Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αύγουστος, 2019

Σόκ από Ερευνητές: Αρκετοί εξωπλανήτες είναι πιο κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν ζωή από τη Γη – Αφθονία σε νερό

Εικόνα
Εκπλήσσουν τα αποτελέσματα νέας έρευνας, που μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Οι εξωπλανήτες στο σύμπαν μας μπορεί να φιλοξενούν άφθονη ζωή που απολαμβάνει ένα πιο φιλόξενο σπίτι από ό, τι εμείς στη Γη.   Οι ερευνητές αναζητούν ωκεανούς σε εξωπλανήτες οι οποίοι έχουν  «τη μεγαλύτερη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μια άφθονη και δραστήρια ζωή»,  δήλωσε η γεωφυσικός Στεφανία Όλσον από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Παυλόπουλος σε Τουρκία: «Θα υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο - Δεν είμαστε μόνοι μας»

Εικόνα
Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από την γενέτειρα του Νικηταρά, την Κοινότητα Τουρκολέκα Μεγαλόπολης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας εις μνήμη του αγωνιστή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στη γείτονα χώρα τόνισε: « H καλή γειτονία προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, και την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το Οθωμανικό Όνειρο του Ερντογάν Είναι Καταδικασμένο σε Αποτυχία

Εικόνα
Αύγουστος 24, 2019. 17:38 Από την αρχή της κρίσης στη Συρία, η τουρκική αποικιοκρατική αδηφαγία ήταν ξεκάθαρη. Το καθεστώς του Ερντογάν προσπαθεί να αναβιώσει το οθωμανικό σουλτανάτο. Έχει φιλοδοξίες να καταλάβει τη γη άλλων λαών για να αναδημιουργήσει  την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αμέσως, μετά την έναρξη της κρίσης στη Συρία, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου  έσπευσε κρυφά στη Συρία για να επισκεφθεί τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, πρόγονο του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Η μη εξουσιοδοτημένη επίσκεψη, που έγινε χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της Συρίας, είναι μια κραυγαλέα επίθεση εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας που είναι κράτος – μέλος του ΟΗΕ και αποτελεί σοβαρή παραβίαση των διεθνών νόμων και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Αντιδράσεις Αλβανοτσάμηδων για απονομή τιμητικής διάκρισης στην Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα

Εικόνα
Αύγουστος 21, 2019. 22:31 Τίρανα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, απένειμε στην πρέσβειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ελένη Σουράνη, τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Σκεντέρμπεη». Ο σύλλογος ‘Τσαμουριά’ αντέδρασε σε αυτήν την τελετή και με επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι με οργή και έκπληξη πληροφορήθηκε για την εκδήλωση αυτή. «Σήμερα είδαμε με έκπληξη και δίκαιη οργή την τελετή απονομής στη Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Ελένη Σουράνη, του τίτλου του «Ιππότη του Τάγματος του Σκεντέρμπεη».

Στους 5.608 οι μετανάστες στη χώρα μας μόνο τον Ιούλιο – 22.000 στα νησιά

Εικόνα
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πάνω από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα στα ελληνικά νησιά μετά από εβδομάδες εντατικών αφίξεων Αναζωπυρώνεται η κρίση με τις αυξημένες προσφυγικές ροές στη χώρα μας;  Σε 5.608 ανέρχονται οι  παράτυποι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα μόνο τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το λιμενικό.  Σύμφωνα μάλιστα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πάνω από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα στα ελληνικά νησιά μετά από εβδομάδες εντατικών αφίξεων.

Στις 20 Αυγούστου του 1824 εκδίδεται η πρώτη εφημερίδα στην Αθήνα με τον τίτλο «Εφημερίς των Αθηνών

Εικόνα
Τυπώθηκε στη Σαλαμίνα όπου οι έφοροι των Αθηνών είχαν στείλει προσωρινά το πιεστήριο από το φόβο επιδρομής των Τούρκων του Ευρίπου. Το επόμενο φύλλο θα τυπωθεί κανονικά στην Αθήνα, στις 6 Σεπτεμβρίου  1824 , όπου έχει πια εγκατασταθεί το τυπογραφείο. Από τότε θα βγουν 103 φύλλα το πρώτο έτος, έως τις 30 Οκτωβρίου  1825 και 37 μόνο φύλλα θα εκδοθούν το δεύτερο με τελευταίο φύλλο στις 15 Απριλίου 1826, οπότε και διακόπτεται απότομα η έκδοση.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας – Τι σκέφτεται να κάνει ο Ερντογάν

