ΕΕ-Βρετανία τα βρήκαν: Προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit


Φωτογραφία: ΑΡ
Βρετανία και ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τα προσχέδια των κειμένων της συνθήκης του Brexit που αφορούν στη μεταβατική περίοδο και η οποία θα οδηγήσει σε μια «συντεταγμένη έξοδο» της χώρας από την Ένωση.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε την προκαταρκτική συμφωνία «αποφασιστικό βήμα », αλλά όχι το τέλος του δρόμου μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση στις 11 το βράδυ της 29ης Μαρτίου 2019, δύο χρόνια μετά την επίκληση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και λιγότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. H μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020.
Συγκεκριμένα, ο Μπαρνιέ έκανε λόγο για ένα «νομικό κείμενο» για τη μεταβατική περίοδο (δηλαδή την περίοδο μετά την ημερομηνία του Brexit τον Μάρτιο του 2019) στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις «μέρα και νύχτα».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο οι Βρετανοί αποδέχτηκαν τελικά τις προτάσεις της ΕΕ να εφαρμόζουν πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (δηλαδή χωρις εκπροσώπους στα ευρωπαϊκά όργανα). Επίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Μπαρνιέ, οι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ην. Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους έφτασαν πριν από την ημερομηνία του Brexit.
Με αυτή τη συμφωνία παρέχεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις η «βεβαιότητα» που έχουν ζητήσει, καθώς τους δίνεται ο χρόνος «να προετοιμαστούν για το μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντέιβις.
Οι Ευρωπαίοι και οι Βρετανοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία και για άλλα θέματα και έχουν μια γενικότερη συμφωνία για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων. Η συνθήκη για το διαζύγιό των δύο πλευρών  θα περιλαμβάνει μια «δικλείδα ασφαλείας» έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, διευκρίνισε ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο θα λάβει τώρα μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.
Το Δουβλίνο ανησυχεί για την απόρριψη από την πλευρά του Λονδίνου μιας διευθέτησης ως «δικλείδας ασφαλείας» που παρουσιάστηκε σε ξεχωριστό πρωτόκολλο στο προσχέδιο της ΕΕ για τη συνθήκη αποχώρησης. Βάσει αυτής, η Βόρεια Ιρλανδία ουσιαστικά θα υπόκειται στους οικονομικούς κανόνες της ΕΕ και κατά συνέπεια θα απομονωθεί ενδεχομένως από τη βρετανική νήσο.
«Αναφορικά με το προσχέδιο πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, οι διαπραγματευτές συμφωνούν πως μια νομικά εφαρμόσιμη εκδοχή της λύσης - ‘δικλείδας ασφαλείας’ για τα σύνορα…πρέπει να συμφωνηθεί στο πλαίσιο του νομικού κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης, για να εφαρμοστεί εκτός κι να βρεθεί άλλη λύση», αναφέρεται στην εισαγωγή του προσχεδίου.
Το κείμενο καθιστά σαφές ότι η Βρετανία δεν έχει συμφωνήσει στη συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ανέφεραν Μπαρνιέ και Ντέηβις έχουν επίσης συμφωνηθεί τα τελικά κείμενα για τα δικαιώματα των απόδημων (4,5 εκ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και 1,2 εκ. Βρετανών που ζουν στην ΕΕ) καθώς και για τον λογαριασμό του Brexit.
Άνοδος της στερλίνας
ΟΙ αγορές είχαν προεξοφλήσει τη συμφωνία με αποτέλεσμα η στερλίνα να ανέλθει νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδό της έναντι του ευρώ από τις 8 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας άνοδο έως 0,6% στις 87,55 πένες ανά ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το βρετανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,6% στο 1,4048 δολάριο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τις 26 Φεβρουαρίου το όριο του 1,40 δολαρίων.
Ανοδικά κινείται σήμερα η στερλίνα καθώς η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση φάνηκαν ότι έχουν καταλήξει σε μια ευρύτερη συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο μετά το Brexit και τα ιρλανδικά σύνορα.
 iefimerida.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!