Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουάριος, 2018

Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για ΑΟΖ και πρόταση Ράμα για απευθείας τροφοδότηση των σχολικών βιβλίων στους μαθητές της ΕΕΜ από την Αθηνα

Εικόνα
Στο πλαίσιο αυτό η Αλβανία δέχτηκε επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σε συμφωνία με την Αλβανία για την ανακήρυξη θαλάσσιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ήλθε η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στο πλαίσιο αυτό η Αλβανία δέχτηκε επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, το μέγιστο που επιτρέπει η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξέλιξη που δρομολογεί και την κήρυξη της ΑΟΖ.

Αλβανία: Η ελληνική εθνική μειονότητα καταγγέλλει για αυθαιρεσία απόφαση δικαστηρίου των Αγίων Σαράντα

Εικόνα
Ιανουάριος 30, 2018. 20:13 Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα για το Μέλλον (ΕΕΜΜ ή  MEGA )καταγγέλλει  απόφαση του πρωτοδικείου των Αγίων Σαράντα για τις περιουσίες των κατοίκων του χωριού  Κώσταρι ως επιβαλλόμενη από τη διαφθορά και  από τα αντι-μειονοτικά κυκλώματα, προκειμένου να υφαρπάξουν Αλβανοί, περιουσίες Ελλήνων της περιοχής. Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΜΜ αναφέρει:  Ψυχρά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό ο πρωτοδίκης Αγίων Σαράντα απέρριψε, την Τετάρτη 17.01.2018, την αίτηση αγωγής του Δήμου Φοινικαίων κατά  της Επιτροπής Επιστροφής περιουσιών του Αυλώνα και των καταπατητών για την ακύρωση της απόφασης αρ. 88 ημερομηνίας 19.04.2002 δια της οποίας δόθηκαν παράνομα σε μη δικαιούχους αλλοεθνείς 136 εκτάρια λιβαδικών και δασικών εκτάσεων, ένα μέρος των οποίων ανήκουν στο χωριό Κώσταρι αυτού του δήμου.

ΥΠΕΞ Αλβανίας: «Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας»

Εικόνα
Ιανουάριος 31, 2018. 16:13 Τίρανα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, αποκηρύσσοντας, τελικά, τη διαμάχη για ένα τμήμα των χερσαίων συνόρων με την Αλβανία. Ο Αλβανός υπουργός δήλωσε στην « Opinion » ότι από τις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το ζήτημα της θάλασσας, η Αλβανια θα αποκομίσει αρκετά περισσότερα οφέλη από τη συμφωνία του 2009.

Αλβανία: Αντιδράσεις στις δηλώσεις για αναγνώριση της επέκτασης των ελληνικών υδάτων στα 12 μίλια

Εικόνα
«Δήλωση του Έλληνα υπουργού: Η Αλβανία αναγνώρισε την επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 μίλια» Ιανουάριος 30, 2018. 18:33 Τίρανα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έδωσε συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση όπου μίλησε για τις συνομιλίες με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα. Είπε ότι στις συνομιλίες με την Αλβανία συζητήθηκε επίσης η συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων. Ο Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αλβανία δέχθηκε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από την ελληνική ακτή, το μέγιστο όριο που επιτρέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Η Αλβανία αναγνώρισε την επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Ελπίζουμε η συμφωνία να υπογραφεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η Αλβανία θα διορθώσει, επίσης τα σχολικά εγχειρίδια», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Θέμα τσάμικο δεν υπάρχει! ΥΠΕΞ Αλβανίας: και όμως υπάρχει!

Εικόνα
Ιανουάριος 30, 2018. 17:58 Τίρανα.   Μετά τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά ότι μετά από δύο συναντήσεις που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, θέμα τσάμικο δεν συζητήθηκε, αφού δεν αποτελούσε μέρος της ατζέντας ήρθε η αντίδραση του Αλβανού διπλωμάτη( κείμενο φωτό Gazeta Tema)   Σε συνέντευξή του στο «Ανοιχτό Στούντιο» στην  News 24, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι δήλωσε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη γνώμη του για το εν λόγω ζήτημα, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Τί Makedonija, τί Μακεδονία: Τί πάνε πάλι να επιβάλουν στην Ελλάδα ημέτεροι και υμέτεροι