Εικόνα
Η Τουρκία παραμένει αντιμέτωπη με όλες τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις της κατάστασης στη Συρία, είτε αυτό αφορά τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, είτε τις σχέσεις με τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση Σε πείσμα διαφόρων απόψεων, που κυκλοφορούν και στην ελληνική δημόσια σφαίρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι η κρίση στην τουρκική οικονομία, που σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίζεται από τον συνολικότερο κοινωνικό και δημογραφικό δυναμισμό της χώρας. Δεν είναι επίσης η πολιτική (και σε ορισμένες πλευρές της πολιτισμική διαίρεση) ανάμεσα στην εκδοχή «ισλαμικής πολιτικής» που προτείνει ο Ερντογάν και την κεμαλική αντιπολίτευση, ούτε η προοπτική διαιρέσεων εντός της ευρύτερης πολιτικής οικογένειας του AKP, μια που υπάρχει πάντα η δυνατότητα εθνικιστικών στροφών που αποδεδειγμένα εξασφαλίζουν τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Και όλα δείχνουν ότι ανεξαρτήτως επιμέρους εντάσεων, ακόμη και σημαντικών, δεν είναι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς ούτε οι τελευταίες είναι διατεθειμένες να χά...

Συνεκμετάλλευση;

Εικόνα
ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ*    ΠΟΛΙΤΙΚΗ   19.08.2019  “Καθημερινή” Η κόκκινη γραμμή δείχνει τα όρια της «γαλάζιας πατρίδας» που διεκδικεί προς συνεκμετάλλευση η Τουρκία. Με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές που η Τουρκία εκχώρησε το 2012 στην ΤΡΑΟ (28ος-32ος μεσημβρινός) και εξαιρεί από τη συνεκμετάλλευση. Το 1975 κατέστη σαφές στην τουρκική πλευρά ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας δεν εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο. Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ελληνικών νησιών που σχημάτιζαν μακρές αλυσίδες σε όλο το Αιγαίο περιόριζε τις τουρκικές διεκδικήσεις σε μια ζώνη παράλληλη με τις μικρασιατικές ακτές. Για να ξεπεράσει το εμπόδιο, η Αγκυρα διατύπωσε μια καινοφανή πρόταση για κοινή έρευνα και εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Οι δύο χώρες θα είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να εκμεταλλευθούν πλουτοπαραγωγικές πηγές που βρισκόταν εντός των χωρικών τους υδάτων, δηλαδή έως έξι μίλια από τις ακτές τους. Εξω από τα χωρικά ύδατα όμως, το υπέδαφος τ...

“Γκραφίτι” ή αλλιώς πως η παραβατικότητα επιβάλλεται ως κανονικότητα

Εικόνα
Στην Ελλάδα εδώ και χρόνια παλεύουμε να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό. Συγκεκριμένα προσπαθούμε να πείσουμε για τη χρησιμότητα του, ότι δηλαδή δεν είναι τυχαίο που έχει επικρατήσει σε όλες τις εκπολιτισμένες κοινωνίες. Ποιούς προσπαθούμε να πείσουμε; Μια κοινωνία που εδώ και δεκαετίες έχει δεχτεί μια συστηματική πλύση εγκεφάλου από μια ιδεολογικά αριστερόστροφη ελίτ.

Το δέντρο που δεν καίγεται και έσωσε μια οικογένεια από τη μανία της πυρκαγιάς

Εικόνα
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη δέντρων το οποίο υπάρχει μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας. Πολλοί το βλέπουν, λιγότεροι το αναγνωρίζουν, ελάχιστοι ξέρουν την άκαυστη ιδιότητα του. Ο λόγος για τις χαρουπιές. Ο καρπός τους ήταν η τροφή των φτωχών και πεινασμένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη γερμανική κατοχή. Μετά τον πόλεμο όμως και εξαιτίας των άσχημων μνημών που ξυπνούσαν, τα χαρούπια άρχισαν σιγά - σιγά να βγαίνουν από τη διατροφή των Ελλήνων. Η χαρουπιά όμως, εκτός από διακοσμητικό στους δρόμους και στα δάση έχει και την ιδιότητα πως εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς.

«Λερναία Υδρα» στο Αιγαίο – Η απάντηση της Ελλάδας στην τουρκική προκλητικότητα

Εικόνα
Το σχέδιο της Αθήνας και όλα τα μέτρα που έχει πάρει για παν ενδεχόμενο Φωτάκη Αλεξάνδρα Κωδική ονομασία «Λερναία Υδρα». Ενα από τα σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν ενδεχόμενη προσπάθεια τουρκικών ενεργειακών ερευνών στο Αιγαίο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Καστελλόριζου. Ενα «μυθικό τέρας» απέναντι σε ένα ίσως ρεαλιστικό σενάριο, με την Τουρκία να ανεβάζει συνεχώς και όλο και πιο επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης, τόσο όσον αφορά όσα ενδέχεται να συμβούν στο Αιγαίο αλλά και όσα λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο. Το «καυτό καλοκαίρι» ακολούθησε έναν «θερμό χειμώνα», με τον τούρκο πρόεδρο να «ανάβει φωτιές» με την εμπρηστική ρητορική του όσον αφορά τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και το Αιγαίο, με φόντο τις εκλογικές αναμετρήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη γείτονα αλλά και την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που δείχνουν την Ουάσιγκτον να στρέφει το βλέμμα της σε Αθήνα και Λευκωσία, έστω και διερευνητικά, αναζητώντας εναλλακτικές σε περίπτωση π...

