Τα γεγονότα που διαψεύδουν τον Νίκ. Γκρούεφσκι



Ο  πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν λέει την αλήθεια, όταν υποστηρίζει ότι η χώρα του «δεν τρέφει καμιά αξίωση έναντι των γειτόνων της» και ότι «το μέλλον στις σχέσεις με την Ελλάδα βρίσκεται στη συνεργασία»
Από τον
Νίκο Ι. Μέρτζο*
Ο επί δέκα έτη πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» μεταξύ άλλων: «Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" δεν τρέφει καμιά αξίωση έναντι των γειτόνων της. Υπογράφω αυτή τη δήλωση με τα δυο μου χέρια. Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε στην Ελλάδα φοβάται σοβαρά αλυτρωτισμό από τη "Μακεδονία". Το μέλλον βρίσκεται στη συνεργασία».

Την τελευταία φράση του επικροτεί η γεωπολιτική. Τις προηγούμενες, όμως, διαψεύδουν δεκάδες αδιάσειστα γεγονότα και τεκμήρια του κράτους του.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι αρχηγός του ΒMΡO-DPMΝE. Είναι τα σλαβικά αρχικά. Η πλήρης ονομασία του ΒMΡO-DPMΝE είναι «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση. Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική Ενωση της Μακεδονίας». Τα λέει όλα. Σε προεκλογική αφίσα του αυτό το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι περιέλαβε όλη την ελληνική Μακεδονία. Το ΒMΡO ίδρυσαν οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη το 1896 και με αυτό πολέμησαν τους Ελληνες στον Μακεδονικό Αγώνα.
Η διάλεξη
Ο Λιούπτσο Γκεορκίεφσκι υπήρξε αρχηγός και πρωθυπουργός του ΒMΡO-DPMΝE. Μετά, όμως, δήλωσε ήδη Βούλγαρος Μακεδόνας και έλαβε διαβατήριο Βουλγαρίας. Σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας διακήρυξε ότι το κράτος των Σκοπίων και το «μακεδονικό» έθνος «είναι τεχνητό δημιούργημα της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας».

Ο πληθυσμός του κράτους είναι πολυεθνικός και πολυθρησκευτικός. Σύμφωνα με την τελευταία γενική απογραφή του 2002, ο συνολικοί κάτοικοι είναι 2.087.000: «Μακεδόνες» 64,2%, Αλβανοί 25,2%, Τούρκοι 3,9%, Ρομά 2,7%, Σέρβοι 1,8%, άλλοι 2,2%. Μουσουλμάνοι 33,3%, ορθόδοξοι 64,7%, άλλοι χριστιανοί 0,37%, απροσδιόριστοι 1,63%. Προφανώς οι Σλαβομακεδόνες είναι ολιγότεροι και γι' αυτό αναβάλλουν συνεχώς από το 2010 την πρώτη ανόθευτη γενική απογραφή υπό την εγγύηση της Ε.Ε. Πάντως περισσότεροι από 100.000 «Μακεδόνες» έχουν δηλώσει ήδη Βούλγαροι Μακεδόνες και έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια. Συνεπώς, δεν νοείται ενιαία εθνική ταυτότητα όλων αυτών των διαφορετικών πολιτών.

Η Βουλγαρία αναγνώρισε αμέσως τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά δεν αναγνωρίζει «μακεδονικό έθνος» ούτε «μακεδονική γλώσσα», διότι προφανώς θεωρεί ότι αποτελούν στοιχεία του βουλγαρικού έθνους. Κατηγορεί τα Σκόπια ότι έχουν πλαστογραφήσει την Ιστορία. Σημειωτέον ότι Βούλγαροι Μακεδόνες, γεννημένοι στο Πιρίν, είναι ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβλιένεφ, ο σημερινός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο προκάτοχός του Σεργκέι Στανίσεφ. Η Σόφια επιδιώκει να καταστήσει αδελφό το γειτονικό κράτος με αδελφό σλαβικό λαό, κοινή Ιστορία, κοινούς ήρωες και κοινούς εορτασμούς κοινών επετείων. Αυτό προτείνει να περιληφθεί στο μεταξύ τους Σύμφωνο Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας, το οποίο εκκρεμεί επί χρόνια. Η Σόφια, όμως, απειλεί με οργή ότι θα προβάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. εφόσον δεν υπογραφεί το σύμφωνο.

