Γιατί το XRP είναι το πιο παρεξηγημένο κρυπτονόμισμα
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
- Η μεγάλη παραπληροφόρηση για το κρυπτονόμισμα που συνδέεται με το Ripple και οι επαναστατικές εφαρμογές. Ποιες είναι οι μεγάλες διαφορές με το Bitcoin. Γράφει ο σύμβουλος blockchain Παναγιώτης Μέκρας.
Στις 31 Οκτωβρίου του 2008, ο Satοshi Nakamoto δημοσίευσε ένα whitepaper περιγράφοντας ένα ψηφιακό νόμισμα με τίτλο “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Στις 3 Ιανουαρίου του 2009, δημιουργήθηκε το πρώτο block του Bitcoin, όπου και το δίκτυο ξεκίνησε να λειτουργεί. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Τον Οκτώβριο του 2011 δημιουργήθηκε το Litecoin, που στην ουσία είναι αντιγραφή του κώδικα του bitcoin με κάποιες παραλλαγές. Και τα δύο χρησιμοποιούν το λεγόμενο Proof-of-Work (PoW), που είναι ο μηχανισμός του δικτύου που χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των συναλλαγών μέσω των miners που κάνουν εξόρυξη (mining) τα νομίσματα. Τα νέα νομίσματα που εξορύσσονται στο PoW είναι η κύρια ανταμοιβή των miners και το οικονομικό κίνητρο να υποστηρίξουν το δίκτυο και να κάνουν mining.
Έπειτα ήρθε το XRP. Στα τέλη του 2011, 3 bitcoin developers (David Schwartz, Jed McCaleb, Arthur Britto) συναντήθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα blockchain που δεν θα βασιζόταν στο PoW. Οι τρεις συγκεκριμένοι developers είχαν δει τα προβλήματα και τους περιορισμούς που είχε το σύστημα του Bitcoin και το PoW γενικότερα, και στόχος ήταν να φτιάξουν ένα καλύτερο και πιο ανεπτυγμένο σύστημα που δεν θα χρησιμοποιούσε mining.
Το σύστημα θα βασιζόταν στον αλγόριθμο του Federated Byzantine Agreement (FBA), όπου οι συναλλαγές επαληθεύονται μέσω nodes/validators που στην ουσία είναι servers. Τον Ιούνιο του 2012, ολοκλήρωσαν το σύστημα blockchain, το οποίο σήμερα ονομάζεται XRP Ledger (XRPL), και αποφάσισαν να δημιουργήσουν 100 δισ. νομίσματα (XRP) από την πρώτη μέρα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθούν περισσότερα στο μέλλον. Επίσης, έκαναν το XRP αποπληθωριστικό, καθώς η προμήθεια κάθε συναλλαγής καταστρέφεται.
Οι δημιουργοί αποφάσισαν να μην δώσουν οικονομικά κίνητρα για την υποστήριξη του δικτύου, και όποιος θα υποστήριζε το δίκτυο θα το έκανε επειδή θα ήθελε να συμβάλει σε αυτό και εφόσον θα το χρησιμοποιούσε, θα ήθελε να είναι ασφαλές. Ο κύριος λόγος που δεν ήθελαν να δώσουν οικονομικά κίνητρα ήταν γιατί πίστευαν πως αυτά θα οδηγούσαν στην κεντροποίηση του δικτύου. Σε αυτό το βίντεο, ο David Schwartz εξηγεί την λογική πίσω από αυτή την απόφαση.
Το Blockchain του XRP πραγματοποιεί όλες τις συναλλαγές σε 3 με 5 δευτερόλεπτα και με κόστος λιγότερο του ενός σεντ. Στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να δείτε μία βασική σύγκριση με το Bitcoin. Παρακάτω, όμως, θα εξετάσουμε τις διαφορές τους πιο αναλυτικά.
Λίγους μήνες μετά την δημιουργία του XRP, οι δημιουργοί, μαζί με κάποια άλλα άτομα, αποφάσισαν να ιδρύσουν μία εταιρία με το όνομα Opencoin, γνωστή σήμερα και ως Ripple. Στόχος αυτής της εταιρίας θα ήταν να χρησιμοποιήσουν το νέο αυτό σύστημα blockchain για διάφορες επαναστατικές εφαρμογές. Οι δημιουργοί δώρισαν ένα μεγάλο ποσοστό των XRP στην εταιρία, όπου στόχος ήταν να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος και να διανέμουν τα περισσότερα στην κρύπτο-κοινότητα.
Τα πρώτα 2–3 χρόνια έκαναν giveaways και είχαν faucets όπου ο καθένας μπορούσε να παίρνει XRP καθημερινά, αλλά με τον καιρό όσο η αγορά εξελισσόταν είδαν πως αυτό επηρέαζε αρνητικά την τιμή του XRP και έτσι σταμάτησαν. Αρχικά, ως εταιρία επικεντρώθηκαν στην δημιουργία ενός συστήματος πίστωσης όπου ο καθένας θα μπορούσε να συναλλάσσεται με οποιοδήποτε κρύπτο, παραστατικό χρήμα ή περιουσιακό στοιχείο πάνω στο blockchain του XRP.
