Το μπαρόκ στυλ των Σκοπίων: Μια ψεύτικη ιστορία της χώρας


Οκτώβριος 17, 2014.
Ο απώτερος στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει μια άλλη εικόνα για τη χώρα, γιατί σύμφωνα με αυτήν, λόγω της κακής άγνοιας και της έλλειψης γνώσης της ιστορία, της τέχνης και του πολιτισμού, στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, γίνεαι μια προσπάθεια νε εμφυτευτεί μια φθηνή λογοκλοπή, αναφέρει η καθηγήτρια Ντόνκα Μαρντζίεβα Τραϊκόφσκα- (Донка Барџиева Трајковска).
Το σύνολο του έργου «Σκόπια 2014» έχει από καιρό επεκταθεί και αναβαθμισθεί. Η εικόνα μπαρόκ των Σκοπίων, εμπλουτίζεται με δύο ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, που θα κατασκευασθούν στο ίδιο στυλ.

 Ήδη, εργάζονται για την αλλαγή του χαρακτήρα των υπαρχόντων κτηρίων γύρω από την «πλατεία Μακεδονίας» και η κυβέρνηση θεωρεί ζήτημα χρόνου την αλλαγή  στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει ότι τα Σκόπια θα μετατραπούν σε μια πρωτεύουσα μπαρόκ και οι γνώστες λένε ότι ο λόγος δεν είναι μόνο η αλλαγή στη μορφή  της.

Μεγάλη διαφθορά

Η πρόεδρος του συλλόγου  Κέντρο Πολιτών για την Πολιτιστική Κληρονομιά, καθηγήτρια Ντόνκα Μαρντζίεβα Τραϊκόφσκα, δήλωσε ότι είναι ένα έργο ιδεολογικό που έχει ως στόχο να δώσει μια ψευδή εικόνα της  ιστορίας στη χώρα.

Ο Νίκολα Ναουμόσκι (Никола Наумоски ) από την «Πλατεία Ελευθερίας» ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει δύο λόγους με το έργο αυτό.

«Ο λόγος για τον οποίο χτίζεται σε μπαρόκ στυλ, η κεντρική πλατεία των Σκοπίων, και όχι σε ένα άλλο οποιαδήποτε στυλ είναι κυρίως η διαφθορά που κρύβεται πίσω από αυτό. 

Το μπαρόκ και κοστίζει περισσότερα και απαιτεί περισσότερη εργασία, δίνοντας την ευκαιρία στους κρατικούς θεσμούς να αναπροσαρμόζουν τις αρχικές προσφορές και να αυξάνουν την αξία των κτηρίων κατά τρόπο, όπως θέλουν, και όταν αυτοί θέλουν», είπε ο Ναουμόσκι.

Έργο ολοκληρωτικών καθεστώτων

Αυτός είναι ο κύριος λόγος και ο δεύτερος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια κυβερνητική πορεία που σηματοδοτεί την πορεία των ευρωπαϊκών ολοκληρωτικών καθεστώτων.

«Το σύνολο του έργου ανάγεται σε μια εποχή κατά την οποία δεν έχουν λόγο οι πολίτες, ούτε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά ο μονάρχης που έχει την απόλυτη εξουσία και καθορίζει τι θα χτισθεί και πώς, θα πρέπει να τονίσουμε εδώ την ανισότητα μεταξύ των πολιτών και των αρχόντων», δήλωσε ο Νουμόσκι.

Εγκληματική η αλλαγή της εικόνας της πόλης

Για την Ντόνκα Μαρντζίεβα Τραϊκόφσκα το έργο που γίνεται ,από μόνο του αποτελεί ποινικό αδίκημα.

«Είναι εγκληματικό να γίνεται η αλλαγή  στον χαρακτήρα της πόλης εξαιτίας των ιδεολογικών κλίσεων της κυβέρνησης. Παραβιάζεται ο νόμος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και το παλαιό ιστορικό κέντρο λαμβάνει μια νέα πρόσοψη, ενώ τα αρμόδια όργανα τα οποία θεωρείται ότι ασχολούνται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα σε αυτήν, σιωπούν», δήλωσε η Τραϊκόφσκα.

Σύμφωνα με αυτήν, ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν παρέχεται για το έργο αυτό η ευρύτερη συναίνεση των πολιτών, ακόμη και εάν ένα έργο δεν περιέχει στοιχεία αλλαγής της ιστορίας θα πρέπει να διεξάγεται σε αυτό εκτεταμένη συζήτηση.

Χωρίς αποχέτευση αλλά ...καλή εικόνα

Οι οικονομικός αναλυτής, Ζόραν Βιτάνοφ (Зоран Витанов), πιστεύει ότι  η πόλη  ξοδεύει παράλογα τα χρήματά της.

«Είναι ακριβώς σαν το σπίτι σας που δεν έχει σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να μην έχετε νερό στο σπίτι, αλλά έχει μια ζωγραφική αξίας € 500 χιλιάδων  στο άδειο σαλόνι σας, που ακόμη δεν έχει έναν καναπέ για να καθίσετε. Έτσι ακριβώς γίνεται η πόλη μας», είπε ο Βιτάνοφ με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στα Σκόπια τις καταστροφές σε πολλά σπίτια, καταστήματα και υπόγεια.


--
               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!