Τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη (ιστορία)



6-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1955!! Η ΟΛΕΘΡΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ!! TURKISH POGROM AGAINST GREEKS at CONSTANTINOPLE
Με αφορμή προβοκάτσια στο υποτιθέμενο "σπίτι" του Kemal Atatürk στη Θεσσαλονίκη, ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη Pogrom κατά των Ελλήνων. Η αρχή του τέλους του Ελληνισμού.
Μεσάνυχτα 5η προς 6η Σεπτεμβρίου εξερράγη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείου, που προκάλεσε μικρές ζημιές σε τζάμια στην «οικία του Κεμάλ». Η βόμβα, όπως εξακριβώθηκε από έρευνες που διεξήγαγαν οι ελληνικές αρχές και αποδείχθηκε αργότερα στην δίκη των πρωταιτίων των γεγονότων το 1961, μεταφέρθηκε από Τουρκία από Τούρκο πράκτορα (Έλληνα υπήκοο, μουσουλμάνο από Κομοτηνή) και τοποθετήθηκε από τον Τούρκο κλητήρα του Προξενείου.
Στις 16:00 η εφημερίδα İstanbul Ekspres σε έκτακτη έκδοση δημοσίευσε φωτογραφίες της συζύγου του Τούρκου Προξένου φρικτά παραποιημένες, ώστε να δίδεται η εντύπωση ότι είχε σημειωθεί τεράστια έκρηξη από βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι Έλληνες. Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για την έναρξη πρωτοφανούς αγριότητας οργανωμένων ανθελληνικών ταραχών στην Κωνσταντινούπολη. Μόλις δόθηκε το σύνθημα, o τουρκικός όχλος ξεχύθηκε μαινόμενος στους δρόμους της Πόλης και άρχισε να ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ κάθε τι ελληνικό.
Το σχέδιο είχε οργανωθεί από την κυβέρνηση του Π/Θ Adnan Menderes (πρωτοστάτησε στον άγριο ΣΦΑΓΙΑΣΜΟ των 31 Ελλήνων Προσκόπων και του Τοπικού Εφόρου Νικ. Αυγερίδη στο Αϊδίνιο τον Ιούνιο 1919), αφού στρατολογήθηκαν άτομα από Μ. Ασία και Αν. Θράκη – εκτός των Κωνσταντινουπολιτών Τούρκων και μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με κάθε μέσο, εφοδιάστηκαν με ρόπαλα, αξίνες, λοστούς, βενζίνη, δυναμίτιδα, ενώ τους παρασχέθηκε τροφή και κατάλυμα για μία ή δύο ημέρες. Είχαν συνταχθεί επίσης κατάλογοι των στόχων σε κάθε συνοικία και σημαδεύτηκαν τα ελληνικά κτήρια. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν αστυνομικοί και στρατιώτες με πολιτικά που θα κατηύθυναν το πλήθος, ενώ μετά θα έπαιζαν τον ρόλο του ειρηνοποιού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της 12/08/2008 της εφημερίδας Radikal, τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης είχαν οργανωθεί από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (Özel Harp Dairesi), που είχε στηθεί από το ΝΑΤΟ για την αποτροπή κομμουνιστικού κινδύνου.
Ο τουρκικός όχλος που ανερχόταν σε δεκάδες χιλιάδες, με στρατιωτική πειθαρχία, κινήθηκε κατά παντός ελληνικού, φωνάζοντας YIKIN, KIRIN, GIAVOURDUR (Σπάστε, Γκρεμίστε, είναι Γκιαούρης)!!! Σε 9 περίπου ώρες (σε πολλά σημεία οι βανδαλισμοί συνεχίστηκαν και μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου) καταστράφηκαν ολοσχερώς 1004 σπίτια, ενώ άλλα περίπου 2500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Καταστράφηκαν 4348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι, και οι τάφοι των Πατριαρχών στην Μονή Βαλουκλή.
Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν και βιάσθηκαν. Σε 2.000 περίπου υπολογίζονται από την ομογένεια οι βιασμοί, αν και επισήμως καταγγέλθηκαν μόνο 200. Αναφέρουμε ένα περιστατικό. Έλαβε χώρα στο Γενή Σεχίρ, στις 19.00. Στη μέση του δρόμου, ο όχλος περικύκλωσε ένα ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 6 ετών, το παρέδωσε σε έναν ημιπαράφρονα χαμάλη γνωστό ως «γορίλα» και εκείνος παρουσία του όχλου το ΒΙΑΣΕ επανειλημμένως, ενώ το πλήθος ούρλιαζε, «αυτά παθαίνουν οι Έλληνες. Σκότωσέ την, σκότωσέ την, την ΣΚΥΛΑ την Ελληνίδα».
