Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων μέχρι το 2024 προτείνει η Κομισιόν


 

Προτάσεις για τη σταδιακή δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) μέχρι το 2024 παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το EDIS θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα, το οποίο απαρτίζεται από τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων που έχουν συσταθεί σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανόνες. Οι ιδιώτες καταθέτες, δηλαδή, θα συνεχίζουν να απολαύουν του ίδιου επιπέδου προστασίας (100.000 ευρώ).

Ειδικότερα, το προτεινόμενο σύστημα, εφόσον λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή σε τρεις φάσεις από τα μέσα του 2017 μέχρι το 2024. Αρχικά, θα αποτελεί ένα καθεστώς αντασφάλισης των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων (DGS), το οποίο έπειτα από τρία χρόνια θα μετατραπεί σε σύστημα συνασφάλισης.
Η συνεισφορά του EDIS στο σύστημα αυτό θα αυξηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Στην τελική φάση, προβλέπεται ένα πλήρες Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων το 2024.
«Το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι χαμηλό», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών, Τζόναθαν Χιλ. Ο ίδιος εξήγησε ότι η Επιτροπή θέλησε να απαντήσει στις όποιες «ανησυχίες» και γι' αυτό προτίμησε αυτή τη σταδιακή μετάβαση σ' ένα ευρωπαϊκό σύστημα. «Μπορούμε να αποδείξουμε σε όλα τα κράτη-μέλη πως προτείνουμε ένα ισορροπημένο σχήμα, στο οποίο η μείωση των κινδύνων συμβαδίζει με τον επιμερισμό τους», πρόσθεσε.
Οι ενστάσεις στο εν λόγω σχήμα προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι δεν επιθυμεί να συνεισφέρει στην αποζημίωση καταθετών που δεν είναι πελάτες γερμανικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον κ. Χιλ, οι προτάσεις τις Κομισιόν περιλαμβάνουν ασφαλιστικές δικλίδες έναντι του ενδεχόμενου κατάχρησης. Για παράδειγμα, τα εθνικά συστήματα θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα EDIS μόνον εάν συμμορφώνονται πλήρως προς τη σχετική νομοθεσία της Ένωσης και επιπλέον, οι ασφαλέστερες τράπεζες θα συνεισφέρουν λιγότερο απ' ό,τι οι πιο επισφαλείς τράπεζες.
Η προστασία των καταθετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί το τρίτο στάδιο της Τραπεζικής Ένωσης. Τα δύο πρώτα στάδια έχουν ήδη ολοκληρωθεί με την εγκαθίδρυση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM).
«Η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης έχει θεμελιώδη σημασία για μια ανθεκτική και ευημερούσα Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Οφείλουμε να περιορίσουμε την αλληλεξάρτηση τραπεζών και δημόσιου χρέους και να υλοποιήσουμε τους συμφωνηθέντες κανόνες, ούτως ώστε οι φορολογούμενοι να μην είναι οι πρώτοι που επιβαρύνονται για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.                                   http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!