Βουλγαρική «σφήνα» σε ΠΓΔΜ και Αλβανία, με όπλο τα βουλγαρικά διαβατήρια
Του Νίκου Μελέτη
Αντιμέτωπη και με το βουλγαρικό αλυτρωτισμό είναι πλέον η ΠΓΔΜ, που συμπιέζεται μεταξύ αλβανικού και βουλγαρικού εθνικισμού, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να επιμένει στην πολιτική του στείρου Μακεδονισμού και της αντιπαράθεσης με την Ελλαδα, τη μόνη χώρα της περιοχής η οποία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της και παρά την κρίση στηρίζει και την οικονομία της χώρας.
Τα τελευταία χρονιά αθόρυβα, η Σόφια εχει δώσει βουλγαρικά διαβατήρια σε χιλιάδες Σκοπιανούς συντηρώντας έτσι τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις που θέλουν την ΠΓΔΜ ως «βουλγαρική επαρχία» και τη «μακεδονική» γλώσσα να είναι παράγωγη της Βουλγαρικής, συνεπής στην πολιτική της από το 1991 όταν αναγνώρισε πρώτη τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς ποτέ να αναγνωρίσει τη «Μακεδονική» γλώσσα και το «Μακεδονικό» Έθνος.
Η Συμφωνία της 1ης Αυγούστου μεταξύ Σόφιας-Σκοπίων κάθε άλλο παρά έχει θάψει τις διεκδικήσεις και αξιώσεις της Βουλγαρίας έναντι της ΠΓΔΜ, κυρίως σε ο,τι αφορά στην επιδίωξη αναγνώρισης της «βουλγαρικής» πατρότητας του σημερινού Μακεδονισμού.
Η Βουλγαρία με επίσημο διάβημα του πρεσβευτή της στα Τίρανα απαίτησε να χαρακτηρισθούν ως βουλγαρική μειονότητα και όχι «μακεδονική», οι σλαβόφωνοι που ζουν στην Αλβανία.
Η κίνηση αυτή της Σόφιας ουσιαστικά αποσκοπεί στο να εμφανίσει κάθε σλαβόφωνη ομάδα ή μειονότητα στην περιοχή ανήκουσα στο Βουλγαρικό Έθνος και συνεπώς έτσι θα τονίζεται και η βουλγαρική ταυτότητα και των σλαβόφωνων της ΠΓΔΜ.
Η Βουλγαρία όμως δεν μένει εκεί. Χρησιμοποιώντας ως όπλο το διαβατήριό της το οποίο πλέον είναι διαβατήριο της Ε.Ε., επιτρέποντας την είσοδο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., επιχειρεί να ενισχύσει το ρόλο της στην περιοχή προσφέροντας διαβατήρια και σε Αλβανούς που πρόθυμα δηλώνουν βουλγαρικής καταγωγής ή σε μέλη της σλαβόφωνης μειονότητας στην Αλβανία (που αναγνωρίζονται ως «Μακεδόνες»), διεκδικώντας έτσι και την αναγνώριση Βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία.
Καθώς στην Αλβανία ειναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το νέο νόμο περί μειονοτήτων, το Βουλγαρικό ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται Βουλγαρική μειονότητα, ενώ αντιθέτως προβλέπεται η ύπαρξη εκτός της Ελληνικής μειονότητας και «αιγυπτιακής, Ρομά, Βοσνιακής ,”Μακεδονικής”.”
Ο αλβανός ΥΠΕΞ Ν. Μπουσάτι δήλωσε ότι το 1945 όταν έγινε η πρώτη απογραφή πληθυσμού μέχρι το 2011 όταν έγινε η τελευταία απογραφή, δεν καταγράφηκε καμία άλλη μειονοτητα πέραν αυτών που αναφέρει ο σχετικός νόμος.
Ο εκπρόσωπος της «Μακεδονικής Ενωσης SONTE» έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει Βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται παραχάραξη της ιστορίας καθως στην Πρέσπα στην Γκόρα και στην Γκολόμπορντα που προβάλλονται ισχυρισμοί περί ύπαρξης βουλγαρικής μειονότητας δεν υπάρχει «παρά μόνον Μακεδονική μειονότητα» Και κατήγγειλε ταυτοχρόνως την επιδίωξη της «Μεγάλης Βουλγαρίας».
Εκπρόσωποι της «Βουλγαρικής Ενωσης» με επικεφαλής τον Ερβί Ταλούρι, εμφανίσθηκαν ως εκπρόσωποι της «Βουλγαρικής μειονότητας» ζητώντας την αναγνώρισή τους βάσει της εκπεφρασμένης δήλωσης των μελών της.
Όμως υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες για το φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, όπου υποτιθέμενες Βουλγάρικες Ενώσεις συγκροτούνται στην Αλβανία και παρέχουν βουλγαρικά διαβατήρια όχι μόνο σε «Μακεδόνες» αλλά και Αλβανούς που δέχονται να χαρακτηρισθούν Βουλγάροι προκειμένου να πάρουν διαβατήριο για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Και ο κ. Μπουσάτι δήλωσε στην Επιτροπή ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν παίρνει μέρος σε αυτά τα θέματα ταυτότητας, που δεν την αφορούν καθώς είναι ένα θέατρο «που παίζεται μεταξύ άλλων χωρών».
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αποδήμων της Βουλγαρίας, η οποία χορηγεί και τα βουλγαρικά διαβατήρια σε ομογενείς, οι Βούλγαροι εγκαταστάθηκαν στην Αλβανια από τον 5ο αιώνα και αποτελούν μέρος της Βουλγαρικής Διασποράς. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία οι Βουλγαρικές Ενώσεις στην Αλβανία υπολογίζουν τους απογόνους των Βουλγάρων αυτών που εγκαταστάθηκαν πριν 1.500 χρόνια στην Αλβανάα σε 100.000.
Μετα από κινητοποίηση μάλιστα Βουλγάρων ευρωβουλευτών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του ζήτησε από τα Τίρανα να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των πολιτών με Βουλγαρική εθνική καταγωγή στην Πρέσπα, στο Golo Bordo και στην Gora.
Οι Σύλλογοι αυτοί εκδίδουν πιστοποιητικά (προφανώς αμφιβόλου γνησιότητάς και εγκυρότητας) που πιστοποιούν την Βουλγαρική καταγωγή των Αλβανών πολιτών οι οποίοι έτσι δικαιούνται να ζητήσουν και να πάρουν Βουλγαρικό Διαβατήριο.
Η πολιτική αυτή που ασκεί η Βουλγαρία προκαλεί δυσάρεστες σκέψεις για την ελληνική πολιτική, που την τελευταία 25ετία χορήγησε χιλιάδες ελληνικά διαβατήρια σε Αλβανούς πολίτες, που δεν ήταν μόνο μέλη της Ελληνικής μειονότητας, αλλά αλβανικής καταγωγής, για τους οποίους μάλιστα σε συνδυασμό και με τους Αλβανούς μεταναστες στη χώρα μας, τα Τίρανα έχουν εγείρει ζήτημα αναγνώρισης… μειονοτικών δικαιωμάτων!
http://www.liberal.gr
Σχόλια