Ötzi, ο παγωμένος άνθρωπος των Άλπεων (3350-3300 π.Χ.)

Ötzi, ο παγωμένος άνθρωπος των Άλπεων (3350-3300 π.Χ.)

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1991, ο Helmut και η Erika Simon, ένα ζευγάρι που συμμετείχε στην ορειβατική αποστολή της Νυρεμβέργης στο Ötztal των Άλπεων, σε ύψος 3.200 μέτρων ανακάλυψε το πτώμα ενός άνδρα, το ανώτερο μέρος του οποίου προεξείχε από τον παγετώνα.
Το καλοδιατηρημένο σώμα ηλικίας 30 - 45 ετών βρέθηκε κοντά στα σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία, στις ιταλικές Άλπεις και προσδιορίστηκε χρονολογικά ότι ανήκει στην περίοδο μεταξύ 3350-3300 π.Χ., δηλαδή ιστορικά καταχωρείται στην πρόσφατη νεολιθική εποχή.

Το συγκλονιστικό είναι ότι «Ο Άνθρωπος των Άλπεων» -για άλλους Iceman- φορούσε παπούτσια ειδικής κατασκευής στα πόδια του.
Κάθε παπούτσι αποτελείτο από ένα ωοειδές πέλμα δέρματος στο οποίο ήταν σταθερά συνδεμένες δεξιά-αριστερά λουρίδες σχοινιού μικρότερου πλάτους, η καμπύλη των οποίων σχημάτιζε τον ταρσό και το μετατάρσιο (coup de pied). Το υλικό του πέλματος ήταν από δέρμα αγελάδας, που ήταν συνδεδεμένο με λουριά ενός είδους διχτυού από χόρτο. Στο εσωτερικό του το πέλμα ήταν γεμισμένο με φυτικές ίνες (σαν σανός), ως προστασία ενάντια στο κρύο.
Επάνω από τις λουρίδες του σχοινιού ήταν στερεωμένο με ραφές δέρμα ελαφιού, το οποίο αποτελούσε και το εξωτερικό μέρος του παπουτσιού. Μία παραλλαγή αυτού του είδους παπουτσιών ήταν οι μπότες που δένονταν στον αστράγαλο με σχοινιά χόρτου. Αυτές οι μπότες στο πέλμα ήταν κατασκευασμένες από καφετί δέρμα αρκούδας, ενώ στο επάνω μέρος από ελαφόδερμα.
Φυλάσσονται στο μουσείο του Νότιου Τιρόλο στο Μπολτζάνο, σε μια πρόσθετη αίθουσα κρύας αποθήκευσης (με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 0-6ο C).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tomas Bata της Τσεχίας, ανέλαβαν μια μελέτη των υποδημάτων του Iceman. Η μελέτη αυτή τους οδήγησε στην κατασκευή τριών ζευγαριών παπουτσιών-αντιγράφων από ζωικά δέρματα, που φέρνουν ξανά στο προσκήνιο αυτά που φορούσε ο Ötzi.

Τρία μέλη της ερευνητικής ομάδας επισκέφθηκαν μια περιοχή κοντά στο σημείο που ανακαλύφθηκε ο Iceman, φορώντας αυτά τα παπούτσια-αντίγραφα και μάλιστα κάνοντας μια δίωρη πεζοπορία. Κατόπιν έβγαλαν τα παπούτσια και τα εξέτασαν ενδελεχώς.
Το εγχείρημα να κατασκευαστούν αντίγραφα των παπουτσιών του Iceman δεν ήταν εύκολο. Εκτός από την ανάλυση των διαφόρων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν τα αρχικά παπούτσια, οι ερευνητές έπρεπε να καθορίσουν πώς o Iceman (ή ο υποδηματοποιός του) έκοψε και μαύρισε τα δέρματα. Επίσης αναρωτήθηκαν εάν η ξηρή χλόη υπάρχει ακόμα στην περιοχή. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι λίπη από ζωικούς εγκεφάλους και συκώτι χρησιμοποιήθηκαν για να μαυρίσουν τα παπούτσια. Ακόμη ότι ένας βράχος πυρόλιθου χρησιμοποιήθηκε για να κόψει τα δέρματα και ότι η ίδια χλόη που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των παπουτσιών του Iceman μεγαλώνει ακόμα. Αυτές οι λεπτομέρειες βοήθησαν σημαντικά στην κατασκευή των αντιγράφων.http://www.pelmasoft.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!