Εικόνα
Γράφει ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο File Photo: Thousands of people participate in the rally for the Macedonia naming dispute, Thessaloniki, Greece, 21 January 2018. The Macedonia name dispute is a political dispute between Greece and FYROM. Greece opposes the use of the name “Macedonia” by the FYROM. Millions of Greeks identify themselves as Macedonians, unrelated to the Slavic people who are associated with the Former Yugoslavian Republic of Macedonia. Greece further objects to the use of the term “Macedonian” for the neighboring country’s largest ethnic group and its language. EPA, NIKOS ARVANITIDIS JANUARY 30, 2018 Κατ’ αρχήν διερωτώμαι και ερωτώ: έχοντας υπόψη ότι από το 1992 το «κρατικό» συνονθύλευμα των Σκοπίων προσωρινά λέγεται πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), δηλαδή περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» και έχοντας επίσης υπόψη ότι, όπως «αποκαλύπτει» για να εντυπωσιάσει τους ανίδεους αναγνώστες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Kontra News, η βασική πρόταση του ...

GornaMakedonija σε μια λέξη -Αυτή είναι η ονομασία της ΠΓΔΜ που προκρίνεται

Εικόνα
Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που προκρίνεται τελικά ως λύση, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το iefimerida.gr. Εγκυρες πηγές διαβεβαιώνουν ότι από τα τέσσερα ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς τελικά το  Republika GornaMakedonija  (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) προκρίνεται και από τις δύο πλευρές. Η ελληνική πλευρά πέτυχε, μάλιστα, η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη « GornaMakedonija », ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Οι Αλβανοτσάμηδες μπορούν να απαιτήσουν ακίνητα στην Ελλάδα

Εικόνα
 Ο τίτλος από το δημοσίευμα Ιανουάριος 29, 2018. 21:33 Τίρανα. Ο υπουργός Ντιτμίρ Μπουσάτι αναφέρθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τις συνομιλίες με την Ελλάδα, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Κορυτσά, για τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Η συζήτηση έγινε ανοικτών θυρών, καθώς ορισμένα μέλη της Επιτροπής δεν κατείχαν άδεια ασφαλείας (απόρρρητο) και ο υπουργός αναφέρθηκε γενικά στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα θέματα, δίχως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι από το 2013 ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Ελλάδα σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα και ότι το ζήτημα της εκταφής των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν πολεμώντας είναι μια νόμιμη διαδικασία. «Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τα τέλη του 2013. Η κυβέρνηση Ράμα έχει δημιουργήσει νέες ισορροπίες με το γειτονικό κράτος και έχει προωθήσει με τον Έλληνα ομόλογό του ένα νέο μηχανισμό για διάλογο επί των ανε...

Το θέμα της ονομασίας: Στη σκακιέρα των Βαλκανίων, εξετάσεις δίνουν οι Αμερικανοί, όχι η Ελλάδα…

Εικόνα
Matthew Nimetz (centre), Personal Envoy of the Secretary-General for the talks between Greece and the former Yugoslav Republic of Macedonia, speaks to journalists on the status of discussions on the “name” issue between the two nations. UN Photo Mark Garten Του Βασίλη Κοψαχείλη*  Το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας. Είναι πολύ ευρύτερο και η έκβασή του θα κρίνει τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον έλεγχο των Βαλκανίων. Τυχόν αποτυχία δεν θα πρέπει να χρεωθεί στην Αθήνα, διότι έχουμε υπερβεί κάθε όριο ανοχής προκειμένου να υπάρξει «λύση» του ζητήματος ενόψει της προσδοκίας σταθεροποίησης και ανάπτυξης των Βαλκανίων, στόχος δηλαδή που δυνητικά εξυπηρετεί οπωσδήποτε και τα Ελληνικά συμφέροντα.

Σκάνδαλο με γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες: Έκαναν πειράματα σε πιθήκους και ανθρώπους

Εικόνα
Η γερμανική κυβέρνηση «καταδίκασε» τη Δευτέρα απορρίπτοντάς τα ως απαράδεκτα οποιουδήποτε είδους πειράματα έγιναν για τις εκπομπές ρύπων, σε πιθήκους ή ανθρώπους, για λογαριασμό των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον Τύπο. Μετά το σκάνδαλο με τους ντιζελοκινητήρες, οι δύο νέες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας «δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει εκ νέου αμαυρωθεί» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης Κρίστιαν Σμιντ, ζητώντας από την επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο "dieselgate" να εξετάσει τις νέες καταγγελίες.

