Στην πρίζα η Λευκωσία, ο Σαμαράς στην Κύπρο

Του Κώστα Βενιζέλου
Στις επόμενες τουρκικές κινήσεις στην περιοχή νοτίως της Κύπρου είναι στραμμένη η προσοχή όλων, καθώς από αύριο Δευτέρα και μέχρι την 30η Δεκεμβρίου, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του νησιού.

Το γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες, προς τους οποίους η Λευκωσία έχει απευθυνθεί σημειώνουν πως «ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος μετατρέποντας την Τουρκίας σε ένα αστάθμητο παράγοντα», δημιουργεί εκ των πραγμάτων εύλογες ανησυχίες στη Λευκωσία. Ακόμη και χώρες που έχουν μόνιμο κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία, δεν είναι σε θέση να προβλέψουν πως θα ενεργήσει σε σχέση με τις εξαγγελίες της. Είναι, ωστόσο, προφανές πως Ερντογάν και Νταβούτογλου δεν φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προθέσεων τους και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των σχεδιασμών τους. Το ερώτημα είναι πότε θα πράξουν τούτο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να διατηρήσει το κλίμα έντασης και πρωτίστως να έχει τη Λευκωσία στην πρίζα, για το χρόνο που θα στείλει το «Μπαρμπάρος» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Να βρίσκεται, δηλαδή, η Λευκωσία σε στάση αναμονής μέχρι να κάνει την εμφάνισή του το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω χθες κινείτο βορειοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας, σε μεγάλη σχετικά απόσταση. Σύμφωνα με αυτές εκτιμήσεις, το ερευνητικό σκάφος δεν θα σταλεί αυτή την εβδομάδα, ενδεχομένως ούτε και στις επόμενες λίγες. Άλλωστε βρίσκεται εν ενεργεία και δεν έχει ακυρωθεί η προηγούμενη NAVTEX, που είχε εκδώσει η Άγκυρα και αφορούσε έρευνες βορείως της Κύπρου μέχρι την 15η Νοεμβρίου.

Το θέμα, βέβαια, δεν εξαντλείται στο χρόνο που θα επιλέξει η Τουρκία να κάνει τη νέα εισβολή της στη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας, αλλά η προσοχή είναι στραμμένη στην απόφασή της να εφαρμόσει αυτούς τους σχεδιασμούς. Είναι πρόδηλο πως οι Ερντογάν και Νταβούτογλου, αξιοποιούν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και το γεγονός ότι οι ισχυροί διεθνείς παίκτες φλερτάρουν με την Τουρκία για να ενισχύσει το μέτωπο κατά των τζιχαντιστών. Συνεπώς υπό το φως αυτών των δεδομένων, δεν έχουν κανένα λόγο να διαφοροποιήσουν τους σχεδιασμούς τους, αντίθετα θεωρούν τη συγκυρία κατάλληλη για να προχωρήσουν. Είναι σαφές πως η Άγκυρα επιχειρεί να αποτρέψει κυπριακές κινήσεις στο πεδίο της ενέργειας και προπαντός τη δημιουργία τετελεσμένων ( πώληση αερίου, νέες συμφωνίες κλπ) και θα τραβήξει το σχοινί. Εκτός κι εάν άλλες συγκυρίες αναδιαμορφώσουν το σημερινό σκηνικό και δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Τούτο, όμως, επί του παρόντος ως ευχή διατυπώνεται, παρά ως ένα πιθανό σενάριο.

