Ενεργειακό τρίγωνο στη ΝΑ Μεσόγειο - Συνέδριο του Economist στην Αθήνα


Τις βάσεις για τη δημιουργία ενός τρίτου ενεργειακού δρόμου τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, βάζει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουν σήμερα στο Καβούρι οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Ισραήλ, παρουσία και του Κύπριου ομολόγου τους, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist με αντικείμενο τις επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να υπογράψει διμερή συμφωνία συνεργασίας με τον Ισραηλινό υπουργό Υποδομών Ούζι Λάνταου για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της διαχείρισης υδάτων.
«Αλλάζει η γεωστρατηγική συζήτηση»

Το μνημόνιο αφορά τόσο τη δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των χωρών, αλλά, κυρίως, την αξιοποίηση και μεταφορά των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύπτονται στην περιοχή και τα δυνητικά κοιτάσματα της Ελλάδας.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η γεωστρατηγική συζήτηση έχει αλλάξει και πως σύντομα θα μιλάμε και για τρίτο διάδρομο μεταφοράς φυσικου αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, με βάση τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και αυτά που αναμένονται να εντοπιστούν στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η συγκυρία στη ΝΑ Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς η στρατηγική συζήτηση γίνεται με νέα δεδομένα. «Δεν μιλάμε πλέον μόνο για το ρωσικό η το αζέρικο φυσικό αέριο αλλά στους επόμενους μήνες ή χρόνια θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο με βάση τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ και την Κύπρο και, ελπίζουμε, και στη χώρα μας».
Η ΔΕΠΑ, πρόσθεσε, έχει κάνει ήδη μια πρώτη μελέτη για την κατασκευή αγωγού Ελλάδας-Κύπρου προκειμένου να εξετασθεί το κόστος σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές επιλογές.

Επανέλαβε ότι στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι μέσα στη χρονιά να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και να μπουν γεωτρύπανα στις τρεις περιοχές (Ιωάννινα, Πατραικός Κόλπος και Κατάκολο) για τις οποίες αναμένονται προσφορές τον Ιούλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του καθηγητή Α. Ζελιλίδη και του στελέχους της ΝΔ Β. Κικίλια για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα θα κάνει τα απαιτούμενα βήματα στον κατάλληλο χρόνο. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα κάνουμε πολιτική φουτ-μπολ με ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για τη χώρα» και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σ. Δήμα.
«Στρατηγική συνεργασία»

ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νεόκλης Συλικιώτης τόνισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν τα πολιτικά εχέγγυα για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ χρόνια για την κατασκευή των υποδομών προκειμένου να αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι τα αποτελέσματα της Κυπριακής πολιτικής στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων έρχονται μετά από συστηματική εργασία τριών διαδοχικών κυβερνήσεων.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου ανέφερε ότι μετά τις ανακαλύψεις στο οικόπεδο «12», αναμένονται πολύ καλές προοπτικές στις θαλάσσιες περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα στο πλαίσιο του νέου γύρου παραχωρήσεων για τον οποίο αναμένονται προσφορές στις 11 Μαΐου, για τον οποίο διαπιστώνεται σημαντικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος της Κυπριακής κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί η Κύπρος σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών στη δημιουργία υποδομών και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις χώρες μας».
«Άγκυρα σταθερότητας»

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τα κοιτάσματα στην Κύπρο, ενώ και στην Ελλάδα υπάρχει ελκυστικό δυναμικό για υδρογονάνθρακες, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Ενέργειας Ούζι Λαντάου.

Ο κ. Λάνταου τόνισε ότι τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν ως προς την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, είναι αν το αέριο θα κατευθυνθεί προς την Ασία ή την Ευρώπη, αν θα εξαχθεί σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ή μέσω αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη.
«Όλα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση και θα υπάρξουν προτάσεις» είπε ο Ισραηλινός υπουργός. Τόνισε πάντως ότι η διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη είναι η πιο φυσιολογική επιλογή.

Σε πρώτη φάση, το αέριο που έχει ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανική χρήση, ενώ ο κ. Λάνταου δήλωσε ανοιχτός σε εξαγωγή αερίου προς την Παλαιστίνη και την Ιορδανία κάτι που, όπως είπε θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και την εδραίωση της ειρήνης.