Διέρρευσαν έγγραφα που περιγράφουν τον αντίκτυπο του «σκληρού» Brexit

Εικόνα
Τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιγράφει ο φάκελος "Χρισότσιχλα", έγγραφα του οποίου διέρρευσαν. Τα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τις επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία  διέρρευσαν  από πρώην υπουργό στην προσπάθεια να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο  Reuters .

Τι μηνύματα χάρασσαν οι αρχαίοι Έλληνες στον Παρθενώνα και στους δρόμους της Αθήνας. Το γκράφιτι από την αρχαιότητα έως σήμερα...

Εικόνα
Η τάση των ανθρώπων για μηνύματα σε τοίχους φυσικούς ή όχι καταγράφεται για πρώτη φορά στην ανώτερη παλαιολιθική εποχή. Από τα αποτυπώματα χεριών στο σπήλαιο Roucadour της Γαλλίας ως τα επίκρουστα σκαριφήματα της Νάξου και τις βραχογραφίες των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι η τάση χάραξης λέξεων, φράσεων και εικόνων σε τυχαίες επιφάνειες εξακολούθησε και μετά τη χρήση προσφορότερων υλικών γραφής, όπως ο πάπυρος, η περγαμηνή και το χαρτί. Στους τοίχους της Πομπηίας διασώθηκαν πλήθος από χαράγματα που αποτελούν μαρτυρίες για συνήθειες της καθημερινής ζωής. Πολλά είναι απλές αυθόρμητες φράσεις ή διατυπώνονται σκέψεις και πόθοι. Ο επισκέπτης του σπιτιού του Καικίλιου Ιουκούνδου διαβάζει χαραγμένο σ’έναν τοίχο το επίγραμμα: «Όποιος αγαπάει να είναι καλά. Να χαθεί όποιος δεν ξέρει να αγαπάει. Δίπλα να χαθεί όποιος εμποδίζει ν’αγαπούν».... 

Το τουρκικό λάφυρο που βρίσκεται στην κορυφή του Λευκού πύργου (βίντεο)

Εικόνα
Ο Λευκός Πύργος είναι χωρίς καμιά αμφιβολία το σύμβολο της Θεσσαλονίκης και κρύβει μέσα του ιστορία χρόνων. Η ιστορία του είναι αρκετά γνωστή με εξαίρεσή ένα αρκετά σημαντικό γεγονός, ότι στην κορυφή του εκεί που ανεμίζει η ελληνική σημαία έχει τοποθετηθεί ένα τουρκικό λάφυρο. Η σημερινή μορφή του πύργου κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και αντικατέστησε την βυζαντινή οχύρωση που υπήρχε από τον 12ο αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων.

Η συνεκμετάλλευση σε πρώτο πλάνο

Εικόνα
Του Δημήτρη Μηλάκα Οι ρίζες της αντιπαράθεσης στο Αιγαίο, που σήμερα κορυφώνεται Τα δυο – τρία τελευταία χρόνια παρακολουθούμε κλιμάκωση της πίεσης που ασκεί η Τουρκία στις ελληνικές κυβερνήσεις ζητώντας ουσιαστικά την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το 1922. Η εν λόγω συνθήκη, θα πρέπει να σημειωθεί, επιβλήθηκε από τους νικητές στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην ηττημένη Τουρκία. Ωστόσο, ταυτόχρονα, έλαβε υπόψη και την ελληνική συντριβή στη Μικρά Ασία. Σήμερα, έναν αιώνα μετά, η Τουρκία προβάλλει ως φιλόδοξη περιφερειακή υπερδύναμη και θεωρεί ότι έχει τις δυνάμεις να διεκδικήσει κάποια απ’ όσα έχασε τότε. Αυτήν ακριβώς την περίοδο, απέναντι στην ισχυρή και φιλόδοξη Τουρκία η Ελλάδα βρίσκεται εξαντλημένη από τη δεκαετή κρίση, εξασθενημένη κοινωνικά – πολιτικά και υπό στενή εποπτεία σε οικονομικό επίπεδο. Ίσως δεν θα υπάρξει για την Τουρκία πιο κατάλληλη στιγμή για να διεκδικήσει από την Ελλάδα ό,τι θεωρεί...

