Το ρομπότ της NASA στον Άρη κατάφερε (μάλλον) να συλλέξει δείγμα πετρώματος

 

Στη φωτογραφία εικονίζεται το δεύτερο πέτρωμα που τρύπησε το ρόβερ για να συλλέξει δείγμα του πυρήνα του. Γύρω από την τρύπα δεν υπάρχουν ίχνη σκόνης γεγονός που δείχνει ότι το υλικό που συλλέχθηκε είναι στερεό και άρα θα αποθηκευθεί χωρίς προβλήματα


Ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA κατάφερε όπως φαίνεται να συλλέξει δείγμα από κάποιο πέτρωμα του Άρη. Το δείγμα αυτό όπως και όσα ακόμη συλλέξει το ρόβερ αποθηκεύονται σε ειδικά δοχεία από τιτάνιο και επόμενες προγραμματισμένες αποστολές θα τα φέρουν πίσω στη Γη για μελέτη. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι, όταν αναλύσουν αυτά τα δείγματα, θα βρουν ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής που υπήρχε κάποτε στον Κόκκινο Πλανήτη. Το ρόβερ βρίσκεται σε έναν κρατήρα που στο μακρινό παρελθόν ήταν λίμνη και έτσι είναι πιθανό να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής.

Η προηγούμενη απόπειρα του ρόβερ να συλλέξει δείγμα από ένα πέτρωμα είχε στεφθεί από αποτυχία αφού ναι μεν τρύπησε το πέτρωμα και πήρε κομμάτι του πυρήνα του αλλά όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια το δείγμα είχε πάρει την μορφή πολύ λεπτής σκόνης σαν πούδρα και έτσι δεν κατάφερε το ρομπότ να το μεταφέρει στο δοχείο. Αυτή την φορά όμως τα δεδομένα και οι εικόνες από την προσπάθεια του ρομπότ δείχνουν πώς όλα πήγαν καλά.

Τόσο οι εικόνες από το πέτρωμα που δεν δείχνουν κάποια ίχνη σκόνης γύρω από το σημείο της τρύπας όσο κυρίως οι πρώτες εικόνες που κατέγραψε το ρομπότ από το εσωτερικού κυλίνδρου που δείχνουν ότι υπάρχει εκεί κάποιο υλικό δημιουργούν την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά. Αναμένεται νέο οπτικό υλικό που να επιβεβαιώνει 100% την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος κάτι που αναμένεται γίνει το Σάββατο.

https://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»