ΗΠΑ: Κυριαρχικό δικαίωμα η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων αλλά... ΠΑΛΙ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ


Στην γνωστή τοποθέτηση για την υποστήριξη από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, αλλά και στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επιμένει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφεύγοντας οποιοδήποτε άλλο σχολιασμό των τελευταίων εξελίξεων με τις τουρκικές παραβιάσεις. Σε ερώτηση αν έχει δεχθεί η αμερικανική κυβέρνηση αίτημα από την κυπριακή για να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις σε βάρος της Κύπρου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ,  δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.
«Οπως δηλώνουμε πάντα, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτή προφανώς είναι η πολιτική μας για μεγάλο διάστημα», είπε η κ. Χάρφ.

Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι μια άλλη εισβολή της Τουρκίας σε βάρος της νήσου, δήλωσε άγνοια για την τοποθέτηση.

«Δεν έχω δει τις δηλώσεις, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Και είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», κατέληξε.

Αρνητικά απάντησε στην έδρα του ΟΗΕ ο εκπρόσωπος του ΓΓ Στεφάν Ντουζάρικ, όταν ρωτήθηκε από Τουρκάλα δημοσιογράφο αν υπάρχει αντίδραση για στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Κύπρος με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Ενώ ερωτηθείς για την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου προς το ΓΓ, είπε πως δεν γνωρίζει.
Πηγή: ΚΥΠΕ/CNA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!