Το νησί που αλλάζει χέρια κάθε εξάμηνο μεταξύ Γαλλίας κι Ισπανίας

Εικόνα
Το Νησί των Φασιανών αλλάζει κάθε έξι μήνες ιδιοκτήτη, καθώς η Ισπανία κι η Γαλλία μοιράζονται τη στενή λωρίδα των 3.000 τετραγωνικών μέτρων. Το νησί των Φασιανών αποτελεί μία λωρίδα στεριάς μέσα στα νρφά του ποταμού Μπιδασόα που χωρίζει τις δύο χώρες, στην περιοχή των Πυρηναίων Το ακατοίκητο νησάκι βρίσκεται ακριβώς πάνω στη συνροριογραμμή των δύο χωρών κι αποτελεί το πεδίο μίας πολύ ιδιαίτερης αλλά και σπάνιας «ιεροτελεστίας», καθώς αλλάζει κάτοχο 2 φορές κάθε χρόνο.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε Έλληνας για το "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ" ΖΗΤΗΜΑ

Εικόνα
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ Το "Μακεδονικό" Ζήτημα  ΔΕΝ  είναι ελληνική "υπόθεση" !!! ... Είναι πανανθρώπινη και όχι εθνική υπόθεση ...Είναι πολιτισμική και όχι πολιτική υπόθεση. Ως εκ τούτου είναι υπόθεση, η οποία κρίνεται με βάση "κρύα" επιστημονικά —και άρα αντικειμενικά— κριτήρια και όχι υπόθεση, η οποία κρίνεται με βάση το "θερμό" συναίσθημα, και άρα με υποκειμενικά πολιτικά κριτήρια  ...Είναι υπόθεση, η οποία κρίνεται σε ειδικά "δικαστήρια",  τα οποία απαρτίζονται από καταρτισμένους και υπεύθυνους επιστήμονες και  δεν κρίνεται σε τραπέζια διαπραγματεύσεων,  τα οποία απαρτίζονται από αστοιχείωτους, διεφθαρμένους και ανεύθυνους πολιτικούς. Ζούμε σε έναν κόσμο πολιτισμένο και όχι στη Ζούγκλα. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος μας διέπεται από νόμους και κανόνες, οι οποίοι ισχύουν για όλους. Όπως σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, όταν υπάρχει παραβίαση του νόμου, τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα αρμόδια όργανα, έτσι συμβαίνει και στ...

Η καλύτερη λύση είναι η μη λύση για το Μακεδονικό – Εθνική μειοδοσία η παραχώρηση του ονόματος… έναντι υποσχετικών

Εικόνα
Η πραγματικότητα είναι ότι για την Ελλάδα η πολιτικά ορθή στάση είναι να παραμείνει συνεπής με την ιστορία της και να στηρίξει την πατριωτική θέση ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν μπορεί ένα σλαβο-αλβανικό κρατίδιο να καπηλεύεται την ιστορία επειδή δεν έχει εθνική ταυτότητα. Η καλύτερη λύση είναι η μη λύση για το Μακεδονικό καθώς όπως αποδεικνύεται από τα συλλαλητήρια αλλά και από δημοσκοπικά ευρήματα η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας τάσσεται κατά της παραχάραξης της ιστορίας από τους σλαβο-αλβανούς της FYROM.   Το πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι που παίζεται πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού έχει τα εξής μέτωπα…..

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τα κεντρικά Βαλκάνια, είτε θα ολοκληρώσει, είτε θα διαλύσει την Ευρώπη

