Κύπρος - Ισραήλ: Έδωσαν τα χέρια για το φυσικό αέριο
Η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για τις δύο χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ειρηνικές συνθήκες εξόρυξης υδρογονανθράκων από τις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι είχαν σήμερα επίσημες συνομιλίες στη Λευκωσία.
Στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, και ο κ. Νετανιάχου δήλωσε αργότερα ότι Ισραήλ και Κύπρος είναι δύο χώρες με μεγάλες ελπίδες για το μέλλον, αλλά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σημειώνοντας ότι οι λύσεις πρέπει να προέλθουν από διαπραγματεύσεις και όχι να επιβληθούν.
Στην εναρκτήρια δήλωσή του, μετά τις επίσημες συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η συμφωνία που υπεγράφη στον τομέα της έρευνας και διάσωσης αποτελεί απτή επιβεβαίωση του αυξημένου επιπέδου της συνεργασίας και της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο πλευρών.
Είπε, επίσης, ότι είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, διαβεβαιώνοντας ότι η ε/κ πλευρά συζητά με καλή θέληση και πολλή υπομονή με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ''δεν αποδεχόμαστε χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία''.
Είπε, επίσης, ότι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, και την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας.
Οσον αφορά τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, ενόψει και του γεγονότος ότι αποθέματα υδρογονανθράκων έχουν επιβεβαιωθεί και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ, ''προσπάθειά μας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους με στόχο πάντα την ευημερία των λαών των δύο χωρών, αλλά και την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή''.
Αναφέρθηκε και στην ''προκλητική και επιθετική» στάση της Τουρκίας, λέγοντας ότι, «εάν η τουρκική ηγεσία, όπως η ίδια δηλώνει, πραγματικά ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει υποχρέωση να σέβεται την κυριαρχία των κρατών, καθώς και τη διεθνή νομιμότητα''.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ να αποστείλει εκ νέου ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει με τη συμπεριφορά της να το παραβιάζει.
Ο κ. Νετανιάχου, στην εναρκτήρια δήλωσή του, αναφέρθηκε στη φιλία που εξελίσσεται μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στην κοντινή απόσταση μεταξύ τους.
Επίσης, αναφέρθηκε στις φωτιές στο Ισραήλ και σημείωσε ότι ο πρώτος ηγέτης με τον οποίο επικοινώνησε για βοήθεια ήταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα με αεροπορική βοήθεια.
Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι το Ισραήλ και η Κύπρος είναι δύο δημοκρατίες που μοιράζονται κοινές αρχές, και αναφέρθηκε στα διάφορα ζητήματα που συζητούνται μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι υπάρχει συνεργασία σε όλους τους τομείς, από τον τουρισμό μέχρι την επιστήμη.
Πρόσθεσε ότι τώρα συζητείται και ο τομέας της ενέργειας.
Είπε, επίσης, ότι Ισραήλ και Κύπρος είναι δύο χώρες με μεγάλες ελπίδες για το μέλλον, αλλά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σημειώνοντας ότι οι λύσεις πρέπει να προέλθουν από διαπραγματεύσεις και όχι να επιβληθούν.
Σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα του φυσικού αερίου και τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων αλλά «δεν θα ήταν σωστό να ανοίξουμε τα χαρτιά μας πάνω σε αυτά τα ζητήματα δημόσια».
Πρόσθεσε ότι γίνονται σκέψεις για διασφάλιση ειρηνικών συνθηκών εξόρυξης φυσικού αερίου.
Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να βοηθήσει την Κύπρο στο θέμα της ασφάλειας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη που συνορεύει με αυτήν του Ισραήλ, και αν θα γίνουν διευθετήσεις ώστε να χρησιμοποιηθεί η αεροπορική βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'' από το Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι ήρθε στην Κύπρο για να προωθήσει τις διμερείς και οικονομικές σχέσεις, καθώς και αυτές στον τομέα της ενέργειας, και δεν έχει αλλότρια κίνητρα.
Σε ερώτηση εάν η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου μπορεί να θεωρηθεί απειλή εναντίον της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν απειλεί κανέναν, αλλά υπηρετεί και εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς για τους δύο λαούς και την ευρύτερη περιοχή.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχέδια του Ισραήλ σε συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στις πολλές πιθανότητες που πρέπει ακόμα να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις.
Επίσης, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι το πρώτο βήμα στην όλη διαδικασία.
ΦΩΤΟ: Χριστος Θεοδωριδης
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
Σχόλια