Η Κλεοπάτρα και η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας!..

Η Κλεοπάτρα και η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας!..

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που υποστηρίζουν την άποψη ότι η καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας ήταν έργο των …. ζηλωτών χριστιανών!... Κι όμως!... Η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας καταστράφηκε εν πρώτοις επί εποχής Κλεοπάτρας και Ιουλίου Καίσαρος, αλλά αυτό το γεγονός συνήθως το αποσιωπούμε … Άραγε, γιατί;
Η Κλεοπάτρα σε πίνακα του 1887 από τον Alexandre Cabanel (1823-1889).
Είναι γνωστό, ότι η γνωστή για την ομορφιά της, τη γοητεία και την ευφυία της, βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου, γεννήθηκε στα 69 π.Χ. απ' το βασιλιά Πτολεμαίο τον ΙΑ' τον αυλητή. Παντρεύτηκε, σύμφωνα με τα έθιμα που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, το δεκάχρονο αδελφό της τον Πτολεμαίο ΙΒ' το Διόνυσο, αλλά, διωγμένη από το θρόνο, κατάφυγε στη Συρία. Εκεί γνώρισε το διάσημο Ιούλιο Καίσαρα, που μαγεύτηκε απ' την ομορφιά και το πνεύμα της και τη βοήθησε να πάρει πίσω το θρόνο της Αιγύπτου.
Στη σύγκρουση που ακολούθησε ανάμεσα στα δυο αδέλφια, μεγάλες καταστροφές έγιναν στην Αλεξάνδρεια και ανάμεσά τους η καταστροφή της περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, που κάηκε ολοκληρωτικά μαζί με τους θαυμάσιους πνευματικούς θησαυρούς των 40.000 συγγραμμάτων της. Μετά απ' το θάνατο του Διόνυσου, που πνίγηκε στο Νείλο, η Κλεοπάτρα ανακηρύχθηκε βασίλισσα και παντρεύτηκε τον άλλο αδελφό της Πτολεμαίο τον παίδα, έξι μόλις χρόνων.
Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, η Κλεοπάτρα τάχτηκε εναντίον του νικητή του, του Μάρκου Αντώνιου, που με τον Οκτάβιο και το Λέπιδο αποτέλεσαν τη δεύτερη τριανδρία.
Όταν όμως ο Αντώνιος την κάλεσε στην Κιλικία, όπου βρισκόταν, για ν' απολογηθεί μπροστά του, τόσο σαγηνεύτηκε απ' το κάλλος και τη γοητεία της, ώστε εγκατάλειψε το καθετί και την ακολούθησε στην Αλεξάνδρεια, όπου εγκαταστάθηκε στ' ανάκτορά της. Σαν γαμήλιο δώρο πρόσφερε στην υπέροχη βασίλισσά του πολλές χώρες, ενώ την ίδια την ανακήρυξε "βασίλισσα των βασιλισσών" και το γιο της από τον Καίσαρα, το μικρό Καισαρίωνα, "βασιλιά των βασιλέων". Όλες αυτές οι πράξεις του όμως εξόργισαν την κοινή γνώμη της Ρώμης και τον Οκτάβιο, που του κήρυξε τον πόλεμο.
Στη ναυμαχία που έγινε στα 31 π.Χ. στο Άκτιο, ο στόλος του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας νικήθηκε και υποχώρησε στην Αλεξάνδρεια, όπου όμως δεν μπόρεσε να οργανώσει καλά την άμυνά του με αποτέλεσμα να πέσει στα χέρια του Οκτάβιου.
Στο μεταξύ η Κλεοπάτρα κλεισμένη σ' ένα μεγαλόπρεπο μαυσωλείο μαζί με δυο πιστές θεραπαινίδες της διαδίδει ότι πέθανε. Τρελός από απόγνωση ο Αντώνιος βυθίζει το σπαθί του στο στήθος του και ξεψυχά στα χέρια της Κλεοπάτρας, όταν αργότερα τον μεταφέρουν κοντά της.
Η Κλεοπάτρα, μη θέλοντας να πέσει στα χέρια του Οκτάβιου και να στολίσει το θρίαμβο του Ρωμαίου νικητή στη Ρώμη, αυτοκτόνησε με το δάγκωμα ενός φιδιού, μιας ασπίδας, που το έβαλε στον κόρφο της. Τέλειωσε έτσι η περιπετειώδης ζωή της τελευταίας Ελληνίδας βασίλισσας της Αιγύπτου που έδωσε έμπνευση με τις περιπέτειές της σε μεγάλους καλλιτέχνες.
Να μη λησμονήσουμε να πούμε, ότι αργότερα, μιας και το θέμα μας ήταν η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, όταν η Κλεοπάτρα γνώρισε τον Αντώνιο, αυτός, εις ένδειξη της μεγάλης αγάπης του γι' αυτήν, της χάρισε 200.000 τόμους βιβλίων, που διέθετε τότε η Βιβλιοθήκη της Περγάμου!... *
Η Κλεοπάτρα, αυτή η πανέμορφη, πανέξυπνη και ευφυέστατη γυναίκα, ήταν ομολογουμένως μια μεγάλη φυσιογνωμία και, ασφαλώς, η τελευταία βασίλισσα του αρχαίου Ελληνισμού!... (*)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!