Λίγο αργότερα όμως είδαν πως οι τραπεζικές συναλλαγές, συγκεκριμένα οι διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ χωρών, ήταν πολύ χρονοβόρες και κόστιζαν αρκετά χρήματα. Το τραπεζικό σύστημα βασιζόταν σε μία παλιά τεχνολογία, την SWIFT, που είχε χτιστεί τη δεκαετία του 1970. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στο τραπεζικό σύστημα και να το βελτιώσουν με την τεχνολογία blockchain που είχα φτιάξει και ήταν ιδανική για αυτόν τον σκοπό.
Σήμερα, η Ripple έχει το δικό της τραπεζικό δίκτυο, RippleNet, με πάνω από 350 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διάφορες εφαρμογές. Οι βασικές εφαρμογές είναι δύο: το xCurrent, που είναι στην ουσία σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των τραπεζών, παρόμοιο με της SWIFT αλλά πιο ανεπτυγμένο, και το On-Demand Liquidity (ODL), που χρησιμοποιεί το XRP ως «γέφυρα» μεταξύ των συναλλαγών για άμεσο διακανονισμό με χαμηλότερα κόστη. Πάνω από 30 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή το ODL, καθώς η Ripple ανοίγει σταδιακά «fiat/XRP corridors» σε διάφορες χώρες, σε συνεργασία με ανταλλακτήρια, όσο αυξάνεται η ρευστότητα και ο όγκος συναλλαγών του XRP. Η Ιαπωνία ήταν η τελευταία χώρα όπου το ODL έγινε διαθέσιμο πρόσφατα.
Κεντροποιημένο ή Αποκεντρωμένο; Και ποιες οι διαφορές με το Bitcoin;
Δυστυχώς, στον χώρο των κρύπτο υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και πολλές φορές μίσος μεταξύ των κοινοτήτων. Ένας μύθος που κυκλοφορεί είναι ότι το XRP είναι κεντροποιημένο και ελέγχεται από την Ripple. Αλλά η αλήθεια είναι πως το δίκτυο του XRP είναι αρκετά αποκεντρωμένο, αφού υπάρχουν πάνω από 800 nodes παγκοσμίως που συμβάλλουν στο δίκτυο και πάνω από 150 validators που επιβεβαιώνουν συναλλαγές και εγκρίνουν αλλαγές στο δίκτυο.
Η Ripple έχει μόλις 6 από αυτά, και για να υπάρξει συμφωνία στο δίκτυο και για να επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε συναλλαγή ή αλλαγή, πρέπει να συμφωνήσει τουλάχιστον το 80% του δικτύου (validators). Ο καθένας είναι ελεύθερος να τρέξει τον δικό του validator στο δίκτυο του XRP. Η διαφορά με το PoW του Bitcoin και Ethereum είναι πως στα δίκτυα τους, ο miner που θα λύσει την εξίσωση σε κάθε block είναι υπεύθυνος για όλες τις συναλλαγές που εγκρίνονται στο συγκεκριμένο block, ενώ στο δίκτυο του XRP, οι συναλλαγές περνάνε από όλους τους validators και πρέπει να εγκριθούν από τουλάχιστον το 80%.
“Ναι, αλλά η Ripple κατέχει περίπου το 50% όλων των XRP. Δεν κάνει αυτό το XRP κεντροποιημένο;” Θα ρωτήσουν κάποιοι. Η απάντηση είναι, φυσικά και όχι. Ως προς την κατοχή και τον διαμοιρασμό των νομισμάτων, ναι, θα μπορούσε να το πει κάποιος αυτό. Αλλά, το δίκτυο του XRP δεν χρησιμοποιεί Proof of Stake και η αποκέντρωση αφορά το δίκτυο και αν αυτό μπορεί να ελεγχθεί από έναν ή λίγους. Και όπως είπαμε παραπάνω, η Ripple ελέγχει περίπου το 4% του δικτύου με βάση τους validators που έχει, ενώ χρειάζεται πάνω από το 80% για να μπορεί να ελέγξει το δίκτυο. Οπότε δεν υπάρχει ένας ή λίγα άτομα που θα μπορούσαν να ελέγξουν το δίκτυο.
Όσο για τα XRP που κατέχει η Ripple, τα έχει κλειδώσει σε escrow για τα επόμενα χρόνια και ένα ποσό ξεκλειδώνεται κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, 1 δισ. XRP ξεκλειδώνονται κάθε μήνα, όπου η Ripple χρησιμοποιεί και διαμοιράζει περίπου τα 100 εκατ., κατά μέσο όρο, για να χρηματοδοτήσει πρότζεκτ και προγραμματιστές που χτίζουν εφαρμογές πάνω στο blockchain του XRP, και για να πουλήσει OTC σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα υπόλοιπα τα επιστρέφει πίσω στο escrow στο τέλος κάθε μήνα και κλειδώνονται για τον τελευταίο +1 μήνα, με το τελευταίο να φτάνει το 2025. Με αυτό τον αργό ρυθμό, ολόκληρη η ποσότητα του XRP αναμένεται να βρίσκεται σε κυκλοφορία μετά το 2040.
