Το αίνιγμα της Νήσου του Πάσχα


Τρία από τα πέντε άτομα είχαν ζήσει πριν από την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων το 1722 και δύο μετά από αυτήν, οπότε ήταν δυνατό να γίνουν γενετικές συγκρίσεις
Μυστήριο παραμένει ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Νήσου του Πάσχα, καθώς ακόμη μία ανάλυση του DNA κατοίκων της, άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα σε ό,τι αφορά το απομονωμένο στον Ειρηνικό Ωκεανό νησί με τα εντυπωσιακά πέτρινα αγάλματα αφορά την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων του. Είχαν γενετικούς δεσμούς με τους ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής χιλιάδες μίλια μακριά, ή συνδέονται με τους κατοίκους νησιών του Ειρηνικού στα δυτικά;

Πρόσφατη γενετική έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι φιλοδοξούσαν να λύσουν το μυστήριο, απέκλεισε την πιθανότητα οι κάτοικοι του νησιού είχαν έρθει σε επαφή με κατοίκους της Νότιας Αμερικής πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων στο Νησί του Πάσχα το 1722. Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, παραμένει το αίνιγμα από πού, πώς και πότε είχαν φθάσει στο νησί οι πρώτοι του κάτοικοι.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογικής ανθρωπολογίας Λαρς Φέρεν-Σμιτς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, ανέλυσαν DNA από οστά πέντε σκελετών, που είχαν έρθει στο φως στη διάρκεια ανασκαφών τη δεκαετία του 1980 και σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο Κον-Τίκι του Όσλο.
Τρία από τα πέντε άτομα είχαν ζήσει πριν από την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων το 1722 και δύο μετά από αυτήν, οπότε ήταν δυνατό να γίνουν γενετικές συγκρίσεις.
Αν και το δείγμα ήταν μικρό, σύμφωνα με τους New York Times, οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποιο ίχνος ανταλλαγής γονιδίων ανάμεσα στους κατοίκους τη Νήσου του Πάσχα και εκείνους της Νότιας Αμερικής. «Πιστεύαμε ότι θα βρούμε άμεσες ενδείξεις για προ-ευρωπαϊκές επαφές του νησιού με τη Νότια Αμερική, αλλά δεν βρήκαμε καμία» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.
Αντιθέτως, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι επαφές Νότιας Αμερικής - Νήσου Πάσχα άρχισαν μετά το 1722 και αφού είχαν φθάσει οι Ευρωπαίοι στο νησί. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology».
Η Νήσος του Πάσχα -γνωστή και ως Ράπα Νούι- απέχει σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα από το κοντινότερο νησί και 3.700 χιλιόμετρα από τη Χιλή. Η επικρατέστερη θεωρία που έχει προταθεί για τους πρώτους κατοίκους της -με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα- είναι ότι ήρθαν γύρω στο 1.200 μ.Χ. από την Πολυνησία, μια μεγάλη ομάδα πάνω από 1.000 νησιών διασκορπισμένων στον κεντρικό και νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Πάντως, σύμφωνα με αναφορές ιστορικών, η ανθρώπινη παρουσία στο νησί ενδέχεται να άρχισε ακόμα νωρίτερα, περίπου το 500 μ.Χ.
Το Νησί του Πάσχα είναι επαρχία της Χιλής. Έχει έκταση 163,6 τ. χλμ. και πληθυσμό περίπου 6.000 κατοίκων, βάσει στοιχείων του 2012. 
Το όνομα «Νησί του Πάσχα» οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!