Σημείωσε ακόμη ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο με υποβρύχιο καλώδιο, ενώ γίνονται μελέτες και για τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης. «Ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ενδεχομένως και άλλων χωρών, θα μπορέσει να παράσχει μια άγκυρα σταθερότητας», είπε.
Επαφές με τον ειδικό απεσταλμένου του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Στο περιθώριο συνεδρίου του Economist, οι τριες υπουργοί θα έχουν συνομιλίες μεταξύ τους, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, με τον οποίο θα έχει συνεργασία ο κ. Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών Noble Energy και Delek, οι οποίες πραγματοποιούν τις έρευνες για το φυσικό αέριο.
ΕΡΤ, ΝΕΤ, ΝΕΤ FM
Την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα φυσικού αερίου θα έχουν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης και τα στελέχη της Noble Energy και της Delek, στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Εκόνομιστ», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη 28 και 29 Μαρτίου. Συνομιλίες θα έχει επίσης ο Κύπριος υπουργός και με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Ούζι Λαντάου, καθώς και με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου. Οι κ. Λαντάου, Παπαναστασίου και Σιλικώτης θα μιλήσουν με θέμα «Το καθεστώς των γεωτρήσεων και η γεωστρατηγική του σημασία στην περιοχή».
Εκ μέρους της Noble θα μιλήσει ο διευθυντής Διεθνών Γεωτρήσεων Τζέιμς Ντεμάρεστ, με θέμα «Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ: Έργα υποδομών για τη μεταφορά του φυσικού αερίου: Αγωγός ή υγροποιημένο αέριο; Η πρόσφατη γεώτρηση στην Κύπρο».
Για το ίδιο θέμα θα μιλήσουν επίσης και ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Delek.
Από κυπριακής πλευράς ομιλητές στο συνέδριο, το οποίο συγκεντρώνει προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο, θα είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Μιχάλης Σαρρής, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, το οποίο φέτος έχει θέμα «Ανασχεδιάζοντας τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», πέραν των ομιλιών θα γίνουν συζητήσεις επί των παρουσιάσεων, ενώ οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν και κατ' ιδίαν σε γεύμα εργασίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στην Κύπρο η Noble
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο υπουργός Εμπορίου, ανταλλαγή απόψεων με τους άμεσα εμπλεκομένους στο θέμα των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική οικονομική Ζώνη της Κύπρου και το φυσικό αέριο στην περιοχή μας θα γίνει τόσο στο συνέδριο όσο και στο περιθώριό του, αλλά και στη διάρκεια του γεύματος εργασίας.
Ο κ. Συλικιώτης μας είπε, ακόμα, ότι είχε την ευκαιρία να δει τους εκπροσώπους της Noble Energy το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη Λευκωσία.
Συζητήσαμε πρακτικά θέματα κυρίως, είπε, και θέματα που θα τεθούν ενώπιον της Ομάδας Επαφής, η οποία έχει συσταθεί για το γενικότερο ζήτημα του φυσικού αερίου.
Πότε θα φτάσει στην Κύπρο
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εμπορίου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα στο συγκεκριμένο Υπουργείο, προανήγγειλε τις επαφές του με τους ανθρώπους της Noble την περασμένη Παρασκευή, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτήν την εβδομάδα θα ξεκινήσει συζήτηση με τη Noble Energy, ώστε να διευκρινιστεί πότε μπορεί να φθάσει στην Κύπρο φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του οικοπέδου 12 και πότε μπορεί να αξιοποιηθεί για σκοπούς ενέργειας.
«Θα ξεκινήσει η συζήτηση με τη NOBLE, σημείωσε, έχει οριστεί η ομάδα επαφής, για να διευκρινίσει όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πότε μπορεί να έρθει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του οικοπέδου 12 και να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε το συντομότερο να έχουμε το αέριο στην Κύπρο και την αξιοποίησή του για σκοπούς ενέργειας».
Οδικός Χάρτης μέχρι το 2050
Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τη ΡΑΕΚ κατατέθηκε εισήγηση για τον νέο ενεργειακό σχεδιασμό για οδικό χάρτη ώς το 2050 και κάτω από τον συντονισμό του Υπουργείου θα διαμορφωθεί μια ειδική ομάδα για προετοιμασία του.
Αναφορικά με τον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, συζητήθηκαν οι εισηγήσεις της ΡΑΕΚ, ανέφερε, τονίζοντας ότι «δεν ανακαλύπτουν τον τροχό, αλλά συζητήθηκαν με ένα ευρύ φάσμα των παραγόντων του τόπου, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, τραπεζικούς οργανισμούς και συντεχνίες, και καταγράφουν τα σημαντικότερα ζητήματα στα οποία υπήρξε και ομοφωνία».
Θα έχουμε ρεύμα το καλοκαίρι
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στην επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι, όταν θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η Κύπρος.
Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στη συζήτηση τέθηκαν διάφορα ζητήματα, κυρίως εκείνα που είναι στους άμεσους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητές του Υπουργείου, τονίζοντας ότι η ΡΑΕΚ είναι ο σύμβουλος του Υπουργείου για θέματα ενέργειας και χρειάζονται οι συνεχείς και συχνές επαφές.
Σε ό,τι αφορά την επάρκεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος το 2012-2013 και ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2012, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, ο υπουργός είπε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα, έχει γίνει σχεδιασμός και δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα.
Είπε ότι ακόμη και αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και θα μπορούν να λύονται τα προβλήματα σε συνεννόηση με την ΑΗΚ και το γραφείο του Διαχειριστή Ενέργειας.

Κατευθυντήριες γραμμές
Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι συζητήθηκαν οι εισηγήσεις της ΡΑΕΚ για κατευθυντήριες γραμμές, σημειώνοντας ότι αποδεικνύεται πως, μέσα από συλλογική δουλειά και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους αρμόδιους φορείς, μπορούν να γίνονται εισηγήσεις, ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική στα θέματα διαχείρισης της ενέργειας και σε θέματα αξιοποίησης του φυσικού αερίου.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκαν και θέματα νομοθεσίας, ώστε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου για τις ΑΠΕ μετά την έγκριση της νομοθεσίας και από τη Βουλή, και ιδιαίτερα το θέμα που αφορά τον πλειστηριασμό για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Προχωρεί καλά ο σχεδιασμός
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Γιώργος Σιαμμάς, ανέφερε ότι στόχος είναι η επικοινωνία με το Υπουργείο να είναι σε πολύ συχνή και τακτική βάση, «για να μπορούν να επιλύονται άμεσα τα προβλήματα ενεργειακού τομέα».
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι έγινε ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός από τέλος του περασμένου χρόνου, ώστε ώς το καλοκαίρι του 2012 να μπορεί να καλυφθεί η οριακή επάρκεια παραγωγής με μονάδες που θα είναι εγκατεστημένες στο έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ανέφερε ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και συνεργασία με την ΑΗΚ και τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας, και μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός προχωρεί πολύ καλά.
Για τον οδικό χάρτη ώς το 2050, ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ότι στόχος της ΕΕ είναι να μειωθούν εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων κατά 80% με 95%.
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»