Αν δεν αλλάξει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ

 Αν δεν αλλάξει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ
 Δυο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα, δεν διαφαίνεται συμφωνία στον ορίζοντα, με το Grexit να πλησιάζει μέρα με τη μέρα. Αναξιόπιστος συνομιλητής ο Βαρουφάκης, «τρομαγμένη» η Κομισιόν από την ελληνική κυβέρνηση.
Την Τετάρτη, οι Financial Times στο Editorial τόνιζαν ότι το Grexit είναι η καταστροφή που δεν πρέπει να συμβεί. Τρεις μέρες μετά, επανέρχονται καταλογίζοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσων. 

Εάν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο συμφωνούν δημόσια όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην ελληνική κρίση, είναι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να μείνει στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, κάθε μέρα που περνά χωρίς οι ελληνικές αρχές και οι πιστωτές τους να βρίσκουν τουλάχιστον μια κοινή βάση συζητήσεων, η έξοδος από το ευρώ πλησιάζει.
Οι ηγέτες Ελλάδας και Ευρώπης συναντήθηκαν ξανά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, χωρίς κάποια συμφωνία για το πώς η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα ξεμπλοκάρουν το δανεισμό από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι, όποια και αν είναι τα λάθη των πιστωτών, οι ελληνικές αρχές αποδεικνύονται αναξιόπιστοι στις διαπραγματεύσεις.
Από τη στιγμή που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, τα στοιχεία μιας συμφωνίας είχαν ξεκαθαριστεί. Σε αντάλλαγμα για τα τις διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν τις προοπτικές της οικονομίας, η τρόικα θα συμφωνήσει αρχικά σε χαλάρωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα για να ρολάρει η ανάπτυξη και εν συνεχεία θα συζητήσει μια ελάφρυνση του χρέους. Στους λίγους μήνες που θα χρειαστούν οι διαπραγματεύσεις, η ΕΚΤ θα κρατήσει ζωντανό το τραπεζικό σύστημα, επιτρέποντας στην Τράπεζα της Ελλάδος να χορηγεί ρευστότητα.
Το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν δυο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματευτές δεν έχουν καν προσεγγίσει μια λύση. Ο Ελληνας υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει αποδειχθεί εξαιρετικός διαφημιστής του εαυτού του αλλά όχι ένας αξιόπιστος συνομιλητής.
Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις στη σχετική λίστα που παρουσίασε για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις πριν από δυο εβδομάδες, όπως το σχέδιο να κάνει τους τουρίστες ντετέκτιβ που θα βρίσκουν αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις, ρέπουν προς το εκκεντρικό. Δεν αποτελεί έκπληξη που οι εταίροι του στην ευρωζώνη αναγκάζονται συχνά να τον προσπεράσουν και να συνομιλήσουν άμεσα με τον Αλέξη Τσίπρα.
Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, η δυσαρέσκεια έχει εξαπλωθεί και δεν περιλαμβάνει μόνο τους «συνήθεις ύποπτους» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποξενώσει αξιωματούχους που έβλεπαν με πολύ καλύτερο μάτι τους στόχους της.
Η Κομισιόν, για παράδειγμα, εκπροσωπούμενη από τον Πιερ Μοσκοβισί, έχει προσπαθήσει να διατελέσει έναν ρόλο έντιμου μεσολαβητή. Όμως όχι μόνο έχει δει ανεπίσημα έγγραφα συζητήσεων να χρησιμοποιούνται λανθασμένα ως διαπραγματευτικά εργαλεία, αλλά έχει τρομάξει και από την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει την υπόσχεσή της να τη συμβουλεύεται προτού προχωρήσει σε νέους νόμους.
Αυτή την εβδομάδα, εν μέσω της γνωστής ρητορικής για τους «ξένους τεχνοκράτες» και χωρίς να συνεννοηθεί με την τρόικα, ο κ. Τσίπρας εισήγαγε το «νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» στην ελληνική Βουλή, αυξάνοντας τις κρατικές δαπάνες. Ο κ. Μοσκοβισί αναγκάστηκε να φέρει αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο, τους σκοπούς του οποίου υποστηρίζει.
Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα έπρεπε να τίθεται καν στο τραπέζι. Ένα τέτοιο σενάριο δεν θα βοηθούσε στην επίλυση των ελληνικών προβλημάτων, που προέρχονται από το χρόνιο έλλειμμα παραγωγικότητας. Και ενώ οι αγορές δείχνουν να αντιμετωπίζουν την προοπτική Grexit με ηρεμία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρώτη αποχώρηση μέλους από την ένωση θα εντείνει τα σενάρια για νέες αποχωρήσεις, καθιστώντας δυσκολότερη την αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων με τα χρέη των χωρών.
Η διέξοδος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα είναι ξεκάθαρη. Περιλαμβάνει το να κρατηθεί στη ζωή το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα, καταθέτες και επενδυτές να είναι βέβαιοι για μια λύση, ενώ θα επεξεργάζεται μια συμφωνία. Όμως με κάθε αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης και κάθε φορά που αψηφά χωρίς ιδιαίτερο λόγο τους εκπροσώπους των δανειστών, περισσότερες καταθέσεις φεύγουν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η έξοδος που όλοι οι εμπλεκόμενοι διατείνονται ότι αποκηρύσσουν, έρχεται πιο κοντά.                                                     http://www.euro2day.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»