Οι 14 βιβλιοθήκες «θησαυροί» του πλανήτη που ξεχωρίζει το National Geographic
Αν σου αρέσουν τα βιβλία, τα ταξίδια και οι βιβλιοθήκες, σου έχουμε την λύση: αν βρεθείς σε κάποια από τις παρακάτω χώρες, μην παραλείψεις να επισκεφτείς την βιβλιοθήκη της!
Κλασικές βιβλιοθήκες σπουδαίων Πανεπιστημίων αλλά και πιο μοντέρνες, θα σου εξάψουν το ενδιαφέρον και την φαντασία.
Εκεί θα ανακαλύψεις την ομορφιά των βιβλίων, την μυρωδιά τους και την ιστορία που το καθένα θα κουβαλάει για πάντα στις σελίδες του.
Έχουμε λοιπόν εδώ για σένα τις 14 ομορφότερες βιβλιοθήκες του κόσμου!
Η βιβλιοθήκη της μονής του Σανκτ Γκάλεν, Ελβετία
Στην βιβλιοθήκη της μονής αυτής, θα βρεις εικονογραφημένα χειρόγραφα του 9ου αιώνα, αλλά και το παλαιότερο γνωστό αρχιτεκτονικό πλάνο, το οποίο είναι σχεδιασμένο επάνω σε μία περγαμηνή. Αυτοί, είναι μερικοί από τους θησαυρούς που θα ανακαλύψεις στην υπέροχη μονή 1200 χρόνων, σε μπαρόκ στιλ.
Βιβλιοθήκη Bodleian του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο
Η βιβλιοθήκη Bodleian, είναι η βασική βιβλιοθήκη για έρευνα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σε αυτήν, υπάρχουν 12 εκατομμύρια συγγραφικά έργα. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται το χειρόγραφο Vernon, το πρώτο βιβλίο μεγάλου μεγέθους του Σαίξπηρ, αλλά και το πρώτο εκτυπωμένο βιβλίο στην αραβική διάλεκτο.
Βιβλιοθήκη Εικονογραφημένων Βιβλίων, Ιαπωνία
Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, βρίσκεται στην ιαπωνική πόλη Ιγουάκι. Πολλά παιδάκια την επισκέπτονται καθημερινά. Τα βιβλία είναι γυρισμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνονται τα εξώφυλλα. Έτσι, τα παιδιά κυριολεκτικά αγαπούν το βιβλίο από το εξώφυλλο του. Επιπλέον, υπάρχουν ψηλά παράθυρα με θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου al-Qarawiyyin, Μαρόκο
Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου al-Qarawiyyin, βρίσκεται στην πόλη Φεζ του Μαρόκο. Είναι μία από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου που λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Το Πανεπιστήμιο, ιδρύθηκε από την Fatima al-Fihri, το 859.
Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Ουάσινγκτον
Απολαύστε γραπτά βραβευμένων και γνωστών ποιητών, καθώς και συλλογές με βιβλία σε μορφή Μπράιγ. Μπορείτε να ξεναγηθείτε δωρεάν στους χώρους της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και να δείτε τις τοιχογραφίες του 19ου αιώνα, στις οποίες απεικονίζεται η εξέλιξη του βιβλίου.
Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος
Στην Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, θα βρει κανείς ένα ηλιόλουστο χώρο μελέτης, ένα πλανητάριο, καθώς και την μεγαλύτερη συλλογή με ψηφιακά χειρόγραφα. Τα ιερογλυφικά που βρίσκονται στο εξωτερικό του κτιρίου, αποτίουν φόρο τιμής στην αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, την οποία ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Lire à la Plage, Γαλλία
Η γαλλική φράση «Lire à la Plage», σημαίνει «Διάβασε στην παραλία». Συγκεκριμένα, 12 γαλλικά resorts, έχουν τοποθετήσει πορτοκαλί ομπρέλες και κόκκινες ξαπλώστρες στις παραλίες. Κοντά σε αυτές, υπάρχουν μικρά ξύλινα σπιτάκια, τα οποία φιλοξενούν 1000 βιβλία, νουβέλες, συλλογές γαλλικών ποιημάτων, κόμικ manga και επιτραπέζια παιχνίδια. Οι συγκεκριμένες βιβλιοθήκες, λειτουργούν από αρχές Ιουλίου, έως τέλη Αυγούστου.
Soneva Kiri, Ταϊλάνδη
Η παιδική βιβλιοθήκη Soneva Kiri, μοιάζει με τεράστιο δεντρόσπιτο. Διαθέτει δωμάτια ανάγνωσης, τα οποία κρέμονται από το… ταβάνι, ένα μουσικό δωμάτιο με ταϊλανδέζικα μουσικά όργανα και βιβλία που αφορούν τις τοπικές παραδόσεις της χώρας.
Βιβλιοθήκη της Στουτγκάρδης, Γερμανία
Η κατάλευκη βιβλιοθήκη της πόλης της Στουτγκάρδης, θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί ένα «πάνθεον» βιβλίων. Κάντε μία στάση στο καφέ της, περάστε από το γυάλινο ταβάνι της για να φτάσετε στην βεράντα που βρίσκεται στην ταράτσα, για να απολαύστε την θέα του κέντρου της πόλης, που σας προσφέρει απλόχερα.
Βιβλιοθήκη του Βατικανού, Ρώμη
Η καλυμμένη από μελάνι υπογραφή της δίκης του Γαλιλαίου (1633), τα γράμματα του Αγίου Πέτρου γραμμένα σε παπύρους και η παλαιότερη -γνωστή- έκδοση της Βίβλου, βρίσκονται παραχωμένα στην βιβλιοθήκη του Βατικανού στη Ρώμη. Οι… εξωσχολικοί, πρέπει να κανονίσουν μία ξενάγηση αν θέλουν να την επισκεφτούν σε κάποιο ταξίδι τους.
Βιβλιοθήκη της Μουγίνγκα, Μπουρουντί
Η πρώτη βιβλιοθήκη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, χτίστηκε από την κοινότητα της. Τα τούβλα φτιάχτηκαν από τοπικά υλικά, τα πλακάκια από άργιλο και τα δοκάρια από ευκάλυπτο.
Βιβλιοθήκη του Κέλσου, Αρχαία Έφεσος (σημερινή Τουρκία)
Η βιβλιοθήκη του Κέλσου, χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ, επάνω στον τάφο του Κέλσου Πολεμάνου. Στην είσοδο του, βρίσκονται 4 ρωμαϊκές φιγούρες, οι οποίες συμβολίζουν την σοφία του προηγούμενου κυβερνήτη. Κάποτε, φιλοξενούσε 12.000 παπύρους.
Πλωτή Βιβλιοθήκη Epos, Νορβηγία
Η πρωτότυπη αυτή βιβλιοθήκη με την ελληνική ονομασία (Έπος), ξεκίνησε το ταξίδι της στην γνώση το 1959. Τα καλοκαίρια, ταξιδεύει στα περίφημα νορβηγικά φιόρδ και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 6.000 βιβλία. Η συλλογή του βέβαια, περιλαμβάνει περίπου 53.300 βιβλία, τα οποία αλλάζει κατά καιρούς.
Βιβλιοθήκη Μέρτζ του Βοτανικού Κήπου, Νέα Υόρκη
Στην βιβλιοθήκη Μέρτζ στην Νέα Υόρκη, υπάρχει η μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων αλλά και υλικών, που αφορούν την βοτανική. Εκεί, βρίσκεται ακόμη και η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή βοτάνων στον κόσμο.
Πηγή: National Geographic
Πηγή: parallaximag.gr
https://www.o-klooun.com
Σχόλια