ΕΝΑ ...ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ???

Ενα στρατόπεδο του «Αττίλα» στην κατεχόμενη Κερύνεια, το οποίο θεωρείται το ισχυρότερο σε οπλισμό και σε δυνάμεις στρατόπεδο του τουρκικού κατοχικού στρατού, διεκδίκησε μια 34χρονη κύπρια πρόσφυγας. Η εν λόγω Ελληνοκυπρία διεκδικούσε αποζημίωση για τη συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία της, εκτάσεως επτά στρεμμάτων, την οποία άρπαξαν το καλοκαίρι του 1974 οι στρατιώτες του «Αττίλα» και τη μετέτρεψαν σε στρατόπεδο.
Η ιδιοκτήτρια της κατεχόμενης έκτασης προσέφυγε στην Επιτροπή Αποζημιώσεων Ακινήτων Περιουσιών, η οποία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στη Μεγαλόνησο και είναι μεικτή, αποτελούμενη από Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους και εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών. Ασχολείται αποκλειστικά με θέματα αποζημιώσεων προσφύγων. Ούτε λίγο ούτε πολύ η... πρόσφυγας από την Κερύνεια ζητούσε να αποζημιωθεί για την παράνομη κατοχή της ακίνητης περιουσίας από τους Τούρκους με 8.874.490 ευρώ.
Η Επιτροπή, υπό την ασφυκτική πίεση που ένιωθε και λόγω της πρόσφατης απόφασης που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)
σχετικά με την υπόθεση Οραμς- Αποστολίδη , άναψε αμέσως το «πράσινο φως» και ασχολήθηκε με το θέμα. Η πρότασή της για διευθέτηση της υπόθεσης ήταν να αποζημιωθεί η ιδιοκτήτρια με 1.707.180 ευρώ, πρόταση την οποία απεδέχθη η αιτήτρια. Η Επιτροπή δεν είχε αρμοδιότητα να εξετάσει αν θα έπρεπε να επιστραφεί ή όχι η ακίνητη περιουσία στη νόμιμη ιδιοκτήτρια, αφού τέτοια αρμοδιότητα έχουν μόνο τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, και επεδίωξε απλώς να διευθετήσει οικονομικά την υπόθεση.
Η έκπληξη ήταν ότι ως τώρα η Επιτροπή δεν έβαζε ποτέ βαθιά το χέρι στην τσέπη για τέτοιους είδους διευθετήσεις ακίνητης περιουσίας στα Κατεχόμενα που διεκδικούσαν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της και καθυστερούσε στην έκδοση αποφάσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανάγκασε αιτητές να αποσύρουν τις αιτήσεις τους, προφανώς λόγω των χαμηλών αποζημιώσεων που ως τώρα χορηγούσε.
Πρόκειται ωστόσο για άλλη μία πολιτική νίκη στο θέμα του περιουσιακού και της κατοχής ελληνοκυπριακών περιουσιών, όπως τόνιζαν χθες στη Λευκωσία πολιτικές πηγές, τη στιγμή μάλιστα που για πρώτη φορά υπήρξε διεκδίκηση τουρκικού στρατοπέδου από μια Ελληνοκυπρία, η οποία μπορεί να μην πήρε πίσω το ακίνητο, αλλά αποζημιώθηκε για την παράνομη κατοχή της έκτασης από τον τουρκικό στρατό. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν άλλες 445 παρόμοιες περιπτώσεις στην Επιτροπή, η οποία εξέδωσε χθες και ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «επιζητεί να καταστεί μια δίκαιη, γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία για περιουσιακές διεκδικήσεις συμβάλλοντας στη συνολική επίλυση του Κυπριακού».
Την ίδια ώρα νέα προσφυγή Ελληνοκυπρίου κατατέθηκε στο ΕΔΑΔ. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του πολυτελούς ξενοδοχείου Ντόουμ στην κατεχόμενη Κερύνεια, το οποίο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής μετέτρεψαν τους πρώτους μήνες της εισβολής σε αρχηγείο και στη συνέχεια σε ξενοδοχείο, το οποίο έχει φιλοξενήσει από το 1975 ως σήμερα χιλιάδες βρετανούς, γερμανούς, ολλανδούς και ισραηλινούς τουρίστες.
Ο ιδιοκτήτης ζητεί όχι μόνο την επιστροφή του ξενοδοχείου του, αλλά και να απαγορευθεί να φιλοξενούνται σε αυτό τουρίστες. Πριν από μερικούς μήνες στην αυλή του ξενοδοχείου αυτού βρέθηκε ομαδικός τάφος αγνοουμένων ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων.
Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!