Ισπανία: Μια μεγάλη απεργία με ξύλο, συλλήψεις, φωτιές
Τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και μόλις την παραμονή της ανακοίνωσης των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας, τα ισπανικά συνδικάτα αντέδρασαν στα σχέδια μιας εργασιακής μεταρρύθμισης με πολλές ομοιότητες με τη δική μας με μια μεγάλη απεργία. Σε αντίθεση με την περιορισμένη συμμετοχή και τον ειρηνικό χαρακτήρα της εργατικής απεργίας που έγινε στην Πορτογαλία την περασμένη βδομάδα, η συμμετοχή των Ισπανών εργαζόμενων στη χτεσινή γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα τους ήταν συντριπτική και συνοδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια, οδομαχίες με την αστυνομία, σκληρή καταστολή, φωτιές και δεκάδες συλλήψεις.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή εργατικών δικαιωμάτων από τότε που θυμόμαστε. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπους να βγούμε από την κρίση», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, η Μάρτ Λόις, μέλους του συνδικάτου UGT.
Οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Volkswagen και της Renault ακολούθησαν την απεργία μόνο στη νυχτερινή βάρδια, εν τούτοις τα άλλα εργοστάσια, τα ορυχεία, τα σχολεία και άλλοι κλάδοι παρέλυσαν διακόπτοντας την οικονομική δραστηριότητα, με συμμετοχή που, κατά τα συνδικάτα, έφτασε το 85%. Περισσότερες από τις μισές προγραμματισμένες πτήσεις ως το μεσημέρι είχαν ματαιωθεί και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έπεσε κατά 25%. Ωστόσο διατηρήθηκε κάποια δραστηριότητα στους σιδηροδρόμους και τις μεταφορές με αραιά δρομολόγια λόγω της συμφωνίας για την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας μεταξύ συνδικάτων και κυβέρνησης.
Στη Μαδρίτη χιλιάδες διαδηλωτές με ποδήλατα συμμετείχαν σε μια μεγάλη διαμαρτυρία στην κεντρική λεωφόρο και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς οι οποίοι είχαν κυκλώσει το Κοινοβούλιο όπου οι βουλευτές θα συζητούσαν μέτρα για να βοηθήσουν τις υπερχρεωμένες περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους.
Τα εκτεταμένα επεισόδια που οδήγησαν και σε 58 συλλήψεις διαδηλωτών προκάλεσαν τις αντιδράσεις των συνδικάτων, καθώς, όπως είπε ο Χοσέ Χαβιέ Κουμπίγιο, ανώτατο στέλεχος του UGT, ‘η αστυνόμευση ήταν τέτοια που νόμιζες ότι έκαναν απόβαση στη Νορμανδία’.
Τόσο ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι όσο και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Κριστίνα Νιτάζ απέρριψαν τους ισχυρισμούς των συνδικάτων περί μεγάλης συμμετοχής, δηλώνοντας ότι ‘μάλλον όλα κυλούσαν κανονικά στους χώρους εργασίας’, ενώ ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε – πιθανότατα τις Βρυξέλλες – πως ‘καμιά διαμαρτυρία δεν θα τον αποτρέψει από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις’.
Να σημειώσουμε ότι η χτεσινή απεργία έγινε μόλις τέσσερις μέρες μετά την πρώτη ήττα της κεντροδεξιάς του Ραχόι στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην νότια περιφέρεια της Ανδαλουσίας και τη βόρεια περιφέρεια της Αστούριας. Να σημειώσουμε επίσης ότι η Ισπανία έχει περιέλθει για δεύτερη φορά σε ύφεση από τα τέλη του 2009 και ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα λιτότητας που θα βαθύνουν την ύφεση θα προσθέσουν άλλο ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον κατάλογο των ανέργων.
Η ανεργία στην Ισπανία είναι υψηλότερη στην Ευρωζώνη ξεπερνώντας το 23% στο γενικό πληθυσμό και το 50% στους νέους κάτω των 25 ετών – όπως και στην Ελλάδα. Τα βασικά μέτρα της εργατικής μεταρρύθμισης Ραχόι αφορούν ανατροπές στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων σε βάρος των εργαζομένων και μείωση του κόστους των απολύσεων για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ημερών για την αποζημίωση απόλυσης μειώνεται στις 33 ανά έτος εργασίας ενώ το όριο των απολύσεων για οικονομικούς λόγους μειώνεται σε 20 μέρες από 45 ημέρες. Παράλληλα, εισάγεται νέα νομοθεσία για ειδικού τύπου συμβάσεις εργασίας για τους νέους κάτω των 25 χρονών.
Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας θα παρουσιάσει στη Βουλή έναν πολύ σκληρό προϋπολογισμό που προβλέπει δημοσιονομικές περικοπές 35 δις ευρώ – με στόχο τη μείωση του ελλείμματος φέτος στο 5.3% ο οποίος είναι άγνωστο πού θα στείλει την ύφεση – με την ελπίδα ότι θα πετύχει τη μείωση του κόστος δανεισμού της.
Ωστόσο οι σκοτεινές προβλέψεις αφθονούν και μόλις προχτές ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Βίλεμ Μπούτερ υποστήριξε ότι η Ισπανία ενδέχεται να χρειαστεί φέτος ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. «Η Ισπανία θα πρέπει κατά τα φαινόμενα να μπει σε ένα πρόγραμμα τύπου τρόικας φέτος ως προϋπόθεση για την περαιτέρω στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα κρατικά ομόλογα και/ή στις ισπανικές τράπεζες’, σημείωσε ο Μπούτερ, που εμφανίστηκε πολύ απαισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, εκτιμώντας για το 2012 ύφεση 2.7% έναντι εκτίμησης 1.7% της ισπανικής κυβέρνησης. http://www.sofokleous10.gr
Σχόλια