Λύθηκε ένα κοσμικό μυστήριο 900 ετών



Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια εικόνα του άστρου Parker και του νεφελώματος που το περιβάλλει το οποίο όπως εκτιμούν είναι προϊόν μιας έκρηξης σουπερνόβα η λάμψη της οποία έφτασε στη Γη πριν από 900 έτη.

Το 1181 μ.Χ στον ουρανό της Κίνας και της Ιαπωνίας έκανε την εμφάνιση του ένα φωτεινό σημείο παρόμοιας λαμπρότητας με τον πλανήτη Κρόνο. Οι Κινέζοι αστρονόμοι παρατηρούσαν το μυστηριώδες αυτό σημείο αλλά αυτό έξι μήνες μετά την ξαφνική του εμφάνιση το ίδιο ξαφνικά εξαφανίστηκε.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την επιστημονική κοινότητα επί μακρόν δεν είχε μέχρι σήμερα εξακριβωθεί η ταυτότητα και η πηγή του φωτεινού σημείου. Όσον αφορά την ταυτότητα του φωτεινού σημείου τις πιθανότερες πιθανότητες συγκέντρωνε σε κάθε προσέγγιση κάποιος υπερκαινοφανής αστέρας, μια έκρηξη σουπερνόβα δηλαδή.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι έλυσε το μυστήριο. Όπως λένε το φωτεινό σημείο ήταν πράγματι η λάμψη μιας έκρηξης σούπερνοβα που συνέβη γύρω στο 1181 από την οποία σχηματίστηκε ένα νεφέλωμα που συνεχίζει να αναπτύσσεται και μάλιστα με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Το νεφέλωμα που βρίσκεται σε απόσταση 7,5 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς ονομάστηκε Pa30. To νεφέλωμα περιβάλλει πλέον το άστρο Parker που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ένα από τα πιο καυτά άστρα του γαλαξία μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όλα τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου νεφελώματος (θέση, ηλικία κ.α.) ταιριάζουν απόλυτα στο προφίλ του σουπερνόβα η λάμψη του οποίου εμφανίστηκε στον ουράνιο θόλο της Γης το 1181. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το νεφέλωμα διαστέλλεται με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 1,100 χλμ./δευτ. Με αυτή την ταχύτητα το ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη θα διαρκούσε μόλις πέντε λεπτά. «Είναι πολύ όμορφο να καταφέρνεις να λύνεις ένα αστρονομικό και ταυτόχρονα ιστορικό μυστήριο» αναφέρει ο Άλμπερτ Ζίλτζστρα, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία μέλος της ερευνητικής ομάδας.

https://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!