Ενόψει, λοιπόν, των κρίσιμων, όπως έχουν χαρακτηριστεί εξελίξεων, εξετάζονται διάφορα σενάρια αλλά και ενδεχόμενα από πλευράς της Λευκωσίας, που επενδύει πρωτίστως στις παρεμβάσεις τρίτων προς την Άγκυρα, παρόλο που μέχρι στιγμής αυτές κρίνονται ως αναποτελεσματικές. Αύριο θα συνέλθει σε ολοήμερη συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο βέβαια δεν αναμένεται να παράξει ούτε αυτή τη φορά οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Καμπανάκι για Τουρκία η ήττα

ΤΑ πολλά προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία με χώρες της περιοχής, αλλά και η στάση της στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, είχε ως αποτέλεσμα να ηττηθεί στις εκλογές για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Άγκυρα επένδυσε στην εκλογή αυτή, ανάλωσε δυνάμεις και χρήματα και θεωρούσε μέχρι και την υστάτη σίγουρη τη νίκη της. Όμως, το αποτέλεσμα αυτό, όχι μόνο ενόχλησε σφόδρα την κυβέρνηση της Άγκυρας, αλλά κτύπησε καμπανάκι στην Τουρκία, η οποία το Σεπτέμβριο είχε χάσει και μια μάχη στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας, όταν απέτυχε να προωθήσει τις θέσεις της για το Κυπριακό. Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία κινήθηκαν, όπως πληροφορούμαστε, δραστήρια για να αποτρέψουν την εκλογή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κατάφεραν.

Ο Σαμαράς στη Λευκωσία καθοδόν προς το Κάιρο

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί τελικά την Κύπρο. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», διαμήνυσε προς τη Λευκωσία η Αθήνα. Παρόλο που δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, φαίνεται πως μάλλον ο Πρωθυπουργός Σαμαράς θα έλθει στο νησί καθοδόν προς το Κάιρο, όταν στις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου. Δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά να έλθει στην Κύπρο, αμέσως μόλις εκδόθηκε από την Τουρκία η οδηγία προς ναυτιλλόμενους, με την οποία εξήγγειλε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως δεν μπορούσε, τότε, να ταξιδεύσει στη Λευκωσία.

Πάντως, είναι σαφές πως Αθήνα και Λευκωσία προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο την κρίση με την εισβολή του «Μπαρμπάρος» στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει τη θέση πως θα ήταν λάθος να στρατικοποιηθεί η κρίση, αν και η Τουρκία το πράττει τούτο ήδη. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή στα ψηλά δώματα της ελληνικής κυβέρνησης το μήνυμα ήταν σαφές: Να υποβαθμιστεί το γεγονός και να τύχει διπλωματικού χειρισμού χωρίς πολλές δημόσιες τοποθετήσεις. Η Λευκωσία προσεγγίζει τη νέα πρόκληση της Άγκυρας διαφορετικά, καθώς θεωρεί πως εάν δεν γίνουν αποτρεπτικές κινήσεις, με μέτρα που θα έχουν κόστος για την Άγκυρα, τότε στη συνέχεια δύσκολα θα μπορούν να εφαρμοστούν οι κυπριακοί σχεδιασμοί για την ενέργεια.

Αυτό που φοβάται η Ελλάδα είναι μια κρίση όπως αυτή που βίωσαν Αθήνα και Άγκυρα, το Μάρτιο του 1987, με την έξοδο του Σισμίκ για έρευνες στο Αιγαίο. Η κρίση που έφερε πολύ κοντά σε πόλεμο τις δυο χώρες εκτονώθηκε, μέσα ωστόσο από την τακτική που ακολούθησε ο τότε Πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου. Επιστρατεύοντας την προσέγγιση του ελεγχόμενου ρίσκου, έπαιξε μέχρι τέλους το χαρτί των ενόπλων δυνάμεων, τις οποίες κινητοποίησε. Το μήνυμα εντός ( προς τη στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος) και προς την Τουρκία, ήταν πώς το Σισμίκ θα εμποδιζόταν εάν επιχειρούσε έρευνα στην υφαλοκρηπίδα, «με ή χωρίς τη χρήση βίας». Η σύγκρουση αποφεύχθηκε και η κρίση εκτονώθηκε.

mignatiou.com  ΠΗΓΗ: http://WWW.PHILENEWS.COM

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!