Από 130.000 Έλληνες που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 110.000, αποφάσισαν να φύγουν. Επίθεση δέχτηκαν επίσης και Αρμενικές και εβραϊκές περιουσίες, Αρμενικές εκκλησίες και μια Εβραϊκή συναγωγή.
Μεγάλο ήταν το μίσος κατά ιερωμένων, ξυλοκοπήθηκαν αγριότατα, άλλοι γυμνώθηκαν και διαπομπεύθηκαν, εξαναγκαζόμενοι να φωνάζουν: «Η Κύπρος είναι τουρκική», σε έναν ιεροδιάκονο έκαναν περιτομή και τον άφησαν να αιμορραγεί. Ο Επίσκοπος Παμφίλου Γεράσιμος και ο ηλικιωμένος μοναχός Χρύσανθος Μαντάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Γεννάδιος παραφρόνησε και ύστερα από λίγο χρόνο απεβίωσε.
Μέσα σε λίγες ώρες η ελληνική οικονομική δραστηριότητα καταστράφηκε ολοσχερώς, αφού τα σπίτια και οι περιουσίες των περισσότερων Ελλήνων και τα ιδρύματα της ομογένειας λεηλατήθηκαν.
Χιλιάδες Έλληνες έμειναν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν, 8.700 περίπου έμειναν άνεργοι, αφού οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν κατεστράφησαν.
Οι πρώτες εκτιμήσεις τουρκικών και ξένων τραπεζών μιλούσαν για ζημιές του ενός ή δύο δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, τον Φεβρουάριο του 1956 η τουρκική κυβέρνηση όμως μείωσε κατά πολύ το ποσό, υπολογίζοντας τις ζημιές σε 69.578.744 λίρες Τουρκίας, δηλ. περίπου 25 εκατομμύρια USD.
Από το ποσό που υπολογίστηκε η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλε τελικώς ποσό μικρότερο των 10 εκατομμυρίων Λ.Τ., και μάλιστα ύστερα από πολλούς μήνες, όταν η αξία της τουρκικής λίρας είχε υποτιμηθεί δραματικά. Δόθηκαν δηλαδή αποζημιώσεις μικρότερες του 1% της αξίας των καταστροφών. Πάρα πολλοί δεν εισέπραξαν καμία αποζημίωση, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρηματιών που ενώ έχασαν τα πάντα, υποχρεώθηκαν να πληρώσουν και φόρο κερδών.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών υπολόγισε ότι οι ζημιές που υπέστησαν οι εκκλησίες ξεπερνούσαν τα 150 εκατομμύρια δολάρια. Βρετανοί διπλωμάτες υπολόγισαν τις ζημιές σε περίπου 200 εκατομμύρια USD, ενώ σύμφωνα με εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης οι ζημιές ανήρχοντο σε 500 εκατομμύρια USD. Ο Γάλλος συγγραφέας και καθηγητής στην Σορβόννη Francois Crouzet στο βιβλίο του Le Conflit de Chypre (Η διένεξη της Κύπρου) υπολογίζει τις ζημιές σε 300 εκατομμύρια USD.
Η αντίδραση της Ελληνικής Κυβερνήσεως ήταν (ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ στις τουρκικές προκλήσεις και στα εγκλήματα) από χλιαρή έως ανύπαρκτη. Ο Π/Θ Στρατάρχης Αλ. Παπάγος ήταν βαριά άρρωστος και ουσιαστικά η κυβέρνηση ήταν ακέφαλη ενώ υπήρξαν έντονες Συμμαχικές πιέσεις, ιδίως από τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών John Foster Dulles, ο οποίος κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση! και να συμφιλιωθούν.
Ταυτόχρονα με την έναρξη των ανθελληνικών γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη, τουρκικός όχλος στην Σμύρνη επετέθη και κατέστρεψε το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, που λειτουργούσε στο στρατηγείο του Ν.Α.Τ.Ο. για τις ανάγκες των Ελλήνων αξιωματικών, λεηλάτησε τα σπίτια τους, ενώ προπηλάκισε αρκετούς απ’ αυτούς και τις οικογένειες τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»