Εικόνα
Του Δημήτρη Τσαϊλά* Είμαστε αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας; Για να αναλύσουμε πώς, η γεωγραφία και η ιδεολογία συγκρούονται, ας εξετάσουμε τη πολύπαθη περιοχή του Βαρδάρη που βρίσκονται τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα. Από τη μια πλευρά βρισκόμαστε εμείς, μια φιλελεύθερη δημοκρατική χώρα, που ανήκει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από την άλλη, απλώνεται ένα τεχνητό κράτος διαφόρων εθνοτήτων, όπου κυριαρχούν ο εθνικισμός, η πολιτικο-οικονομική διαφθορά και  ένας αυθάδης αλυτρωτισμός με στίγμα του το «Μακεδονισμό»  που εφευρέθηκε με σκοπό την έξοδο των σλαβικών φύλλων στα θερμά νερά. Σήμερα η πΓΔΜ παίζει το ρόλο του « κράτους μαξιλάρι ή Buffer Zone » όπως συνηθίζεται να αναφέρεται στη Γεωπολιτική.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (βίντεο)

Εικόνα
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης Σε γενική επιστράτευση όλων των Κούρδων που μπορούν να πάρουν τα όπλα, έχουν καλέσει οι κουρδικές δυνάμεις της βορείου Συρίας και ήδη παρατηρείται μεγάλη προσέλευση  Κούρδων και από την Ευρώπη για ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Τουρκίας.

Πρώην δήμαρχος Σκοπίων: «Η σύνδεση μας με τον Μέγα Αλέξανδρο είναι απλώς γελοία»

Εικόνα
Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μίροσλαβ Γκρουτσέφ, o οποίος είναι μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στην πατρίδα του, σε συνέντευξή του στην Real News, μιλά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων  και χαρακτηρίζει γελοία τη σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Μήνυμα Παυλόπουλου για Σκοπιανό: Ονομασία «φρένο» στους αλυτρωτισμούς

Εικόνα
Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή η χώρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του Ισραηλινού ομολόγου του Ρεουβέν Ριβλίν.

Σκοπιανό: Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας για «Μακεδονία» και «Μεγάλη Αλβανία» - Η Ελλάδα κινδυνεύει από τα σχέδια και των δύο

Εικόνα
Πίσω από το Σκοπιανό παίζεται ένα πολύ μεγάλο power game με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και την Τουρκία, με τις πρώτες να θέλουν την πάση θυσία ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αδιαφορώντας παντελώς για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και την ελληνική Ιστορία και με την δεύτερη να θέλει διακαώς τον διαμελισμό του βαλκανικού κρατιδίου καιτην προσάρτηση των περιοχών με αλβανόφωνους πληθυσμούς στην ελεγχόμενη από την Άγκυρα Αλβανία με σκοπό την δημιουργία μιας «δεύτερης Τουρκίας» στα Βαλκάνια με ισλαμικό προσανατολισμό.

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ HΠΑ και ΝΑΤΟ ζητούν «πρώτα ένταξη των Σκοπίων στην Συμμαχία και μετά (αν θέλουν) αλλαγές στο σκοπιανό Σύνταγμα»

Εικόνα
Προς μια απόλυτη εθνική ήττα θα επιχειρήσουν να σπρώξουν την Ελλάδα, Αμερικανοί και ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια τον Ιούλιο στην Συμμαχία χωρίς απολύτως καμία δέσμευση με τον όρο να «υποσχεθούν» ότι θα προχωρήσουν αμέσως μετά σε συνταγματικές αλλαγές όπου θα απαλείφονται από το σκοπιανό Σύνταγμα τα αλυτρωτικά άρθρα ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν αργότερα και στην ΕΕ! Ως γνωστόν οι υποσχέσεις αξίζουν όσο τα λόγια που λέγονται στον αέρα. 

Aποκαλυπτικό ρεπορτάζ! Αυτά διδάσκουν στα Σκόπια για τη μακεδονική ιστορία

Εικόνα
Το Thessnews.gr πραγματοποίησε αποστολή στα Σκόπια προκειμένου να διαπιστώσει τι διδάσκεται στα σχολικά βιβλία.Ακολουθεί το ρεπορτάζ: Συζητώντας κανείς με τους Σκοπιανούς αντιλαμβάνεται ότι ζουν σε μία απίστευτη πλάνη, την οποία φυσικά και δεν παραδέχονται, κάτι που κάνει αυτήν την πλάνη πραγματικά ακατανίκητη σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Στην προσπάθειά μου να βρω πού εδράζεται η πλάνη αυτή, κατέφυγα στα σχολικά βιβλία. Με ιδιαίτερη δυσκολία, είναι η αλήθεια, κατάφερα να προμηθευτώ τα δύο βασικά σχολικά βιβλία Ιστορίας, ένα για το βασικό σχολείο (δημοτικό) και ένα για το Γυμνάσιο.