Ιπποκράτης Δασκαλάκης: Παλαιότερα μιλούσαμε για τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις, σήμερα μιλάμε για «υβριδικό πόλεμο»

Εικόνα
«Η Ελλάδα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες τρωτότητες σε πρακτικές υβριδικού πολέμου, ωστόσο απαιτείται επαγρύπνηση». Η χώρα μας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες - σε σχέση με άλλες χώρες- τρωτότητες σε πρακτικές «υβριδικού πολέμου», εκτιμά ο  Ιπποκράτης Δασκαλάκης, υποστράτηγος ε.α., διευθυντής μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) και υποψήφιος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο , μιλώντας στη  HuffPost Greece  στο πλαίσιο του αφιερώματος στον «υβριδικό πόλεμο» και τη δυνητική απειλή που συνιστά αυτός για τη χώρα μας.

Μοναδικές εικόνες από την Κίνα των 1,4 δισ. κατοίκων!

Εικόνα
 O πληθυσμός της Κίνας πλησίαζε το 1 δις όταν αποφασίστηκε κάθε οικογένεια να κάνει μόνο ένα παιδί, κι αυτό στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Εξαιρέσεις γίνονταν μόνο στις περιπτώσεις των μειονοτήτων και των αγροτών, επιτρέποντας σε μερικές περιπτώσεις τα δύο παιδιά. Ο νόμος δεν ήταν βέβαια και ο πιο δημοφιλής και υπήρξαν κάποιες απρόβλεπτες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης μιας λοξοδρόμησης του πληθυσμού προς τα αγόρια αλλά και τη δυσανάλογη εκπροσώπηση των ηλικιωμένων. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ήταν σημαντικό για τη χώρα, καθώς συνέβαλε στη μείωση της πείνας και στον περιορισμό του πληθυσμού που αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς. Με αυτή την πολιτική να εφαρμόζεται για πάνω από 45 χρόνια, ο σημερινός πληθυσμός έχει αγγίξει τα 1,4 δις. Και αυτές οι φωτογραφίες από το Reuters είναι τα καλύτερα παραδείγματα του… συνωστισμού σε αυτήν τη χώρα…

Δεκαπενταύγουστος με 33 παραβιάσεις από τους Τούρκους στο Αιγαίο.

Εικόνα
Ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν , παίζοντας με τα νεύρα της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά και περιπαίζοντας όσους πολιτικούς εξακολουθούν να τρέφονται με την αυταπάτη ότι στην Άγκυρα υπάρχει διάθεση για οποιασδήποτε μορφής προσέγγιση. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Η Τουρκία ασκεί διπλωματία μέσω της επίδειξης στρατιωτικής ισχύος και περιφρονεί τα πάντα. 33 παραβιάσεις καταγράφηκαν σήμερα, ανήμερα Δεκανπενταύγουστου…Ποια ΜΟΕ; ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 15η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Απαγορευμένες φωτογραφίες από τη Βόρεια Κορέα

Εικόνα
( Νόμιζα ότι η πόλη είναι καθαρή και κομψή. Αλλά τότε είδα αυτό !) Πρόσφατα ο  Michal Huniewicz  ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα και τράβηξε μερικές φωτογραφίες. Μπορεί οι περισσότερες από αυτές να είναι παράνομες, αλλά παρουσιάζουν με μια πιο ειλικρινή οπτική την πιο μυστηριώδη χώρα του πλανήτη. Οι Βορειοκορεάτες του είπαν ότι θα συλληφθεί σε περίπτωση που βρεθούν πάνω του αυτές οι φωτογραφίες κατά την αποχώρηση του. «Τράβηξες πολλές φωτογραφίες», του είπε ο οδηγός του. Αλλά και πάλι, ο Michal, βρήκε το θάρρος και τον τρόπο να τις περάσει από τα σύνορα, κάτι που όπως λέει ο ίδιος ήταν πολύ αγχωτικό. Ο στρατός και γενικά οι αρχές βρίσκονται παντού στην Πιονγκγιάνγκ

Πρόπλασμα κουρδικού κράτους από PKK στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας

Εικόνα
Σταύρος Λυγερός Από τα πρώτα βήματά τους στην κυβέρνηση το 2002, οι νεοοθωμανοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχαν επιχειρήσει να προσεταιρισθούν το κουρδικό στοιχείο με δύο τρόπους: Πρώτον, μέσω του πολιτικού Ισλάμ και πιο συγκεκριμένα με το ιδεολόγημα " Τούρκοι και Κούρδοι είμαστε και οι δύο παιδιά των Οθωμανών".  Δεύτερον, με την πρωτοβουλία του Ερντογάν για πολιτική λύση του Κουρδικού στο πλαίσιο του τουρκικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό είχαν πραγματοποιηθεί και άτυπες διαπραγματεύσεις του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν με τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η σύληση του ασύλου

