Διαστημόπλοιο μήκους ενός χιλιομέτρου θέλει να κατασκευάσει η Κίνα

REUTERS/CHINA DAILY

Το κινεζικό διαστημικό σκάφος Σενζού 11 εκτοξεύεται για μια αποστολή. Η Κίνα θέλει να ο διάδοχος του σκάφους να έχει μήκος ενός χλμ.

 Σε μια ασυνήθιστη στις μέχρι τώρα πρακτικές της απόλυτης μυστικότητας προέβη η Κίνα όσον αφορά τα ερευνητικά της προγράμματα και ειδικά εκείνα που αφορούν τη διαστημική της δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος μάθαινε για ένα διαστημικό εγχείρημα της Κίνας όχι όταν αυτό ξεκινούσε να υλοποιηθεί αλλά όταν αυτό είχε ήδη υλοποιηθεί και θα γινόταν η εκκίνηση του. Δεν μάθαμε τίποτε για παράδειγμα σχετικά με την απόφαση δημιουργίας διαστημικού σταθμού από την Κίνα ή για την πρόοδο των εργασιών παρά μόνο όταν η έγινε η εκτόξευση των πρώτων τμημάτων του.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα μέρος ενός εγχειρίδιου στο οποίο καταγράφονται ορισμένοι από τους νέους και όπως προκύπτει εξαιρετικά φιλόδοξους διαστημικούς στόχους της Κίνας. Οι στόχοι αυτοί εξάπτουν πραγματικά τη φαντασία και ανάμεσα τους βρίσκονται κάποιοι οι οποίοι βρίσκονται σε φάση υλοποίησης όπως ο διαστημικός σταθμός που μέσα σε διάστημα λίγων μηνών κατασκευάστηκε και επανδρώθηκε.

Έχουν γίνει επίσης γνωστά κάποια στοιχεία για ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που θέλει να κατασκευάσει η Κίνα το οποίο θα έχει δυνατότητες 300 φορές μεγαλύτερες από αυτές Hubble. Το τηλεσκόπιο θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί αν χρειάζεται να συνδέεται με τον διαστημικό σταθμό της Κίνας κάτι επίσης πρωτοποριακό.

Ανάμεσα στους νέους στόχος της Κίνας είναι η δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Ο σταθμός θα παράγει ηλιακή ενέργεια την οποία θα μεταδίδει στη συνέχεια στη Γη. Άλλη μια επιδίωξη της Κίνας είναι η δημιουργία διαφόρων τουριστικών εγκαταστάσεων στο Διάστημα. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει στο εγχειρίδιο είναι το κεφάλαιο που αναφέρεται σε ένα διαστημόπλοιο που θέλει να κατασκευάσει η Κίνα.

Πρόκειται για ένα διαστημόπλοιο μήκους ενός χλμ. Θα πρόκειται για μια πραγματικά μικρή πόλη αφού θα καταλαμβάνει έκταση τουλάχιστον δέκα μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων. Όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο η κατασκευή και εκτόξευση ενός τέτοιου μεγέθους διαστημοπλοίου δεν είναι εφικτή στη Γη. Για αυτό θα κατασκευαστεί με τρόπο παρόμοιο όπως οι διαστημικοί σταθμοί δηλαδή θα εκτοξεύονται από τη Γη τα μέρη από τα οποία θα αποτελείται και η συναρμολόγηση τους θα γίνεται στο Διάστημα. Το σκάφος αυτό θα έχει σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις των κινέζων αξιωματούχων δύο ειδών χρήσεις. Η μια θα αφορά φυσικά αποστολές εξερεύνησης του Διαστήματος και η δεύτερη θα αφορά τη λειτουργία του ως ένα τόπο διαμονής ανθρώπων σε τροχιά γύρω από τη Γη.

https://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!