«Θεωρώ ότι η εγγύηση της επιτυχίας του έργου των BRICS βρίσκεται στον πυρήνα των κοινών συμφερόντων μας», ενώ πρόσθεσε: «Όλοι μας ενδιαφερόμαστε για τη μεταρρύθμιση της γήρανσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση προχωρά, αλλά εμείς εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας ως προς την ταχύτητα με την οποία αυτή προχωρά. Δεν λαμβάνεται υπόψη ο ρόλος που παίζουν στην παγκόσμια οικονομία οι BRICS καθώς και άλλες χώρες με αναπτυσσόμενες αγορές», πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει η EurActive, O Medvedev συνέχισε λέγοντας, ότι «η συζήτηση γίνεται κυρίως για τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ. Αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος, και να γίνει όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο των G20 - και να μην την παραμελήσουμε εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Οι BRICS μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο στην παγκόσμια διακυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουν νέα μοντέλα σχέσεων που να ξεπερνούν «γέφυρες» και «διαμεσολαβητές», όπως τις χαρακτήρισε ο ρώσος πρόεδρος.
Σχολιάσε επίσης τον ρόλο των BRICS σε μια ενδεχόμεη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. «Εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε μια ξένη επέμβαση στην Συρία. Ας αφήσουμε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ξεκινήσουν τον διάλογο χωρίς να τον βλέπουν εξαρχής ως αποτυχία και να μην θεωρήοσυν ότι μόνο στρατιωτικά μπορεί να διευθετηθεί το ζήτημα», είπε ο Medvedev.
Η κινεζική «διείσδυση» στις ευρωπαϊκές αγορές
Ενώ οι BRICS αυξάνουν τις πιέσεις προς τις αναπτυγμένες χώρες, οι κινεζικές και ιαπωνικές εταιρίες κατακλύζουν ολοένα και περισσότερο τις ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young Global Ltd που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, Ιαπωνία και Κίνα οδήγησαν την κόυρσα των επενδύσεων στην Ευρώπη κατά το πρώτο δίμηνο του 2012, αφήνοντας πίσω τους τη Νότια Κορέα, την Ινδία και την Αυστραλία.
«Είναι σαφές ότι οι ασιάτες επενδυτές έχουν γνώση του οικονομικού σκηνικού στην Ευρώπη σήμερα και είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν αυτήν την κατάσταση», δήλωσε μέλος της Ernst & Young.
Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους στρέφεται στα βιομηχανικά προϊόντα, στις υπηρεσίες λογισμικού και ηλεκτρονικών υπολογιστών, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στις χημικές βιομηχανίες.
Η Ernst & Young υπογραμίζει ότι οι ασιατικές εταιρείες ελπίζουν να διεισδύσουν στις γερμανικές και βρετανικές αγορές, χωρίς όμως να αποκλείουν και άλλες χώρες που ασχολούνται περισσότερο με την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και την καινοτομία. Αυτό θα τους κάνει να ενισχύσουν τα προϊόντα τους και να βελτιώσουν την ικανότητά τους στην έρευνα και ανάπτυξη στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού.
Σημειώνεται επίσης, ότι το 2011 η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και κατέστη πρώτη ξένη επενδύτρια χώρα στη Γερμανία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε ο Οργανισμός Εμπορίου και Επενδύσεων της Γερμανίας.
Ακόμη, την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Antonio Tajani, αποκάλυψε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv, ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν πρόταση διευκόλυνσης της βίζας προς τους ξένους τουρίστες και δη σε υπηκόους από Κίνα, Ρωσία και Βραζιλία, προκειμένου να «να έλθει η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη για την Ευρώπη σε καιρούς κρίσης». |
Σχόλια