Οι Τούρκοι εφαρμόζουν αεροπορικό αποκλεισμό σε όλο το Αιγαίο!

Εικόνα
Με προκλητική  επιστολή τους προς το ΝΑΤΟ. Σε µια άνευ προηγουµένου πρόκληση προχώρησε, πριν από µερικές ηµέρες η Άγκυρα, µπλοκάροντας τις πτήσεις των ιπτάµενων ραντάρ (AWACS) του ΝΑΤΟ πάνω από 23 ελληνικά νησιά, από τη Σάµο και τη Σαµοθράκη έως την Κάρπαθο και την Κάσο, και απαγορεύοντας ταυτόχρονα στα συµµαχικά αεροσκάφη να προσγειώνονται ή να απογειώνονται από αυτά. Η κίνηση της Τουρκίας, έγινε στις 8 Ιανουαρίου, όταν ο υποστράτηγος Σεζάι Οζτούρκ, στρατιωτικός αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Ανώτατο Αρχηγείο Συµµαχικών ∆υνάµεων Ευρώπης (SHAPE) στη βελγική πόλη Μονς, µε επιστολή προς τη διοίκηση των AWACS, έθεσε µια σειρά προκλητικών όρων προκειµένου να επιτρέψει για το 2018 τη χρήση του εναέριου χώρου και των αεροδροµίων της γείτονος από τα ιπτάµενα ραντάρ της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας. 

Προς ετεροβαρή συμφωνία με την Αλβανία

Εικόνα
του Σωτήρη Σιδέρη Ελλάδα και Αλβανία οδεύουν προς επίτευξη συμφωνίας σε ένα πακέτο εκκρεμών προβλημάτων , αλλά σύμφωνα με έγκυρες πηγές θα πρόκειται για μια ετεροβαρή συμφωνία , που βεβαίως θα κριθεί συνολικά όταν δημοσιοποιηθεί. Οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα κατά την συνάντησή τους στο Νταβός συμφώνησαν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την  άνοιξη καθώς τον Ιούνιο τα Τίρανα διεκδικούν μια απόφαση της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Αθήνα θέλει να κλείνει μέτωπα με τις χώρες της περιοχής γιατί το βέτο είναι πλέον ανεδαφική πολιτική πράξη, αλλά η βούληση για το κλείσιμο των μετώπων, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις.

Το «Κτίριο Σεφέρη» στην Κορυτσά, γίνεται πάλι έδρα του ελληνικού Γενικού Προξενείου

Εικόνα
Έδρα του ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Κορυτσά, γίνεται και πάλι το «Κτίριο Σεφέρη» καθώς οι εργασίες αποκατάστασης του νεοκλασικού αρχοντικού, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2018. Όπως σε κάθε πόλη, υπάρχουν κτίρια τα οποία αποτελούν μαρτυρίες της ιστορικής τους πορείας και της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους, κοινωνικής και πολιτιστικής, το λεγόμενο «Κτίριο Σεφέρη», είναι για την όμορφη Κορυτσά, δηλωτικό του αρχιτεκτονικού πλούτου της, αλλά και της δύναμης, του καθοριστικού ρόλου του ελληνικού και ορθόδοξου στοιχείου, στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της.

Μια νέα ταυτότητα για τα Σκόπια

Εικόνα
Διαδηλωτές διαμαρτύρονται εναντίον μιας συμφωνίας που θα εξασφάλιζε την ευρύτερη επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας στα Σκόπια, στις 9 Μαρτίου 2017. REUTERS / Ognen Teofilovski Περίληψη: Τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ήσσονος σημασίας ως προς την ισχύ ενός κράτους, καθώς αποτελούν μέρος της ίδιας της υπόστασής του, και την βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν και θα εδραιωθούν όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές ισχύος του. Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ είναι υποψήφιος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σκόπια: Θα ακολουθήσει η αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη...

Εικόνα
Ιανουάριος 26, 2018. 19:18 Με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αναθέρμανσης των δύο πλευρών, η κυβέρνηση της (ψευδο)’Μακεδονίας’  ξεκίνησε  με παραχωρήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, γράφει η σλαβική Άλφα ΤΒ’ στην ιστοσελίδα της και συνεχίζει: Ο Ζάεφ υπαναχώρησε, αλλά όχι, ο συνάδελφός του, Τσίπρας. Για την κυβέρνησή μας φως στο τούνελ αποτελεί  η καλή θέληση  που εκφράζεται με την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και της εθνικής οδού από Μέγας Αλέξανδρος σε Φιλίας.

"Η συμφωνία αεροδρομίου Avlona, απειλεί την Ελλάδα"

Εικόνα
Ιανουάριος 26, 2018. 16:26  -Από τη σελίδα του (Βορειοηπειρώτη)  SManalysis - Σ ε μια στιγμή στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ράμα μίλησε με τον Τσίπρα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στα Τίρανα, το κοινοβούλιο της Αλβανίας, με εντολή του Ράμα, ψήφισε να δώσει στην Τουρκία το αεροδρόμιο της Αυλώνας.

Ακουστική ακτίνα έλξης ίσως ανοίξει τον δρόμο για την αιώρηση ανθρώπων

Εικόνα
Οι ακουστικές ακτίνες έλξης (ή ελκτικές ακτίνες) χρησιμοποιούν τη δύναμη του ήχου για να συγκρατούν σωματίδια στον αέρα, και, αντίθετα με τις μεθόδους μαγνητικής αιώρησης, μπορούν να «πιάσουν» τα περισσότερα στερεά και υγρά- ή ακόμα και μικρά έντομα και τρόφιμα.

Κύπρος: Οι τουρκικές navtex εντός κυπριακής ΑΟΖ είναι άκυρες

Εικόνα
«Για εμάς αυτές οι navtex, αυτές οι οδηγίες προς ναυλωμένους δεν υπάρχουν. Έχουν ήδη ακυρωθεί και κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ή προσδίδει την όποια νομιμότητα σε αυτές», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι οδηγίες προς ναυλωμένους (navtex), που εξέδωσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ «δεν ισχύουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. «Για εμάς αυτές οι navtex, αυτές οι οδηγίες προς ναυλωμένους δεν υπάρχουν. Έχουν ήδη ακυρωθεί και κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ή προσδίδει την όποια νομιμότητα σε αυτές», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου είναι η «καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία», ενώ προσέθεσε ότι τα αποτελέσματα της εν εξελίξει γεώτρησης αναμένονται σύντομα.

"Μακεδονικό": Η αμαρτωλή σχέση Αθήνας - Ουάσινγκτον

Εικόνα
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης Η αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στο «Μακεδονικό πρόβλημα» έρχεται κατά καιρούς σε σύγκρουση με τις ελληνικές ευαισθησίες. Έτσι, οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς «περί μακεδονικής εθνότητας» θύμισαν ένα ξεχασμένο πια περιστατικό του Αυγούστου 1962, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής παραλίγο να ακυρώσει τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Λίντον Μπ. Τζόνσον στην Ελλάδα.

Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές μας με ρεαλισμό

Εικόνα
«Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο   Νταβός  της Ελβετίας. «Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Απόδραση από το Αλκατράζ - Επέζησαν τελικά οι τρεις δραπέτες; Ανατροπή μετά από 55 χρόνια [εικόνες]

Εικόνα
55 χρόνια πέρασαν από τότε που τρεις βαρυποινίτες ληστές τραπεζών απέδρασαν από τον Καταραμένο Βράχο του Αλκατράζ στα ανοιχτά του Σαν Φραντσίσκο. Το μυστήριο αν σώθηκαν παραμένει άλυτο, αλλά μια απρόσμενη εξέλιξη έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στην υπόθεση.

Πιθανόν κατοικήσιμοι οι δύο εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη

Εικόνα
Δύο εξωπλανήτες του άστρου Trappist-1 είναι πολύ πιθανό να είναι φιλόξενοι για ζωή, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων. Το εν λόγω άστρο, ένας αχνός ερυθρός νάνος σε απόσταση 39 ετών φωτός, ανακαλύφθηκε πέρυσι ότι διαθέτει επτά πλανήτες που όλοι έχουν περίπου το μέγεθος της Γης.  Το γεγονός έχει δημιουργήσει έκτοτε μεγάλο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν τόσοι «γήινοι» πλανήτες γύρω από το ίδιο άστρο.

Βρίθει αλυτρωτικών αναφορών το σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Εικόνα
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Το σύνταγμα της ΠΓΔΜ βρίθει αλυτρωτικών αναφορών, παρά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις τις οποίες έχει υποστεί, με πιο πρόσφατη αυτή του 2011. Ο αλυτρωτισμός είναι ευκρινής ήδη από το προοίμιο του συντάγματος, το οποίο, μάλιστα, έχει τροποποιηθεί και βελτιωθεί έναντι της αρχικής μορφής του. Εκεί γίνεται λόγος για «τις παραδόσεις της πολιτειακής κατάστασης και νομιμότητας της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και των αποφάσεων της Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, και το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991», ως θεμέλια της απόφασης για δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά και του συντάγματος της χώρας.

«Βαλκανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία» προτείνουν Αλβανοί των Σκοπίων για όνομα

Εικόνα
«Το κίνημα της Ιλλυρίδας έχει μια πρόταση για το όνομα ως ομοσπονδιακό κράτος», σημειώνει το δημοσίευμα Ιανουάριος 23, 2018. 20:38 Το Κίνημα της Ιλλυρίδας, ένα πολιτικό κίνημα που είναι ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό, αφού εκφράζει μερίδα των Αλβανών των Σκοπίων, προέβη σε πρόταση για την ονομασία της χώρας, όπως σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα. «Ζητούμε από τις σχετικούς διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι έχουν εντολή από τον ΟΗΕ να επιλύσουν τη διαφωνία του ονόματος της χώρας μας, να εισακούσουν την πρότασή μας. Το νέο όνομα αντικατοπτρίζει την πραγματική εδαφική συνοχή. Αυτό είναι «Βαλκανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία» ( Балканска Федеративна Република)», αναφέρει η ανακοίνωση που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΟΠΙΑ: Τα σχολικά βιβλία του μίσους και της διαστρέβλωσης

Εικόνα
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ||  xenikol@hotmail.com Συζητώντας κανείς με τους Σκοπιανούς αντιλαμβάνεται ότι ζουν σε μία απίστευτη πλάνη, την οποία φυσικά και δεν παραδέχονται, κάτι που κάνει αυτήν την πλάνη πραγματικά ακατανίκητη σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Στην προσπάθειά μου να βρω πού εδράζεται η πλάνη αυτή, κατέφυγα στα σχολικά βιβλία. Με ιδιαίτερη δυσκολία, είναι η αλήθεια, κατάφερα να προμηθευτώ τα δύο βασικά σχολικά βιβλία Ιστορίας, ένα για το βασικό σχολείο (δημοτικό) και ένα για το Γυμνάσιο. Με τη βοήθεια του φίλου Άρη Γεωργόπουλου, που είναι σλαβολόγος, εντόπισα τα βασικά στοιχεία «ιστορίας» του «Μακεδονικού Αφηγήματος», με τα οποία η νεολαία της γειτονικής χώρας διαπλάθει την ιστορική της συνείδηση. Και διαμορφώνει, εδώ και δεκαετίες, μία πεποίθηση, πάνω στην οποία εδράζεται όλη τους η πολιτική συμπεριφορά στο θέμα του ονόματος... Όπως σημειώνει και ο κ. Γεωργόπουλος, «στα βιβλία αυτά υπάρχει μία απίστευτη διαστρέβλωση γεγονότων και πηγώ...

Διαμαρτυρία Αλβανοτσάμηδων στο ΥΠΕΞ Αλβανίας για τα ελληνικά νεκροταφεία: Τα παιδιά τους θα λένε ότι εδώ είναι Ελλάδα

Εικόνα
«Συμφωνία για τα ελληνικά κοιμητήρια: Η κοινότητα Cham διαμαρτύρεται μπροστά στο Υπουργείο Εξωτερικών:Ντροπή στο αλβανικό κράτος», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος από την 'pamfleti.com' Ιανουάριος 23, 2018. 19:23 Τίρανα. Διαμαρτυρία  διοργανώθηκε μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας από ενώσεις των Αλβανοτσάμηδων που ζητούσαν αμοιβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Στη διαδήλωση πρωτοστάτησε ο επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων –  PDIU ,  Σφετίμ Ιντρίζι, που αναφέρθηκε στους Αλβανοτσάμηδες που σκοτώθηκαν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.

Το Σάββατο στα Σκόπια: Έκτακτη Συνεδρίαση προέδρου της χώρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το όνομα

Εικόνα
«Το Σάββατο, οι πολιτικοί ηγέτες συζητούν το θέμα της ονομασίας, προσκλήθηκε και ο Αλί Αχμέτι» Ιανουάριος 23, 2018. 18:28 Σκόπια. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του προέδρου της χώρας και των ηγετών των πολιτικών κομμάτων για να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας του κράτους. Μετά τη συνάντηση που αναμένεται αύριο να πραγματοποιηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, το ζήτημα της ονομασία θα τεθεί στο τραπέζι, όπου οι ηγέτες των μεγάλων πολιτικών κομμάτων θα συζητήσουν, με την παρουσία του προέδρου της χώρας.

Τώρα ο «χρονικός» προσδιορισμός επικρατεί στο όνομα των Σκοπίων

Εικόνα
«Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται «βόρεια γεωγραφική έννοια» στο όνομα της «Μακεδονίας», δήλωσε η Ζαχαρίεβα, γράφει το δημοσίευμα Ιανουάριος 23, 2018. 17:12 Μετά το γεωγραφικό προσδιορισμό, για τη νέα ονομασία των Σκοπίων, δηλαδή,  Βόρεια  Μακεδονία ή  Άνω  Μακεδονία ή  Βαρντάρσκα  Μακεδονία , τώρα εισήλθε επίσημα και ο ‘ χρονικός προσδιορισμός ’ στην ονομασία, δηλαδή στο 'Μακεδονία', για να δικαιολογηθεί η πρόταση που θέλουν τα Σκόπια, ως «Νέα Μακεδονία». Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία είχε αντιταχθεί σε σύνθεση της λέξης  «Μακεδονία» με τον προσδιορισμό «Βόρεια».

Μ. Νίμιτς: Ο πλαστογράφος της Ιστορίας

Εικόνα
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη Δεν είναι μόνο οι Σκοπιανοί πλαστογράφοι της Ιστορίας. Είναι και ο ίδιος ο διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς. Εικοσιπέντε χρόνια τώρα ο κ. Νίμιτς (διαπραγματευτής αρχικά εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και αργότερα εκ μέρους του ΟΗΕ), δεν ασχολήθηκε ποτέ με την ουσία του προβλήματος και δεν έλαβε υπόψη του τις απόψεις της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύουν οι τελευταίες του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «δεν είναι ρεαλιστικό η ΠΓΔΜ να μην έχει τον όρο "Μακεδονία" με κάποια μορφή στην ονομασία της», διότι «δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι’ αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού».

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΑΦΡΙΝ ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΖΗΤΗΜΑ

Εικόνα
Greek Spirit 23-1-2018  Στις 20 Ιανουαρίου 2018 η Τουρκία εισέβαλε στην επαρχία Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, μια επαρχία της Συρίας που σήμερα και μετά από τον επταετή πόλεμο κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Κούρδους οι οποίοι ήταν οι μόνοι οι οποίοι είχαν συμφέρον να αντέξουν και να μην εγκαταλείψουν την περιοχή. Η Αφρίν βρίσκεται στα βορειοδυτικά άκρα του κράτους της Ροζάβα που οραματίζονται οι Κούρδοι να ιδρύσουν στα εδάφη των βόρειων επαρχιών της Συρίας και η κατοχή της έχει μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για τους Κούρδους. Το πρώτο είναι ότι συνορεύει με τις τουρκική επαρχίες του Γκαζιαντεπ- Αδάνων και Μερσίνας, αστικά κέντρα στα οποία έχουν καταφύγει πολλοί Κούρδοι που εκδιώχθηκαν από τα ανατολικά. Στις πόλεις αυτές το ΡΚΚ σκοπεύει να μεταφέρει την αντίσταση με ανταρτικό πόλεων. Η εγγύτητα των πόλεων αυτών με τις επαρχίες της βόρειας Συρίας όπως η Αφρίν διευκολύνουν την επικοινωνία των Κούρδων απο τις  δυό πλευρές. Κάτι  παρόμοιο με τους Ταλιμπ...