ΜΕ ΝΟΤΑΜ: Τουρκική πρόκληση για τη Σαμοθράκη

Τουρκική πρόκληση για τη Σαμοθράκη

Νέα έξοδος για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις στο Κεντρικό Αιγαίο χθες, ενώ με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές θέτουν θέμα εξαίρεσης της Σαμοθράκης από τον σχεδιασμό ελληνικής άσκησης.

Το Πίρι Ρέις παρά τις ελληνικές διαμαρτυρίες και παραστάσεις συνέχισε και χθες τις έρευνές του πλέοντας μεταξύ της Ικαρίας και της Μυκόνου και δεν έχει γίνει γνωστό εάν μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης έρευνας, χθες, θα υπάρξει νέα αποστολή του. Καθώς όμως υπάρχει δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο για πραγματοποίηση ασκήσεων και από τις ελληνικές και από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, χθες οι τουρκικές υπηρεσίες εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ, με την οποία απαιτούν από τη χώρα μας να εξαιρέσει από τον σχεδιασμό ασκήσεων τη Σαμοθράκη, υποστηρίζοντας ότι υπάγεται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. 


Η τουρκική ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις υποχρεώσεις της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που επιβλήθηκε από την απόφαση των Εξι Δυνάμεων το 1914 και τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923. Την τουρκική αυτή θέση απέρριψαν με έκδοση νέας ΝΟΤΑΜ οι ελληνικές αρχές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας δήλωσε χθες ότι η παραβίαση των κανόνων της αβλαβούς διέλευσης από την τουρκική φρεγάτα την παραμονή της εθνικής εορτής δημιουργεί «έντονο προβληματισμό» και κάλεσε την τουρκική πλευρά να ακολουθήσει μια «συμπεριφορά η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ- εφημ. Έθνος

Σχετικό κείμενο εντοπίσαμε και στην τουρκική δημοσιογραφία, το οποίο αναφέρεται στα περί αποστρατικοποίησης των νήσων του ανατολικού Αιγαίου και την notam της Άγκυρας προς την Αθήνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!