Εικόνα
Ανδρέας Μανωλικάκης  Τα πολιτικά και ιδιωτικά συμφέροντα επί αιώνες βασανίζουν την χώρα μας, μετατρέποντας απλές -για τις άλλες χώρες- διαδικασίες, σε πολύπλοκες, αναποτελεσματικές και καταστροφικές. Οι συζητήσεις για κάποια αλλαγή που αφορά στο μέλλον της χώρας, αντί να επικεντρώνονται στο αντικείμενο και στο πώς θα βρεθεί η καλύτερη πιθανή κοινά αποδεκτή λύση, αναλώνονται ως επί το πλείστον σε αναφορές και κατηγόριες που αφορούν στο παρελθόν, περιτυλιγμένες με τους τετριμμένους και ανούσιους πλέον χαρακτηρισμούς ως προς την πολιτική ή κομματική ταυτότητα των αντιπάλων –δεξιός, αριστερός, ακροδεξιός, ακροαριστερός, κτλ.  Εάν ένας ξένος ακούσει τις συζητήσεις περί του πανεπιστημιακού ασύλου θα νομίσει ότι είμαστε μια χώρα αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Μετά από τα όσα άκουσα και διάβασα περί του πανεπιστημιακού ασύλου και λόγω της εικοσιπενταετούς πείρας μου στον ακαδημαϊκό χώρο στο εξωτερικό, αισθάνθηκα την υποχρέωση να μοιραστώ ορισμένες απόψεις και πληροφορίες ...

Το Μαξίμου στέλνει στη Δικαιοσύνη 11 σκοτεινές υποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα
Φάκελοι με τρεις υποθέσεις για εξοπλιστικά, τα δάνεια και τα έργα Καλογρίτσα, η κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων για το Προσφυγικό, αλλά και το δημοψήφισμα και η «σκευωρία» Novartis, βρίσκονται στο Μαξίμου έτοιμοι να σταλούν στους εισαγγελείς  Ρεβανσισμός; Ή πρόθεση να ριχτεί φως στα γκρίζα -ή και σκοτεινά- σημεία της περιπετειώδους τετραετίας που έζησε η χώρα την προηγούμενη περίοδο; Ο,τι και να είναι και εφόσον το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «Νέων» ευσταθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζεται διατεθειμένος να στριμώξει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας στη Δικαιοσύνη μια σειρά από υποθέσεις που σημάδεψαν τη διακυβέρνηση Τσίπρα. Το ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» κάνει λόγο για ογκώδεις φακέλους με τις «σκοτεινές» υποθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στο Μαξίμου. Μάλιστα το ερώτημα δεν είναι αν αυτοί οι φάκελοι θα σταλούν στη Δικαιοσύνη, αλλά το πώς: θα πρέπει να σταλούν όλοι μαζί και μαζικά στους εισαγγελείς και στη Δικαιοσύνη ή πιο αργά, έν...

Μυστική διπλωματία Αθήνας και Αγκυρας για κοιτάσματα, ΑΟΖ και S-400 – O «ειδικός απεσταλμένος» και η αποστολή του

Εικόνα
Γράφει:  Γιάννης Πετρίδης Στην «λύση» (;) της μυστικής διπλωματίας ή καλύτερα των επαφών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε μια «διπλωματία προσωπικοτήτων» χωρίς δεσμεύσεις, κατ’αρχήν, φαίνεται ότι καταλήγει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να «αντιμετωπίσει» τον γρίφο που λέγεται «Τουρκία» και κλιμάκωση της κρίσης που υπολογίζεται ότι θα συντελεστεί τις επόμενες έξι εβδομάδες στην θαλάσσια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μεταξύ Ρόδου-Κρήτης και συμπλέγματος Μεγίστης από τα τουρκικά ερευνητικά πλοία.  Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές στο pronews.gr, ήδη έχει υπάρξει η πρώτη επαφή της κυβέρνησης με τη Αγκυρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε μια προσπάθεια να ανιχνευθούν οι τουρκικές προθέσεις και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι «να το τραβήξουν». Ο απεσταλμένος της κυβέρνησης εδρεύει εκτός Ελλάδος και κινείται σαφώς πιο εύκολα από το υπουργείο Εξωτερικών και το σημαντικότερο: Δεν «σηκώνει σκόνη» με τις επαφές του.

Τίρανα: Οι Αλβανοί 'έντυσαν' με χαρτί τουαλέτας το τουρκικό μνημείο

Εικόνα
Αύγουστος 12, 2019. 08:47 Τίρανα. Μετά από συζητήσεις και κριτικές για το μνημείο στην Τεχνητή Λίμνη,  που στήθηκε προς τιμήν των 251 Τούρκων θυμάτων του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, άγνωστοι κόλλησαν σε αυτό χαρτί υγείας και άλλα αντικείμενα , εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την ανέγερση αυτού του μνημείου στην Αλβανία. Πάνω σε αυτό τοποθέτησαν ένα χαρτί που έγραφε «σεβασμός για όλους που δεν ζουν, αλλά αυτό το μνημείο δεν μας ανήκει, ανήκει στους πρώην κατακτητές μας. Έγινε την 11/8/2019 ειρηνικά σε μια δημοκρατική χώρα».

