2018: Έτος ορόσημο για το πώς θα λέγονται τα Σκόπια

2018: Έτος ορόσημο για το πώς θα λέγονται τα Σκόπια
Η περιοχή της Μακεδονίας για πολλούς αιώνες αποτελούσε το επίκεντρο διεκδικήσεων από τα βαλκανικά κράτηΤο μακεδονικό ζήτημα που καίει τους Έλληνες εδώ και δεκαετίες, όπως και όλα τα Εθνικά Θέματα της Πατρίδας μας, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς τους.
Είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, που εκφράζει όχι μόνο αλυτρωτικούς πόθους, αλλά και ψυχροπολεμικές σκοπιμότητες.

Ας μην ξεχνάμε πως οι εσωτερικές και οι εξωτερικές δυνάμεις που δρούσαν και δρουν στα Βαλκάνια παίζουν, ακόμα, το ρόλο τους στη διατήρηση του προβλήματος και δυσχεραίνουν τις όποιες προσπάθειες για την επίλυση του.
Η χώρα μας δεν αναγνωρίζει στα Σκόπια να αυτοαποκαλούνται «Μακεδονία» για τον προσδιορισμό τους και ούτε αποδέχεται τα ψευδή επιστημονικά τεκμήρια τους, για να δικαιολογήσουν την υποτιθέμενη ύπαρξή τους ως «Μακεδονικό Έθνος».
Όπως ήταν αναμενόμενο οι πολιτικοί και οι ψευδοϊστορικοί των Σκοπίων έχουν αντιδράσει και προσπαθούν να αντικρούσουν την ελληνική πλευρά με ακραίες εθνικιστικές αλλά πάντα ανιστόρητες θέσεις.
Οι Σκοπιανοί αισθάνονται πως απειλούνται από την Ελλάδα, αλλά με τις ανεκδιήγητες διεκδικήσεις τους και την αυθαίρετη υιοθέτηση του ονόματος Μακεδονία, δεν παύουν να μας προσβάλλουν διαρκώς.
Το ερώτημα είναι, τι κάνει η Ελληνική πλευρά για να υποστηρίξει τα δικά της συμφέροντα και πως αποκρούει τα επιχειρήματα των Σκοπίων;
Για να γίνουν δεκτά τα Σκόπια στην Ε.Ε. οφείλουν να συμμορφωθούν με ορισμένους κανόνες και να μην προσβάλουν τα παλιότερα κράτη-μέλη της Ευρώπης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα.
Στο παρελθόν, η Μεγάλη Βρετανία, δεν έγινε αρχικά δεκτή στην Ε.Ε. με το όνομα αυτό, διότι αντέδρασε η Γαλλία, καθώς έχει επαρχία που ονομάζεται Βρετάνη.
Τελικώς, έγινε δεκτή στην Ε.Ε. με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο.
Ομοίως η χώρα μας, με τη βόρεια Ελλάδα που είναι η Μακεδονία, δεν μπορεί να δεχθεί να ονομάζονται τα Σκόπια «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή χειρότερα μόνο «Μακεδονία», όπως αισιοδοξούν οι Σκοπιανοί.
Υπάρχουν διάφορες ονομασίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το κράτος των γειτόνων μας.
Με ποιο σκεπτικό απορρίπτουν το όνομα «Σκόπια»-«Skopje» ή «Δημοκρατία των Σκοπίων», αφού έτσι ονομάζεται και η πρωτεύουσα τους;
Μια ακόμα πρόταση, θα ήταν να υιοθετηθεί ως συνταγματική ονομασία το «Vardaska» – «Δημοκρατία του Βαρδάρη», ακριβώς όπως λεγόταν η περιοχή μέχρι και το 1945.
Μπορούν επίσης, να επιλέξουν ένα όνομα σλαβικής προέλευσης.
Η Κυβέρνηση των Σκοπίων έχει τόσες πολλές εναλλακτικές επιλογές, και πρέπει να κατανοήσει, πως δεν δικαιούται να επιμένει στο όνομα «Μακεδονία», από τη στιγμή που αυτό καπηλεύεται την ελληνική ιστορία, διαστρεβλώνει την αλήθεια και σημαίνει αλυτρωτισμό εις βάρος της Ελλάδας.
Ακόμη ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, κατά την διάρκεια 40λεπτης συνάντησης που είχε στο παρελθόν με αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής στο Μανχάταν, αναγνώρισε δημοσίως, ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι.
Τόνισε ότι: «Έκαναν τεράστιο λάθος στην προσπάθεια τους για αρχαιοποίηση της κοινωνίας τους και χρησιμοποίηση των αρχαίων ελληνικών μακεδονικών συμβόλων», κάτι που δικαιώνει την ελληνική πλευρά και ανοίγει το δρόμο για μια σωστή διευθέτηση του προβλήματος.
Η ΠΓΔΜ προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας την 17η Νοεμβρίου 2008, ισχυριζόμενη ότι η χώρα μας πρόβαλε αντίρρηση στην ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.
Η Ελλάδα κατηγορείται πως έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία των δύο χωρών, εμποδίζοντας την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ το 2008, κάτι που δεν ισχύει, αφού σύμφωνα με το άρθρο 11, η χώρα μας έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, αν το όνομα που χρησιμοποιούν δεν είναι το FYROM.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση αυτή δεν υπεισήλθε στην ουσία της ονοματολογικής διαφοράς, σημειώνοντας ότι δεν έχει τη σχετική δικαιοδοσία και ότι η διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Κάλεσε, επίσης, τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΕ.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι το 2018 θα αποφασισθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και προς δικό τους όφελος πρέπει να σταματήσουν την προπαγάνδα τους και τον σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας.
Δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα αυτό, όπου και όποτε επιθυμούν.
Η Ελλάδα με την πολιτική της μέχρι τώρα, έδειξε ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να έρθει σε ρήξη.
Ζητούμε όμως, να αναζητήσουν άλλο όνομα που να τους αντιπροσωπεύει, σεβόμενοι έτσι και τη δική τους πραγματική ιστορία και πολιτισμό.
Το βέβαιο είναι, πως η ιστορία μιας χώρας δεν κατασκευάζεται και ούτε βασίζεται σε ψευδή στοιχεία.
Το όνομα Μακεδονία είναι ιερό για τον απανταχού Ελληνισμό και η Ελληνική Πολιτεία δεν θα πρέπει να το παραχωρήσει σε κανέναν.
Θεωρούμε πως σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να αναγνωρίσουμε το υποτιθέμενο «Μακεδονικό Κράτος» των Σκοπίων και τους σφετερισμούς τους, αλλά αντίθετα οφείλουμε να αγωνιστούμε και να επιμείνουμε στις θέσεις μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!