Διάβημα στο αλβανικό ΥΠΕΞ για επίθεση σε βάρος της ελληνικής μειονότητας


 
Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας προέβη ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, προκειμένου οι αλβανικές Αρχές να καταδικάσουν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη εις βάρος μελών της ελληνικής μειονότητας μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας - Αλβανίας.
Ο πρέσβης κ. Ροκανάς ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της επίθεσης, αλλά και για την προστασία της ελληνικής μειονότητας ενόψει και των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Έλληνας πρέσβης μετέφερε την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για παρόμοιες επιθέσεις που στοχοποιούν «τη φιλήσυχη Ελληνική Εθνική Μειονότητα και προβάλλουν ως τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».
Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος «αποδυναμώνεται και σίγουρα δεν ενισχύεται από ακραίες συμπεριφορές και εθνικιστικές εξάρσεις που ξυπνούν μνήμες ενός βαλκανικού παρελθόντος, το οποίο όλες οι χώρες της περιοχής οφείλουν να εγκαταλείψουν προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός του».
Σε αντίστοιχες παραστάσεις προέβη προς τις τοπικές Αρχές και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.
Τα επεισόδια 
Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», μετά τη διακοπή του αγώνα Σερβία - Αλβανία εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στη Δερβιτσάνη κρατώντας σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, με στόχο να προκαλέσουν μειονοτικούς Έλληνες που ζουν εκεί.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως οι Αλβανοί έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα και αυτοκίνητα και προπηλάκισαν μειονοτικούς. «Η κατάσταση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν δεν είχαν φθάσει οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απέτρεψαν τα χειρότερα», συμπληρώνεται.
Η «Ομόνοια» υπογραμμίζει πως «δεν δύναται σε μια ευνομούμενη πολιτεία κάποιοι παρακρατικοί να προκαλούν με όλους τους τρόπους σε μια περιοχή που αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής οργάνωσης και σεβασμού της νομιμότητας και το επίσημο κράτος να αδρανεί».
Ερώτηση από τον Π. Παναγιωτόπουλο
Ερωτήση για τα επεισόδια κατέθεσε προς τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, κάνοντας λόγο προκλήσεις και κλίμα εκφοβισμού «που καλλιεργείται από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτιμά ότι όσα συνέβησαν στη Δερβιτσάνη δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά «εντάσσονται σε μία ευρύτερη στρατηγική επιθετικών κινήσεων σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, που προωθείται από εθνικιστικά κόμματα και ακραίους πολιτικούς παράγοντες της Αλβανίας, προς τους οποίους οι επίσημες αλβανικές αρχές επιδεικνύουν μία περίεργη "ανοχή"».http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!