Γιατί η Ευρώπη δεν φοβάται τον Μπόρις Τζόνσον

Εικόνα
  Κλειώ Νικολάου   Από την ημέρα που μπήκε στο σπίτι της Ντάουνινγκ Στριτ στο νούμερο 10 – ίσως και πριν – ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να φοβίσει τους ευρωπαίους για να του δώσουν καλύτερη συμφωνία για το Brexit. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την αντικατάσταση της Τερέζα Μέι, έλεγε σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμος να βγάλει τη Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και χωρίς συμφωνία. Η λογική του ήταν η εξής: μία έξοδος χωρίς συμφωνία θα πλήξει τη Βρετανία, αλλά θα πλήξει και την Ευρώπη. Και από τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι είναι σοβαροί, θεωρούσε ότι τελικά θα κάθονταν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Βρετανούς.

Τα παθήματα να μας γίνονται μαθήματα – Η Κύπρος της περιόδου 1963-64 και πικρές αλήθειες

Εικόνα
Νίκος Παπαναστασίου Παρόλο που βρισκόμαστε αρκετές δεκαετίες μετά από την κρίσιμη για την Ιστορία του νησιού μας διετία 1963-64, ιστορικοί –με ή χωρίς εισαγωγικά– εξακολουθούν να προβάλλουν όχι αντικειμενικά τα τότε γεγονότα. Κι όμως, οι ζωντανές μαρτυρίες και τα έγγραφα που βγήκαν στο μεταξύ στο φως για την περίοδο αυτή τα φωτίζουν πλήρως και αποκαθιστούν την αλήθεια. Μια αλήθεια πικρή για την πλευρά μας. Και γι’ αυτό ευθύνη φέρουν πολλοί και κυρίως οι πρωταγωνιστές, πολιτικοί και άλλοι. ΑΝΑΤΡΕΧΟΝΤΑΣ, λοιπόν, στην περίοδο εκείνη, διαπιστώνουμε σοβαρότατα λάθη και παραλείψεις, που πότισαν και μεγάλωσαν το δέντρο του σημερινού μας δράματος. Πιο κάτω θα παραθέσουμε συνοπτικά μεν τα όσα στοιχειοθετούν αυτό το σκηνικό, αλλά επαρκή πιστεύουμε ώστε οι αναγνώστες να ενημερωθούν για περιστατικά, ενέργειες και ημερομηνίες-κλειδιά, για να διαμορφώσουν γνώμη. Πηγή της διαίρεσης οι Συμφωνίες του 1960 ΟΙ σπόροι για ένα αβέβαιο μέλλον για την Κύπρο τέθηκαν από το 1960, με τις Συμφωνίες Ζυρίχη...

Χρειαζόταν ἡ κατάργησις τοῦ ἀσύλου

Εικόνα
Ἄσυλο βαρβαρότητας, βίας καὶ ἀνομίας. Ἀλέξιος Ῥαφαηλίδης Μιᾶς καὶ μιλᾶμε γιὰ Πανεπιστήμια, δὲν μπορῶ νὰ μὴν σκεφθῶ μία πόλη στὴν Εὐρώπη ποὺ εἶναι διάσημη γιὰ τὰ Πανεπιστήμιά της καὶ τὶς σπουδὲς ποὺ προσφέρουν. Ἐδιμβοῦργο στὴν Σκωτία ! Φωτογραφία 1: Πανεπιστήμιο τοῦ Ἐδιμβούργου. Φωτογραφία 2: Ἡ βιβλιοθήκη καὶ αἴθουσα μελέτης. Φωτογραφία 3: Π ανεπιστήμιο ΑRCADIA. Ναί, Ἀρκαδία!!!

Η Τουρκία επιδιώκει να κερδίσει τον άτυπο πόλεμο με την Ελλάδα χωρίς μάχη

Εικόνα
  Παναγιώης Ήφαιστος 6 Το κλίμα διαρκούς σχεδόν κρίσης στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Απορρέει από μια μακρόχρονη αναθεωρητική απειλή, την οποία η Ελλάδα διαχειρίζεται με στρατηγικά ανορθολογικό τρόπο. Αντί συγκρότησης μιας σιδερένιας αποτρεπτικής στρατηγικής και καλλιέργειας μιας υποστηρικτικής στρατηγικής κουλτούρας, επί μακρόν, η Ελλάδα κατεύναζε εάν δεν έκλεινε τα μάτια μπροστά στις τουρκικές αναθεωρητικές απειλές. Εξάλλου, ανεύθυνα και επιπόλαια πολλοί έβαζαν στο στόχαστρο όσους υποστήριζαν την συγκρότηση μιας αξιόπιστης αποτρεπτικής στρατηγικής. Συχνά με άθλιο, ανορθολογικό, υβριστικό και λαϊκίστικο τρόπο. Μερικοί ύπουλα, ή επειδή είναι άσχετοι, ταύτιζαν την αποτρεπτική στρατηγική με εθνικισμούς, παλληκαρισμούς και πολεμοχαρή κίνητρα. Οι συνέπειες όσον αφορά την άσκηση κυριαρχίας εντός ορίων που προβλέπει η διεθνής νομιμότητα είναι μεγάλες και ίσως καταστούν αβάστακτες. Ιδιαίτερα εάν ο κατευνασμός οδηγήσει σ’ ένα πόλεμο με...

