρωμο φόντο, ενώ σ αυτά συμμετέχουν όλοι οι πολίτες που με σατιρική διάθεση κρίνουν τα κακώς κείμενα του έτους. Και η συγκεκριμένη εποχή έχει πληθώρα έμπνευσης για τους λάτρεις αυτού του διονυσιακού εθίμου !.
* Κοζάνη
Αν βρεθείτε στους δρόμους της Κοζάνης θα ζήσετε σε μια πανδαισία "φανών" που δεν είναι άλλοι από τεράστιες, ψηλές φωτιές στα κεντρικά μέρη της πόλης. Την Κυριακή δε πριν από την Καθαρά Δευτέρα όλοι οι φανοί ανάβουν παραδοσιακά την ίδια ώρα κάνοντας την περιοχή κυριολεκτικά να φλέγεται και τους τουρίστες να ξαφνιάζονται.

ΗΠΕΙΡΟΣ
* Άρτα
Άντρες τον νου σας! Εδώ δεν περνάει η μπογιά σας, αφού κάθε χρόνο αυτές τις μέρες οι γυναίκες διοργανώνουν το δικό τους καρναβάλι. Τα θηλυκά της περιοχής μασκαρεύονται και τριγυρνούν χορεύοντας και τραγουδώντας σε όλα τα μαγαζιά και τα σπίτια της ΄Αρτας. Και αυτό το έθιμο δεν γίνεται μόνο εδώ. Στα χνάρια τους βαδίζουν και γυναίκες της Πρέβεζας που στήνουν το δικό γλέντι.
* Ιωάννινα
Έχετε ακουστά τις "Τζαμάλες"; Στα Γιάννενα, όπου οι ντόπιοι ξέρουν από γλέντι, στήνονται τεράστιες φωτιές και οι κάτοικοι χορεύουν τριγύρω πιασμένοι χέρι χέρι σε δυο και τρεις σειρές για να εξαγνίσουν κάθε κακό ώστε να έρθουν ομαλά οι επικείμενες ημέρες του Πάσχα.

Στερεά Ελλάδα
* Γαλαξίδι
Αυτές τις μέρες όσοι καλοχτενισμένοι απομακρυνθείτε απ το Γαλαξίδι. Υπάρχει έθιμο που κρατά από το 1800. Στα "αλευρώματα" οι κάτοικοι μοιράζονται στους βόρειους και τους νότιους με σακούλες γεμάτες αλεύρι. Τα τελευταία χρόνια στα πολεμοφόδια έχουν ενσωματωθεί το φούμο και οι πολύχρωμες μπογιές. Με αυτόν τον τρόπο τα "αλευρώματα" έγιναν "αλευρωμουντζουρώματα" και όποιος βρεθεί απροετοίμαστος στη μέση του πολέμου απλά ατύχησε.
* Θήβα
Ο "Βλάχικος γάμος" κάνει υπερήφανους τους ντόπιους από το 1830. Πάνω από μια εβδομάδα η Θήβα ζει στο ρυθμό της παράδοσης και στην εποχή των προπάππων. Μπορεί να θεωρείται από πολλούς ότι ο "βλάχικος γάμος" είναι διονυσιακό κατάλοιπο, αλλά εσείς μη δίνετε σημασία στις κακές γλώσσες. Ακούστε την παραδοσιακή μουσική, χαθείτε μέσα στα χρώματα, στις ντόπιες στολές και θα μας θυμηθείτε.

Πελοπόννησος
* Μεσσήνη
Μια σειρά από άρτιες καρναβαλικές εκδηλώσεις δίνουν τη σειρά τους την τελευταία ημέρα της Αποκριάς στην "Κρεμάλα", που θεωρείται το αποκορύφωμα του αποκριάτικου εορτασμού. Η "Κρεμάλα" γίνεται προς τιμήν της γερόντισσας Συκούς που κρεμάστηκε κατ εντολήν του Ιμπραήμ Πασά όταν του προέβλεψε την Επανάσταση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό.

Δωδεκάνησα
* Κάρπαθος
Ίσως ένα απ τα πιο πρωτότυπα και διασκεδαστικά θέματα Αποκριών είναι το "λαϊκό δικαστήριο ανήθικων πράξεων". Οι βλάσφημοι που πιάνονται στα πράσα απ τους "τζιφιέδες" να κάνουν άσεμνες κινήσεις και να λένε πιπεράτα λόγια στους περαστικούς πρέπει να πείσουν τους σεβάσμιους γέροντες να τους αφήσουν ελεύθερους! Η κρίση δική σας...

Ιόνια Νησιά
* Κέρκυρα
"Ο ντελάλης ντελαλίζει; Καρναβάλι μου μυρίζει". λένε όσοι κάτοικοι ακούσουν πρωί πρωί τις σάλπιγγες που φωνάζουν για την έλευση του σιορ Καρνάβαλου. Την τελευταία ημέρα της Αποκριάς παρέες ζωηρών μασκαράδων πεζοί ή με άρματα χορεύουν και τραγουδούν υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της πόλης, για να καταλήξουν όλοι μαζί στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας για να παραδώσουν στη μεγάλη φωτιά για άλλη μια φορά το σιορ!
* Ζάκυνθος
Προετοιμαστείτε για τις Αποκριές . Κάνατε τα κουμάντα σας και αποφασίσατε να πάτε στη Ζάκυνθο. Τι κάνετε όμως όταν φτάνοντας πέσετε πάνω σε μια τεράστια, πένθιμη πομπή; Μην ανησυχείτε ούτε λεπτό! Στο συγκεκριμένο μέρος κάνουν την "κηδεία της μάσκας" και οι ντόπιοι υπόσχονται πως το όλο θέμα καταλήγει σε τρελό πανηγύρι και σε ασύγκριτο γέλιο. Δεν έχουμε παρά να τους πιστέψουμε.

Πα(τ)ράδοση....
Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα πώς θα μπορούσαμε να απαρνηθούμε τα θέλγητρα της σημερινής Πάτρας;
Όποιος δεν έχει ζήσει έστω και μια φορά στο ρυθμό της δεν καταλαβαίνει πραγματικά τι σημαίνει "ελληνικό καρναβάλι". Αυτές τις μέρες η πρωτεύουσα της Αχαΐας γίνεται το κέντρο όλης της Ελλάδας.
Καρναβαλικά πληρώματα, κρυμμένος θησαυρός, διαγωνισμοί ευφάνταστων στολών δίνουν το δικό τους ραντεβού κάθε χρόνο στα αχαϊκά χώματα, ενώ το μέρος "βουλιάζει" απ την πληθώρα του κόσμου. Δεν είναι φυσικά τυχαίο πως όταν με το καλό τελειώσουν οι Απόκριες οι Πατρινοί αμέσως σκέφτονται τι θα κάνουν τον επόμενο χρόνο και με ποιο πρωτότυπο άρμα θα κατέβουν στην κεντρική παρέλαση!
Ψίθυροι μάλιστα λένε πως μετά το κλασικό σύνθημα "πατρινό καρναβάλι για πάντα" το επόμενο μότο είναι το: "Ο βασιλιάς Καρνάβαλος ζει και είναι Πατρινός"
Diadromi

Αρχισε το γλέντι


η Λατινική Αμερική μπαίνει στην τελική ευθεία για το ξεφάντωμα του καρναβαλιού....


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!