Αίγυπτος: Μυστήριο με σαρκοφάγο από γρανίτη - Γιατί την συνδέουν με τον Μέγα Αλέξανδρο


Η σαρκοφάγος από μαύρο γρανίτη

Μία σφραγισμένη, πολυτελής σαρκοφάγος από μαύρο γρανίτη που βρέθηκε στην πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος πυροδότησε όργιο φημών, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον ειδικών και αρχαιολόγων.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας ασυνήθιστα μεγάλης και άθικτης σαρκοφάγου στην πόλη της Αλεξάνδρειας, που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, η οποία χρονολογείται στην πτολεμαϊκή περίοδο, πριν από 2.000 και πλέον χρόνια.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την θεμελίωση ενός νέου κτιρίου. Προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο οικοδόμημα, στις περισσότερες περιοχές της Αλεξάνδρειας χρειάζεται να είναι παρών ένας αξιωματούχος του υπουργείου Αρχαιοτήτων προκειμένου να παρακολουθεί τις εργασίες εκσκαφής.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
An Egyptian archaeological mission from the Supreme Council of Antiquities uncovered an ancient tomb dating back to the Ptolemaic period,

Σε αυτή την περίπτωση, μια από τις μεγαλύτερες σαρκοφάγους που ανακαλύφθηκε ποτέ στην πόλη βρέθηκε σε βάθος περίπου 5 μέτρων.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κάποιους αρχαιολόγους, ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε στην Αλεξάνδρεια και παρέμεινε εκεί για μία περίοδο.
Η σπάνια σαρκοφάγος από μαύρο γρανίτη έχει ύψος περίπου 1,8 μέτρα, πλάτος 1,5 μέτρα και μήκος 2,6 μέτρα. Ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα της σαρκοφάγου, υπάρχει ένα στρώμα κονιάματος, το οποίο υποδηλώνει ότι δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε, σύμφωνα με τον Δρα Αϊμάν Ασμαουί, επικεφαλής του κλάδου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο Ασμαουί δήλωσε στο CBS News ότι λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της σαρκοφάγου, ίσως ανήκει σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο. Μέχρι στιγμής, η ταυτότητα του προσώπου παραμένει μυστήριο.
Στον τάφο βρέθηκε και μια ημιτελής αλαβάστρινη προτομή, τα χαρακτηριστικά της οποίας έχουν διαβρωθεί γεγονός που πυροδότησε όργιο φημών ως προς την "ταυτότητά" της.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το πιθανότερο είναι να ανήκει στον ιδιοκτήτη της σαρκοφάγου. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα όταν ανοίξει ο τάφος, αλλά αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. «Είναι δύσκολο να σηκώσουμε τη σαρκοφάγο καθώς ζυγίζει περίπου 30 τόνους και ο χώρος είναι πολύ στενός, άρα ίσως πρέπει να την ανοίξουμε μέσα στον τάφο, να σηκώσουμε πρώτα το καπάκι και στη συνέχεια να σηκώσουμε το σώμα της σαρκοφάγου», δήλωσε ο Δρ Μουσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων στο CBS News.
«Η σαρκοφάγος χρονολογείται πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε εικασίες για την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, καθώς το εξωτερικό της σαρκοφάγου δεν έχει σκαλίσματα ή σχέδια. Θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου ανοίξουμε τη σαρκοφάγο τις επόμενες ημέρες και ίσως η απάντηση να βρίσκεται εκεί. Ίσως το όνομά του να είναι γραμμένο στο εσωτερικό ή ίσως να υπάρχει κάποια επιγραφή, ίσως να βρούμε μία μούμια ή ένα ξύλινο φέρετρο, ή ίσως να μην βρούμε και τίποτα», πρόσθεσε ο Ουαζίρι.
Παρά την μεγάλη αρχαιολογική αξία του ευρήματος πάντως, οι ειδικοί έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το όργιο φημών μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς παρά το μέγεθος και την πολυτέλεια του μνημείου, παραμένει αρκετά "μικρό" και "ταπεινό" για μια βασιλική προσωπικότητα του βεληνεκούς του Αλέξανδρου. Τονίζουν ωστόσο, ότι σίγουρα ανήκε σε κάποιον ιδιαίτερα πλούσιο ή ευγενή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!