Κυπριακή ΑΟΖ και Καστελλόριζο - Το γεωστρατηγικό διακύβευμα του Ερντογάν

Εικόνα
Σταύρος Λυγερός Για μία ακόμα φορά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιδόθηκε σε λεονταρισμούς. Αυτή τη φορά, μάλιστα, απείλησε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να κάνει ό,τι είχε κάνει το 1974, δηλαδή με νέα εισβολή να μετατρέψει σε κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο. Αντίστοιχη είναι και η κατά καιρούς επιθετική ρητορική του έναντι της Ελλάδας, η οποία τον τελευταίο καιρό εστιάζεται στο Καστελλόριζο. Η διαφορά είναι ότι για την Ελλάδα οι Τούρκοι αξιωματούχοι θυμούνται και παραπέμπουν στη Σμύρνη του 1922.

Το πλήρες σχέδιο της Τουρκίας για Καστελόριζο και Ανατολική Μεσόγειο – Σεισμικές έρευνες, γεωτρήσεις και δημιουργία τετελεσμένων

Εικόνα
Τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της Άγκυρας προβλέπουν συμπληρωματικές έρευνες για να επιλεγούν οι γεωτρητικοί στόχοι Πολυετές και εκτεταμένο είναι το σχέδιο ερευνών και γεωτρήσεων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός από την εντατική δραστηριότητά της εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, η ΤΡΑΟ έχει ήδη διεξαγάγει τις πρώτες επιβεβαιωτικές σεισμικές έρευνες μέσα σε ορισμένες περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην «Καθημερινή της Κυριακής».  Τα στοιχεία αυτά έχουν  ήδη κοινοποιηθεί και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω σχετικών δημοσιευμάτων.

Το μεγαλύτερο σε ηλικία πουλί είναι 64 ετών και γεννά ακόμα αυγά!

Εικόνα
Το μεγαλύτερο σε ηλικία πουλί της φύσης είναι ένα θηλυκό άλμπατρος με το όνομα Wisdom και οι υπεύθυνοι της Fish and Wildlife Service των ΗΠΑ ανέφεραν με ενθουσιασμό πως πριν δύο εβδομάδες εθεάθη στη Χαβάη με το ταίρι της. Μάλιστα σύμφωνα Midway Atoll National Wildlife Refuge, από μέρα σε μέρα αναμένεται να επιστρέψει για να γεννήσει και το αυγό της. Η Wisdom προκειμένου να μεγαλώσει εκεί τα μικρά της, επισκέπτεται το συγκεκριμένο καταφύγιο στη Χαβάη από το 1956, οπότε και την εντόπισαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες. Υπολογίζουν πως τότε που της έβαλαν το βραχιολάκι εντοπισμού ήταν περίπου 5 ετών, άρα σήμερα είναι τουλάχιστον 64 χρόνων.

Oι Αμερικάνοι παρουσιάζουν το νέο τους όπλο: «Με αυτό θα κτυπήσουμε λιμάνια & υποδομές στην Ρωσία

Εικόνα
Όπως ήδη είναι γνωστό οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) σήμερα Παρασκευή 2 Αυγούστου, κάτι που είχαν προαναγγείλει από τον Φεβρουάριο αλλά αυτό που κανείς δεν ήξερε επισήμως αλλά όλοι υποψιάζονταν είναι πως αναπτύσσουν έναν νέο πύραυλο κρουζ με συμβατικό μη πυρηνικό φορτίο. Φυσικά αρκεί να πούμε πως ένας τέτοιος πύραυλος πολύ εύκολα αποκτάει και... πυρηνική κεφαλή σε περίπτωση έναρξης Γ' ΠΠ. Σε μια τέτοια σύρραξη θα χρησιμοποιηθούν και από τις δύο πλευρές όλα τα μέσα μέχρι να επιτευχθεί η... αμοιβαία καταστροφή Όπως αναφέρουν πηγές από την Ουάσιγκτον οι ΗΠΑ επιθυμούν να αναπτύξουν το νέο όπλο σε σημεία από τα οποία θα μπορούσε να υπερκεράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και να χτυπήσει «τα λιμάνια της χώρας, τις στρατιωτικές βάσεις ή τις κρίσιμες υποδομές». Βασικός στόχος των εμπλεκομένων σε μια τέτοια τύπου σύρραξη είναι να μπορούν να πλήξουν από κοντινές αποστάσεις για να μειώσουν τον χρόνο αντίδρασης του αντιπάλου και ως πρ...