Η καλή γειτονία αποτελεί όρο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Στις 6/9/2012 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ δήλωσε στη Σόφια: «Αυτό που βλέπουμε στη Μακεδονία είναι μια ιδεολογική ερμηνεία της Ιστορίας και μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια ταυτότητα εις βάρος της Βουλγαρίας. Αυτό δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική κατάληξη μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.». Αντίθετα, στα Σκόπια η εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» έγραψε στις 20/12/2012: «Μια σύνοψη του περιεχομένου των βουλγαρικών σχολικών εγχειριδίων αποκαλύπτει αμέσως τις θέσεις που με επιμονή υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία είναι ένα τεχνητό δημιούργημα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι στην περιοχή της ζούσαν Βούλγαροι, οι οποίοι αφομοιώθηκαν». Στις 29/3/2013 ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μαρίν Ράικοφ δήλωσε: «Οι Βούλγαροι και οι Μακεδόνες είναι αδέλφια και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Υπάρχουν κοινές παραδόσεις, γλώσσα και Ιστορία. Απόδειξη είναι τα βουλγαρικά μνημεία που έχουν χτιστεί στο κέντρο των Σκοπίων».

Οι Αλβανοί, μετά την ένοπλη ανταρσία τους και τις συντριπτικές νίκες του UCK το 2000, επέβαλαν στους Σλάβους τη Συμφωνία της Αχρίδας. Βάσει αυτής, αποτελούν τη δεύτερη εθνική συνιστώσα του κράτους και συγκυβερνούν υποχρεωτικά με το BMPO-DPMNE. Στις εκλογές του Ιουνίου 2011 το ΒΜΡO-DPMΝE του Νίκολα Γκρούεφσκι πήρε 56 έδρες στη Βουλή και τα τρία κόμματα των Αλβανών 25: DUI 15, DPA 8 και RDK 2. Κυριαρχούν συμπαγείς σε όλο το δυτικό τμήμα αυτού του κράτους, που συνορεύει άμεσα με την Αλβανία και το Κόσοβο. Η πόλη με τον μεγαλύτερο αλβανικό πληθυσμό σε όλο τον κόσμο είναι η πρωτεύουσα Σκόπια. Ελέγχουν πλήρως τον κεντρικό δήμο Τσαΐρ και άλλους 14 δήμους, όπου υψώνουν την αλβανική σημαία. Εχουν δείκτη γεννήσεων 3,5 έναντι 1 των Σλάβων. Το 70% των συνολικών νεογνών κάθε χρόνο γεννούν Αλβανίδες. Σε διάγγελμά του στις 23 Οκτωβρίου 2012 ο Νίκ. Γκρούεφσκι ομολόγησε: «Η δημογραφική ύφεση οδηγεί στην εξαφάνισή μας. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια».

Στην πρωτεύουσα Σκόπια έχουν επιβάλει τον ανδριάντα του Σκεντέρμπεη δίπλα στον Μέγα Αλέξανδρο και μόνιμη έκθεση της αλβανικής Ιστορίας μέσα στο μουσείο του ΒΜΡO. Η ελάχιστη επιδίωξη των Αλβανών είναι να ιδρύσουν την Ιλλυρίδα σε χαλαρή συνομοσπονδία με τη Σλαβομακεδονία. Τους γοητεύει το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας και χλευάζουν δημόσια το όνομα «Μακεδόνες» και «Μακεδονία». Στο στάδιο του Τετόβου παραμένουν γιγάντια πανό με τις επιγραφές «Μη με ονομάζεις FYROM, λέγε με Ιλλυρίδα», «Ηνωμένες Πολιτείες της Αλβανίας». Στην πρωτεύουσα του Κοσόβου Πρίστινα υψώνουν την επιγραφή «Από τον Θεό Βούλγαροι, από τον Τίτο Μακεδόνες». Από τον Ιανουάριο του 2011 επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο αιματηρές συγκρούσεις Αλβανών - Σλάβων.

Ο Τίτο ίδρυσε την ομόσπονδη «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και χρησιμοποίησε τον Εμφύλιο των Ελλήνων για να ενσωματώσει την ελληνική Μακεδονία. Τον Απρίλιο του 1946 ο πρόεδρος της ομόσπονδης «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» Ντιμίταρ Βλαχόφ δηλώνει: «Οι Ελληνες δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στη Μακεδονία του Αιγαίου!», δηλαδή στην Ελλάδα. Τη δήλωσή του δημοσίευσε η μοναδική κρατική εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια».
Και σύνταξη στους μαχητές του ΔΣΕ
Με νόμο, που ισχύει έως σήμερα, τα Σκόπια αναγορεύουν επίσημα «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Μακεδονικού Λαού» τον Εμφύλιο των Ελλήνων και συγκεντρώνουν εκεί και συνταξιοδοτούν όλους τους μαχητές του ΔΣΕ γιατί πολέμησαν να «απελευθερώσουν την Αιγαιατική Μακεδονία». Παρ' όλα αυτά, εκείνοι σε άλλη χώρα στις 4 Απριλίου 1952 αυτοδηλώνονται Σλαβομακεδόνες και φωτογραφίζονται με τον ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη. Στο πανό αναγράφουν μόνοι τους το όνομά τους: Σλαβομακεδόνες. Μεσολαβεί το παιδομάζωμα και στα Σκόπια εκπαιδεύονται κατά της Μακεδονίας νέοι γενίτσαροι.

