ΣΑΜΑΡΑΣ: ((Δεν θα αφησουμε την Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι))



Ομιλία προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά στη προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για την δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς και την μεταναστευτική πολιτική.

«Όχι απλώς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πολιτογράφηση μεταναστών, αλλά και θα το καταργήσουμε όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό.

«Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ. Σαμαράς που υποστήριξε ότι το κοινωνικό πρόβλημα από την νόμιμη παραμονή των μεταναστών έχει ήδη λυθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Επέκρινε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι «μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης, παίρνει μέτρα που ουσιαστικά μετατρέπουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη» νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης». Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει πλέον στα όρια της, όσον αφορά την απορρόφηση μεταναστών: «Όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, μαζί με τα παιδιά τους, εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων» είπε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η ομαλή ένταξη μεταναστών γίνεται σταδιακά με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνδυνο να έλθουν κι άλλοι: «Δεν στέλνω το μήνυμα ότι η χώρα έχει χαλαρές διαδικασίες μαζικής πολιτογράφησης. Δεν μετατρέπω την Ελλάδα σε «μαγνήτη» εισόδου νέων κυμάτων παράνομων μεταναστών [..] Δεν στέλνω αυτό το μήνυμα ούτε στους δουλεμπόρους που καραδοκούν να φέρουν κι άλλες «καραβιές» απελπισμένων, ούτε στην υπόλοιπη κοινωνία, που ήδη βρίσκεται στα όρια της».

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ επί του θέματος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα θα αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια, όχι αμέσως, αλλά στην ενηλικίωση τους με τις εξής προϋποθέσεις: Να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, και να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια των γονιών τους. «Μ' άλλα λόγια, όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα θα πάρουν ιθαγένεια με την ενηλικίωση τους εφ' όσον το θέλουν. Αλλά δεν θα πάρουν ιθαγένεια εξ αρχής και οι γονείς τους».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην τάση ευρωπαϊκών χωρών, να «διορθώνουν σφάλματα» επί του ζητήματος, με τη Βρετανία να διακηρύσσει την ενσωμάτωση των παιδιών των μεταναστών στη «βρετανικότητα», και με τη Γαλλία να δημιουργεί υπουργείο Εθνικής ταυτότητας και μετανάστευσης: Εμείς δεν λέμε τίποτε διαφορετικό: Μιλάμε για ενσωμάτωση των μεταναστών στην ημετέρα παιδεία, δηλαδή την «ελληνικότητα». Εδώ, όποιον μιλάει για ελληνικότητα κάποιοι τον στέλνουν στην πυρά! Δηλαδή πάμε αντίθετα με όσα ανακαλύπτουν και θεσπίζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές είπε ο κ. Σαμαράς.

Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ θέλει τους μετανάστες που επιλέγουν να ριζώσουν στη χώρα μας, να αφήσουν πίσω τους στοιχεία του πολιτισμού τους που είναι ασύμβατα με το δικό μας, να ενταχθούν στην κοινωνία μας, να νιώσουν Έλληνες, να γίνουν Έλληνες μέσω της «ημετέρας παιδείας». Δεν θέλουμε απλώς να «πάρουν τα χαρτιά τους» με συνοπτικές διαδικασίες και να αναπαράγονται ως διαφορετικά γκέτο. Θέλουμε την ενσωμάτωση των ξένων, για να καταπολεμήσουμε την ξενοφοβία. Για να τελειώσουμε το ρατσισμό. Δεν θέλουμε τα γκέτο που τροφοδοτούν κι αναπαράγουν το ρατσισμό είπε χαρακτηριστικά.

Ψήφος μεταναστών στις δημοτικές εκλογές

Μιλώντας για το πρόβλημα με την ψήφο των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες, στις δημοτικές εκλογές, το οποίο, όπως επισήμανε «έχει απορριφθεί από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων: Κάποιοι που ψηφίζουν παντού και κάποιοι που ψηφίζουν σε ορισμένες εκλογές μόνο. Κάποιοι που έχουν το δικαίωμα των εκλέγειν και εκλέγεσθαι και κάποιοι - «υποδεέστεροι» - που έχουν μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά όχι του εκλέγεσθαι. Δεν μπορεί κάποιοι να μπορούν να εκλεγούν σύμβουλοι ή πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου ή δήμαρχοι, και κάποιοι άλλοι να μπορούν να εκλεγούν μόνον δημοτικοί σύμβουλοι. Ούτε είναι δυνατό κάποιος αιρετός αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διαχειρίζεται πόρους του τόπου μας, να μην μπορεί να ψηφίζει στις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Σαμαράς.

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια τέτοια ρύθμιση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και πολώσεις μέσα στις τοπικές κοινωνίες, διότι θα υπάρξει μεγάλη καχυποψία ότι η ψήφος των μεταναστών άλλαξε το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε, αν ψήφιζαν μόνον οι πολίτες που συμμετέχουν στο εκλογικό σώμα των εθνικών εκλογών και διότι και ανάμεσα στους μετανάστες θα δημιουργηθούν απολύτως δικαιολογημένες πικρίες, γιατί κάποιοι απ' αυτούς θα εκλέγονται μόνο δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ Έλληνες πολίτες θα μπορούν να καταλάβουν υψηλότερα αιρετά αξιώματα κι ας έχουν πάρει λιγότερες ψήφους: «Ένα τέτοιο μέτρο, που δημιουργεί πικρίες παντού και καχυποψία πάντων κατά πάντων, δεν βοηθά στην ομαλή ένταξη των μεταναστών. Μάλλον επιτείνει ξενοφοβικά ανακλαστικά».

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να αποσύρει ολοκληρωτικά αυτό το σημείο» και να το συζητήσουμε, αν επιμένει, μετά τις δημοτικές εκλογές, «για να μην επιβεβαιώσει την καχυποψία που ήδη δημιουργεί, ότι αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα με στενά μικροκομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι από τη θέση αυτή η ΝΔ εξαιρεί τους ομογενείς: «Πιστεύουμε ότι όσοι έχουν κάρτα ομογενούς πρέπει να πολιτογραφηθούν και να πάρουν πλήρη δικαιώματα ψήφου».

Απευθυνόμενος εξάλλου στους μετανάστες, τους διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θέλει να τους εντάξει ομαλά στην ελληνική κοινωνία, «σε αντίθεση προς την κυβέρνηση, η οποία, αν επιμείνει στις θέσεις της, απλώς επιδιώκει να ψηφοθηρήσει σε βάρος τους».

Τέλος, σημείωσε ότι «το αν έχουμε ή όχι το θάρρος να στηρίζουμε ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης, παραδείγματος χάριν στην Οικονομία, που είναι απαραίτητα για το καλό του τόπου, το έχουμε αποδείξει... Τώρα θα αντιληφθείτε ότι έχουμε και την αποφασιστικότητα να πολεμάμε μέτρα της κυβέρνησης που βλάπτουν τον τόπο».

Ολοκλήρωσε, δε, την ομιλία του λέγοντας: «Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι...».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!