Κυπριακή ΑΟΖ: Τι σημαίνει η είσοδος μεγάλων ενεργειακών κολοσσών

Εικόνα
Σε όποια τεμάχια έχουν αναλάβει δράση ενεργειακοί κολοσσοί που εκπροσωπούν χώρες - μεγάλες δυνάμεις όπως Εxxon Mobile (ΗΠΑ) και Total (Γαλλία) δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα Ασπίδα απέναντι στην Αγκυρα και στη σχεδιαζόμενη κάθοδο ακόμη ενός τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και της ανατολικής Μεσογείου στήνει η Λευκωσία. Το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε προχθές την είσοδο της κοινοπραξίας της γαλλικής Total με την ιταλική EΝΙ στο τεμάχιο 7 (με ποσοστά 50-50) της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου αλλά και την ταυτόχρονη είσοδο και παρουσία του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού και στα τεμάχια 2, 3, 8 και 9. Στόχος της Λευκωσίας είναι να μη μείνει κανένα οικόπεδο «ορφανό». Η κυπριακή ηγεσία θέλει να υπάρχει σε κάθε ερευνητικό τεμάχιο μία μεγάλη ενεργειακή εταιρεία. Και η προφανής επιδίωξή της είναι να ανακόψει κάθε προσπάθεια της Αγκυρας να επιχειρήσει νέες παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμί...

Τελετή ενταφιασμού οστών Ελλήνων Πεσόντων στην Αλβανία κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο 1940-1941 (Κλεισούρα, 1.8.2019)

Εικόνα
Την Πέμπτη, 1η Αυγούστου 2019, και ώρα 12.00, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας στην Αλβανία, πραγματοποιήθηκε, με όλες τις τιμές, θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών ογδόντα-πέντε (85) Ελλήνων Πεσόντων στρατιωτικών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου, που ανευρέθησαν στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας του 2009 για την Αναζήτηση, Εκταφή, Προσδιορισμό Ταυτότητας και Ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία το 1940-1941.

Σε ποιες χώρες απαγορεύεται το σκάκι και γιατί

Εικόνα
Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια που γονείς και καθηγητές μας προέτρεπαν να παίζουμε σκάκι, για να ακονίζουμε το μυαλό μας όπως έλεγαν, και διαβάζοντας αυτή τη περίεργη είδηση πέφτω σε σύγχυση. Υπάρχουν χώρες που θεωρούν το σκάκι επικίνδυνο και το απαγορεύουν με νόμο; Και όμως υπάρχουν. Πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο γίνεται αναφορά για το σκάκι ως επικίνδυνο παίγνιο, το 664 μ.Χ. στην Περσία, καθώς οι κάτοικοι ξόδευαν πολλές ώρες σε αυτό και δεν εργάζονταν.

Ενέργεια από νερό και σκουριά

Εικόνα
Νέα έρευνα από επιστήμονες του Caltech και του Northwestern University δείχνει ότι λεπτά στρώματα σκουριάς- οξείδιο του σιδήρου- μπορούν να παράξουν ηλεκτρισμό όταν ρέει πάνω τους αλμυρό νερό: Η μέθοδος αυτή αντιπροσωπεύει έναν εντελώς νέο τρόπο παραγωγής ηλεκτρισμού και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων τεχνικών παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ μεταλλικών ενώσεων και αλμυρού νερού παράγουν συχνά ηλεκτρισμό, αλλά συνήθως πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης, όπου μία ή περισσότερες ενώσεις μετατρέπονται σε άλλες ενώσεις. Τέτοιου είδους αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα μέσα σε μπαταρίες.

Με πρωτοβουλία ΗΠΑ τριμερής διάσκεψη για East Med

Εικόνα
Στις 6-7/8, ο Αμερικανός υφ. Εξωτερικών Φρ. Φάρον θα συμβάλει με τη συμμετοχή του στην τριμερή ενεργειακή διάσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Το μήνυμα προς την Άγκυρα. Πυκνώνουν οι διεργασίες ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία και Ιερουσαλήμ για ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Λίγες μέρες μετά τη δεύτερη σύνοδο στο Κάιρο του  East Gas Med Forum , η Ουάσιγκτον, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, ανέλαβε πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση ενεργειακής διάσκεψης στην Αθήνα, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Αυγούστου.

NASA: Βρήκε κοντινή υπερ-Γη – Ίσως είναι φιλόξενη για ζωή (vid)

Εικόνα
O εξωπλανήτης GJ357d, στην κατεύθυνση του αστερισμού της Ύδρας, έχει μέγεθος περίπου διπλάσιο του δικού μας πλανήτη και εξαπλάσια μάζα - Είναι ο πρώτος πιθανώς κατοικήσιμος εξωπλανήτης που ανακαλύπτεται από το TESS Το  τηλεσκόπιο TESS  (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας ( NASA ) συνεχίζει τις ανακαλύψεις του, εντοπίζοντας αυτή τη φορά μια σχετικά κοντινή υπερ-Γη, σε απόσταση 31 ετών φωτός από τη Γη.