Το Σύνταγμα και όλα όσα δείχνουν τον αλυτρωτισμό
Οταν το 1991 τα Σκόπια ανακηρύσσονται ανεξάρτητο κράτος, αναγράφουν στο προοίμιο του Συντάγματός τους: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εθνικό κράτος του Μακεδονικού Εθνους, συνεχίζει την παράδοση του Ηλιντεν, αποτελεί νόμιμη συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου, είναι η κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και έχει υποχρέωση να φροντίζει όλους τους Μακεδόνες που ζουν στις άλλες χώρες και στα εξωτερικά τμήματα της Ενιαίας Μακεδονίας». Χάρτες, σχολικά βιβλία, δημόσια μνημεία και καρτ ποστάλ επιβεβαιώνουν τον αλυτρωτισμό.

Η εφημερίδα «Utrinski Vesnik» έγραψε στις 13/8/2011: «Στην έκθεσή της χθες η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για τις πολιτικές επιλογές του που καθιστούν ομήρους τους Μακεδόνες».
Αν υποτεθεί ότι το νεαρό κράτος ενσωμάτωνε, μέσω τρίτων, την ελληνική Μακεδονία, θα γινόταν επαρχία ενός δεύτερου ελληνικού κράτους. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία. Η ελληνική Μακεδονία εκτείνεται σε 34.177 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μεγάλους ορεινούς όγκους, διακοπτόμενους όμως από τις ευφορότερες πεδιάδες της Ελλάδας, με πλήρως αρδευόμενες εκτάσεις, με υψηλής αποδόσεως καλλιέργειες και πλήρη εκμηχάνιση. Παράγει το 72% της συνολικής ενέργειας της Ελλάδας και οι Ελληνες κάτοικοί της υπερβαίνουν τα 2.500.000.
Το ΑΕΠ είναι τριπλάσιο του γειτονικού κράτους. Υψηλής δυνάμεως και ποιότητος όλες οι υποδομές της, τα τρία πανεπιστήμιά της και τα δίκτυά της. Το κράτος των Σκοπίων έχει έκταση 25.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μεγάλους ορεινούς όγκους και 2.034.000 κατοίκους. Λιγότερα από 1.100.000 άτομα δηλώνουν «Μακεδόνες». Η Ελλάδα είναι στους πέντε πρώτους εμπορικούς εταίρους και παραμένει ο υπ' αριθμόν ένα ξένος επενδυτής. Οι ελληνικές επενδύσεις δημιούργησαν 18.000 θέσεις εργασίας και υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Ελέγχουν το διυλιστήριο, δίκτυα καυσίμων, τη μεγαλύτερη τράπεζα, αλυσίδες πολυκαταστημάτων κ.ά.

Παρά την επιθετικότητά του, το κράτος των Σκοπίων είναι ένα σημαντικό μέρος του ευρύτερου ζητήματος. Λόγω της κεντρικής γεωστρατηγικής θέσεώς του, της επισφαλέστατης πολυεθνικής συνθέσεώς του, των κατεστημένων αλυτρωτικών ψυχώσεών του στον σλαβικό πληθυσμό του και του ολοκληρωτικού καθεστώτος του, αποτελεί τόσο κράτος-βόμβα όσο και ευάγωγο πιόνι στη βαλκανική σκακιέρα που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τρίτες δυνάμεις σαν άξονα στροφής στο ευρύτερο στρατηγικό θέατρο των επιχειρήσεων. Το χρησιμοποιεί ήδη η Τουρκία, η οποία ελέγχει τα δύο αεροδρόμιά του, τον εμπορευματικό αερολιμένα του και το ισχυρό Ισλάμ. Για την Ελλάδα έχουν πάντοτε κεφαλαιώδη σημασία η φιλία και η στενή συνεργασία με τα Σκόπια. Αυτό το ισχυρό μήνυμα φιλίας θα εκπέμψουμε έμπρακτα στους γείτονές μας οι Ελληνες Μακεδόνες από τη Θεσσαλονίκη πολύ σύντομα.
* Επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας
Μακεδονικών Σπουδών
http://www.dimokratianews.gr/content

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»