Οι Γερμανοί εμπόδισαν την καταδίκη της Τουρκίας για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ








Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τη δέσμευσή της να υποστηρίξει συζήτηση και καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, «υποχώρησε ατάκτως» καθώς πρόεδρός της είναι ο Μάρτιν Σουλτς ο οποίος είναι Γερμανός και οι Γερμανοί παραδοσιακά είναι μαζί με τους Τούρκους με τους οποίους άλλωστε έχουν κοινή καταγωγή ως γνήσιοι απόγονοι των Ούνων.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι Σοσιαλιστές, καταψήφισαν σχετικό αίτημα το οποίο υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά στη «Διάσκεψη των Προέδρων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τη δέσμευση των Σοσιαλιστών για καταδίκη των νέων τουρκικών προκλήσεων που εκδηλώθηκαν με την έκδοση NAVTEX είχαν εξασφαλίσει με ενέργειες τους οι Κύπριοι ευρωβουλευτές της εν λόγω πολιτικής ομάδας Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ) και Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ).
Ωστόσο, οι προσπάθειες των Κυπρίων ευρωβουλευτών, που αρχικά απέδωσαν τη δέσμευση των Σοσιαλιστών, προσέκρουσαν εν τέλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο Γερμανός σοσιαλιστής αξιωματούχος της ΕΕ «φρέναρε» κάθε σκέψη για καταδίκη της Τουρκίας, παρεμβαίνοντας προς την πολιτική ομάδα από την οποία προέρχεται και την οποία ελέγχει. Επέβαλε τελικά στους Σοσιαλιστές και στον πρόεδρό τους, Τζάνι Πιτέλα, να «ανακρούσουν πρύμναν» κάτι που έπραξαν.
Στην χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Διάσκεψης των Προέδρων, οι πολιτικές ομάδες διατύπωσαν τις εξής θέσεις:
• Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά: H πρόεδρος της Αριστεράς Γκαμπριέλε Τσίμερ ζήτησε διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια και έκδοση ψηφίσματος, προτείνοντας και τίτλο, ο οποίος έκανε αναφορά σε «τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
• Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Στήριξε την πρόταση για διεξαγωγή συζήτησης και καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.
• Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας: Αν και την ίδια ώρα ολοκληρωνόταν η διάλυση της εν λόγω κοινοβουλευτικής ομάδας, «πρόλαβε» να τοποθετηθεί υπέρ της διεξαγωγής συζήτησης.
• Ευρωπαίοι Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές: Εξέφρασαν εντονότατη διαφωνία υποστηρίζοντας ότι ο τίτλος από μόνος του είναι καταδικαστικός για την Τουρκία. Ισχυρίστηκαν ότι μια τέτοια συζήτηση θα δημιουργούσε περισσότερη ένταση και θα οδηγούσε σε μονομερείς θέσεις.
• Σοσιαλιστική Ομάδα: Ο πρόεδρος Τζάνι Πιτέλα εξέφρασε τη θέση ότι είναι πρόωρη η διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης, «υποχωρώντας ατάκτως» από τη δέσμευση που είχε αναλάβει 24 ώρες νωρίτερα. Υποστήριξε ότι ενδεχομένως το θέμα να πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών, ξεδοντιάζοντας ουσιαστικά την προσπάθεια για καταδίκη της Τουρκίας, αν μη τι άλλο στην παρούσα φάση.
• Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Πήρε το λόγο και διατύπωσε τη θέση ότι «όπως φαίνεται», το αίτημα για συζήτηση στην Ολομέλεια δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία. Απορρίπτεται, σημείωσε.

Νέες σοσιαλιστικές υποσχέσεις
Μετά την υπαναχώρηση των Σοσιαλιστών από τη δέσμευση για παραπομπή των τουρκικών προκλήσεων στην ολομέλεια της Ευρωβουλής και την καταψήφιση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Αριστερά για έκδοση ψηφίσματος, ο σοσιαλιστής ηγέτης Τζάνι Πιτέλα «μοίρασε» νέες υποσχέσεις. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Πιτέλα καταδίκασε φραστικά την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία κάνοντας λόγο για «αυτογκόλ».
Δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι «η φωνή μας θα ακουστεί ως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η Επιτροπή Εξωτερικών ετοιμάζει προσχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν». Ο Γιαννάκης Ομήρου φρόντισε να επισημάνει ότι ο κ. Πιτέλα δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στη μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής, αλλά ο σοσιαλιστής ηγέτης απέφυγε για προφανείς λόγους να πάρει το ριμπάουντ της αναφοράς του προέδρου της Βουλής. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο κ. Ομήρου μετέφερε στον κ. Πιτέλα την «απογοήτευσή» του για την αρνητική στάση που τήρησε η Σοσιαλιστική Ομάδα στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Πηγή: philenews.com
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!