AK 74 Για την Εθνική Φρουρά Κύπρου


ΑΚ 74 το μαύρο Καλάσνικοβ

Μετά την υιοθέτηση του «μαύρου» Καλάσνικοφ, του ΑΚ74 από την εθνική φρουρά της Κύπρου, στις μονάδες μηχανοκίνητου πεζικού, και στην Μ.Υ.Κ. νομίζουμε πως θα ήταν σκόπιμο να παρουσιάσουμε την τελευταία έκδοση του τυφεκίου αυτού στον χώρο μας.







AK-74 : Πρώτη έκδοση








AK-74 : Με την καινούργια ξιφολόγχη






AKS-74. : με αναδιπλούμενο κοντάκι για τους αλεξιπτωτιστές.








AK-74M. Τελευταία έκδοση από τις αρχές του 90. Με αναδιπλούμενο κοντάκι και ράγες πικατίνι πλευρικά αριστερά της γεμιστήρας.





Διαμέτρημα: 5.45x39 mm
Δράση: Σκανδάλη διπλής δράσης, αερίων
Βάρος: 3,3 kg (Με άδεια γεμιστήρα και χωρίς ξιφολόγχη); 3,6 kg (με γεμάτη γεμιστήρα)
Μήκος: 943 mm

Στάνταρ γεμιστήρα: 30 σφαίρες
Δραστικό βεληνεκές: 500 μέτρα
Ταχυβολία: 600 - 650 σφαίρες το λεπτό



Η ιδέα του να μειωθεί το διαμέτρημα ήταν πολύ παλιά. Με κάθε τεχνολογική εξέλιξη το διαμέτρημα μειωνόταν από τις 0,45 ίντσες Πριν από διακόσια περίπου χρόνια στο σημερινό 5.56 και 5,45. Ακολουθώντας τους Αμερικάνους με το Μ16 της δεκαετίας του 60, οι Ρώσοι παρατηρούσαν στενά να δουν τι θα γίνει, και όταν η ιδέα αποδείχθηκε αξιόμαχη την τροποποίησαν για τα δικά τους δεδομένα.

Ο σοβιετικός στρατός ξεκίνησε να χρησιμοποιεί μικρά διαμετρήματα ήδη από το 1960 και μετά από πειράματα καθιερώθηκε το ονομαστικό διαμέτρημα 5,45mm αν και το πραγματικό διαμέτρημα είναι 5,62mm. Η σφαίρα αποτελείται από μια σφαίρα σε σχήμα φιάλης, με πυρήνα από κράμα ατσαλιού και μολύβδου, και κούφια μύτη για να μεγαλώσει η κινητική ενέργεια του βλήματος, η οποία φθάνει τα 900 m/s.

Με το που έγινε αποδεκτό το νέο βλήμα από τον Σοβιετικό Στρατό, αποφασίστηκε να μετατραπούν τα ΑΚ47 και το RPK υποπολυβόλο και να πιστοποιηθούν στο νέο βλήμα. Αυτά τα όπλα θα ήταν η προσωρινή λύση μέχρι να γίνουν διαθέσιμα νεότερες σχεδιάσεις. Αυτό ήταν εύκολο αφού ο σχεδιασμός του νέου διαμετρήματος είχε προβλέψει αυτήν την μετατροπή. Έτσι δεν μας εκπλήσσει πώς το νέο Καλάσνικοφ είναι σχεδόν το ίδιο με το παλαιό, απλά με χαμηλότερο βάρος, καινούργια πλαστική γεμιστήρα (αντί της παλιάς κεραμυδο-κόκκινης μεταλικής) και πλαστική χειρολαβή, ενώ κάποιες εκδόσεις έχουν αναδιπλούμενο κοντάκι.

Αρχικά σχεδιαζόταν η αντικατάστασή του με το Νικόνοβ (Ni-62) το οποίο διαθέτει το μοναδικό χαρακτηριστικό της διπλής βολής (ριπής δηλαδή ανά δύο σφαίρες) εκτός από την απλή βολή κατά βολή και κατα ρυπάς, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Το Νικόνοβ είναι πιο περίπλοκο, πιο βαρύ και θέλει περισσότερη εκπαίδευση. Λέγεται πώς ένας καλά εκπαιδευμένος στρατιώτης μπορεί να ρίξει και τις δύο σφαίρες στην ίδια τρύπα. Τώρα το νέο τυφέκιο χρησιμοποιείται από της Ειδικές Δυνάμεις του στρατού και της Αστυνομίας.

rethimniotes/EFENPRESS

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!