Συγκρούστηκαν Σαμαράς και Κάμερον για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου
Με ένα έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ντέιβιντ Κάμερον με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, στιγματίστηκε η σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος εκπροσωπούσε και την Κύπρο, λόγω της ασθένειας του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον βρετανό Πρωθυπουργό, όταν παρουσίασε τις κοινές ελληνικές και κυπριακές θέσεις για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Λευκωσίας.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιθυμούσε ένα πιο ήπιο κείμενο καταδίκης της τουρκικής πλευράς στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ενώ ο Α. Σαμαράς αντέδρασε.
Με την συνδρομή και του Χέρμαν Βαν Ρομπάι τελικώς το κείμενο που υιοθετήθηκε ικανοποιεί τις ελληνοκυπριακές σχέσεις, αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Παράλληλα, οι «28» υπενθυμίζουν ότι κάθε χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ο Α. Σαμαράς, δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» με το τελικό κείμενο συμπερασμάτων. «Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, γιατί δυναμώνει την εθνική στρατηγική της Ελλάδας και της Κύπρου και αναδεικνύει την καταλυτική σχέση των δύο χωρών που έχουν με την ΕΕ», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός.
Την ικανοποίηση του για το αυστηρό μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία εξέφρασε, με συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το ισχυρό, αυστηρό μήνυμα της ΕΕ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, στους 28 ηγέτες των κρατών-μελών προς την Άγκυρα, όπως σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης η πολύ ισχυρή αναφορά, ίσως η ισχυρότερη από το 2005, για την ανάγκη η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αφού ευχαρίστησε τον Α. Σαμαρά επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν αντιρρήσεις «από κάποιους οι οποίοι επιζητούσαν ένα πιο μαλακό σε διατύπωση κείμενο για την Τουρκία, αλλά στο τέλος επικράτησε η ανάγκη όπως σταλεί αυστηρότατο μήνυμα προς την Τουρκία για τις απαράδεκτες κινήσεις της και την ξεκάθαρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σχόλια