Η ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στην Αγκυρα

 Η ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στην Αγκυρα - Τι θα ζητήσει από την Τουρκία

Οι ελληνικές θέσεις στα τρία αιτήματα της γείτονος. "Το ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας περνά και από την Κύπρο". Οι ελληνικές θέσεις για τα 3 δισ. και τη χαλάρωση των κανόνων για παροχή βίζας από Τουρκία στην ΕΕ. 



Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία θα είναι (ουσιαστικά) προπαρασκευαστική της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, που ορίστηκε χθες για τις 29 Νοεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τετάρτη στην Αγκυρα με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και (εκτός πρωτοκόλλου) με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τις πληροφορίες, θα μεταφέρει στους συνομιλητές του την ελληνική θέση στις τουρκικές αιτιάσεις, προκειμένου η Αγκυρα να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος που αναδεικνύεται σε μείζονος σημασίας για την ΕΕ.
Δηλαδή:
- Ως προς τα 3 δισ. ευρώ που ζητά, η ελληνική θέση είναι ότι η απόδοσή τους πρέπει να αποτυπώνεται στην πρόοδο που θα συντελείται όσον αφορά στο «φρενάρισμα» των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, στα hot spots στο τουρκικό έδαφος και στην απευθείας εγκατάσταση προσφύγων σε χώρες της ΕΕ από την Τουρκία -χωρίς, δηλαδή, να «χρειάζεται» να περάσουν στην Ελλάδα.
- Ως προς τη χαλάρωση των κανόνων για παροχή βίζας από Τουρκία στην ΕΕ: να ισχύσει, αλλά να υπάρξει συμφωνία επανεισδοχής (εάν συντρέχουν λόγοι) από την ΕΕ στην Τουρκία -κάτι που δεν δέχεται η Αγκυρα.
- Ως προς το ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, η θέση είναι θετική υπό την προϋπόθεση να γίνει με οργανωμένο-συγκροτημένο τρόπο και σεβασμό στη γνώμη άλλων χωρών της ΕΕ -εν προκειμένω, της Κύπρου.

«Οχι ερήμην της Αθήνας»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα να μην υπάρχουν συνεννοήσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό χωρίς ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης. Και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή (που προβάλλει η Αθήνα) ότι «η Ελλάδα είναι σταθμός στον ευρωπαϊκό διάδρομο των προσφύγων προς την Ευρώπη, αλλά η πόρτα ανοίγει στην Τουρκία».
Στο σημείο αυτό, η ελληνική θέση για «αναχαίτιση του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων», με πρωταγωνιστικό τον ρόλο των Τούρκων διακινητών, προβάλλεται μετ' επιτάσεως.

Από τις «κοινές περιπολίες» στις «συντονισμένες ενέργειες»

Επίσης, ζήτησε «να κλείσει οριστικά το θέμα των κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο».
Επ' αυτού, φέρεται να εισέπραξε τη θετική απάντηση του Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος -κατά τις ίδιες πληροφορίες- παραδέχθηκε ότι ο παραπάνω όρος «είναι παρεξηγήσιμος και ατυχής».
Η συζήτηση, στο εξής, θα γίνεται για «συντονισμένες ενέργειες στο Αιγαίο», με κορμό τη Frontex.

Και στην Πόλη

Την παραμονή, Τρίτη, θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ενώ θα παρακολουθήσει, τελικά, μαζί με τον κ. Νταβούτογλου την ποδοσφαιρική αναμέτρηση των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας-Τουρκίας.                                      http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»