Άλλη μία παραπληροφόρηση που διαδίδεται είναι ότι η Ripple πουλάει όλα τα 1 δισ. XRP κάθε μήνα στην ελεύθερη αγορά, αλλά κάτι τέτοιο προφανώς δεν ισχύει και είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει κανείς, αφού όλα τα στοιχεία είναι δημόσια.
Άλλη μία μεγάλη διαφορά με το Bitcoin είναι πως το XRP έχει Decentralized Exchange (DEX), το οποίο λειτουργεί από το 2012, και για την ακρίβεια ήταν το πρώτο DEX στην ιστορία. Επίσης, τo blockchain του XRP ήταν το πρώτο που υποστήριξε stablecoins, tokenization διάφορων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου κρύπτο όπως Bitcoin, και τέλος, χαρακτηριστικά από smart contracts όπως escrow, checks και payment channels. Σύντομα, επίσης, θα υποστηρίζει τη δημιουργία NFTs και sidechains με smart contracts.
Πολλοί αναρωτιούνται, μα γιατί τόσο μίσος και παραπληροφόρηση για το XRP; Η απάντηση βρίσκεται πίσω στο 2013, όταν η Ripple ξεκίνησε να προωθεί το XRP στο πιο γνωστό Bitcoin forum, bitcointalk, και να κάνει giveaways/airdrops στους χρήστες του. Μετά από λίγο καιρό, φαίνεται πως κάποιοι φανατικοί οπαδοί του Bitcoin νόμιζαν πως το XRP απειλεί το Bitcoin και θα μπορούσε να το ξεπεράσει και ανταγωνιστεί, και έτσι αποφάσισαν να πληρώνουν μέχρι και 5 BTC για να διαδίδουν ψέματα κατά της Ripple και του XRP ότι είναι απάτες. Απόδειξη: https://bitcointalk.org/index.php?topic=212730.0 .
Έτσι, δυστυχώς, ξεκίνησε αυτή η παραπληροφόρηση και διάδοση ψευδών πληροφοριών που συνεχίστηκε για χρόνια, με αποτέλεσμα αυτές οι ψευδείς πληροφορίες να ανακυκλώνονται μέχρι σήμερα.
Η αλήθεια είναι πως πλέον το Bitcoin έχει απομακρυνθεί από το αρχικό όραμα του Satοshi, ένα P2P σύστημα πληρωμών, και δεν είναι πλέον αποτελεσματικό για συναλλαγές. Κάποιοι θα μιλήσουν για το Lightning Network, που παραμένει ένα Layer 2 δίκτυο με πολλά μειονεκτήματα. Το XRP, όμως, είναι πιο αποτελεσματικό και χρησιμοποιείται από ολοένα και πιο πολλούς χρήστες, αλλά και προγραμματιστές, εταιρίες, ιδρύματα που χτίζουν διάφορες εφαρμογές πάνω στο blockchain του XRP για διαφορετικούς σκοπούς.
Για παράδειγμα, υπάρχει η Coil που χρησιμοποιεί το XRP για μικροσυναλλαγές στο διαδίκτυο, ώστε οι content creators να λαμβάνουν πληρωμές σε real-time όταν οι χρήστες τους διαβάζουν, ακούνε η βλέπουν, η Forte που χτίζει ένα οικοσύστημα για gaming και NFTs, η Flare που χτίζει έξυπνα συμβόλαια και DeFi εφαρμογές, https://tipbot.tips/ για tips σε twitter και discord, και πολλά άλλα.
Σήμερα, το Bitcoin ο κόσμος το βλέπει πιο πολύ σαν ψηφιακό χρυσό. Το Bitcoin και ο Satοshi είναι οι λόγοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ξεκίνησαν όλη αυτή την επανάσταση και άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και κλάδου. Υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές τεχνολογίες blockchain με διαφορετικά χαρακτηριστικά και πολλά πρότζεκτ που έχουν διαφορετικούς σκοπούς και χρηστικές αξίες.
Εν τέλη, το blockchain είναι επαναστατική τεχνολογία και ήδη αλλάζει ριζικά τον κόσμο και την παγκόσμια οικονομία. Τα κρυπτονομίσματα είναι η εξέλιξη του χρήματος και της χρηματοοικονομικής, και για όσους βρίσκονται εδώ κυρίως για την τεχνολογία και το όραμα της αποκέντρωσης, πρέπει να αφήσουν στην άκρη τους οπαδισμούς και το μίσος, και να υποστηρίξουν τον κλάδο στο σύνολο του.
* Ο κ. Παναγιώτης Μέκρας είναι απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι οι επενδύσεις και οι νέες τεχνολογίες. Είναι ιδρυτής της DigitalGen Financial Services και σύμβουλος blockchain σε διάφορες εταιρίες. Είναι ενεργός στον χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2016.
https://www.euro2day.gr
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια