Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν το Ισραήλ να ακολουθήσουν νέου τύπου επίθεση

Οκτώβριος 29, 2023. Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε τη διενέργεια χειρουργικών επιχειρήσεων σε στόχους της Χαμάς με ειδικές δυνάμεις αντί για συνολική χερσαία εισβολή

Ενημερωμένες αμερικανικές πηγές αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν πιέζει το Ισραήλ να επανεξετάσει τα σχέδιά του να εξαπολύσει μεγάλη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και αντ’ αυτού ζήτησε μια «χειρουργική» επιχείρηση χρησιμοποιώντας αεροσκάφη και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων για την πραγματοποίηση ακριβών, στοχευμένων επιδρομών στη Χαμάς.

 Στόχοι πρέπει να είναι υποδομές υψηλής αξίας, σύμφωνα με πέντε Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα διπλωματικά θέματα, δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανησυχούσαν πολύ για τις πιθανές συνέπειες μιας χερσαίας επίθεσης πλήρους κλίμακας και όλο και πιο αμφίβολο ότι θα επιτύχει τον δηλωμένο στόχο του Ισραήλ για εξάλειψη της Χαμάς.

«Ανησυχώ για την εισβολή χερσαίας επιχείρησης»

Σκηνές καταστροφής στη Γάζα – Agence France-Presse

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι ανησυχεί επίσης ότι αυτό μπορεί να παρεμποδίσει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση σχεδόν 200 ομήρων, ειδικά επειδή οι διπλωμάτες πιστεύουν ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες για την απελευθέρωση ορισμένων από αυτούς, και είναι πιθανό να είναι και κάποιοι Αμερικανοί μεταξύ τους, σύμφωνα με την Washington Post.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί επίσης ότι μια χερσαία εισβολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλές απώλειες μεταξύ Παλαιστινίων αμάχων καθώς και Ισραηλινών στρατιωτών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι στοχευμένες επιχειρήσεις θα ήταν πιο ευνοϊκές για τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία, λιγότερο πιθανό να διαταράξουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, λιγότερο θανατηφόρες για τους αμάχους και στις δύο πλευρές και λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

Ενώ πολλοί Ισραηλινοί είναι οργισμένοι και λυπημένοι από τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, υπήρξε σημαντική δημόσια πίεση στους Ισραηλινούς αξιωματούχους να εξαπολύσουν μια σαρωτική εισβολή στη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι είχαν επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις, αλλά το εύρος ή η φύση της επέκτασης ήταν ασαφή.

«Πρέπει πραγματικά να αναθεωρήσετε τη στρατηγική σας»

Δημόσια, ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους για μια προγραμματισμένη χερσαία επίθεση, εάν το Ισραήλ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι η καλύτερη κίνησή του, ενώ προσθέτουν ότι θέτουν «δύσκολες ερωτήσεις» σχετικά με την ιδέα.

Οι ιδιωτικές συμβουλές αντιπροσωπεύουν μια σημαντική απόκλιση από τη γενική θέση της διοίκησης και είναι μια σαφής αλλαγή από τη θέση της διοίκησης τις ημέρες αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Αξιωματούχοι λένε ότι η αλλαγή θέσης της Ουάσινγκτον είναι ξεκάθαρη και σκόπιμη

 «Έχουν σαφώς μετατοπιστεί από την αρχική δήλωση. «Σας υποστηρίζουμε και θα κάνουμε ό,τι θέλετε» στο «Πρέπει πραγματικά να ξανασκεφτείτε τη στρατηγική σας». Και το κάνουν με προσεκτικό τρόπο.

Παρά τις δικές τους προειδοποιήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη ότι το Ισραήλ θα υποχωρήσει από την πρόθεσή του να εξαπολύσει χερσαία επίθεση μεγάλης κλίμακας.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη επιρροή στο Ισραήλ ως τον μεγαλύτερο στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό υποστηρικτή του, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν απειλήσει να αποσύρουν την υποστήριξη ή να επιβάλουν οποιεσδήποτε συνέπειες εάν προχωρήσει με τα δικά τους σχέδια.

Αντίθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για να παράσχει στο Ισραήλ ένα νέο πακέτο ασφαλείας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναπλήρωση των αναχαιτιστών Iron Dome και τα πυρομαχικά τους και για την παροχή πρόσθετης στρατιωτικής χρηματοδότησης.

Al Arabiya

The Hellenic Information Team

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»