Πώς η Χαμάς έγινε «αόρατη» στο Ισραήλ και επιτέθηκε αιφνιδιαστικά την 7η Οκτωβρίου

Φωτογραφία που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός δείχνει μια από τις σήραγγες στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας

Οκτώβριος 25, 2023. Ελλάδα.

Στελέχη της Χαμάς χρησιμοποίησαν τηλεφωνικές γραμμές που ήταν εγκατεστημένες σε σήραγγες κάτω από τη Γάζα για να σχεδιάσουν επί δύο χρόνο την επίθεση στο Ισραήλ, λένε πηγές που γνωρίζουν τις υπηρεσίες πληροφοριών, γράφει άρθρο της η edition CNN.

Οι πληροφορίες που μοιράστηκε το Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες υποδηλώνουν ότι ο μικρός πυρήνας αξιωματούχων της Χαμάς που σχεδίαζε τη θανατηφόρα αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ επικοινωνούσε μέσω ενός δικτύου ενσύρματων τηλεφώνων ενσωματωμένα στο δίκτυο των σηράγγων κάτω από τη Γάζα για μια περίοδο δύο ετών, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι τηλεφωνικές γραμμές στις σήραγγες επέτρεπαν στους χειριστές να επικοινωνούν μεταξύ τους μυστικά και δεν μπορούσαν να εντοπιστούν από αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, είπαν οι πηγές στο αμερικανικό δίκτυο.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών σχεδιασμού, το μικρό κελί που δρούσε στις σήραγγες χρησιμοποίησε τις ενσύρματες τηλεφωνικές γραμμές για να επικοινωνήσει και να σχεδιάσει την επιχείρηση, αλλά παρέμεινε σκοτεινό μέχρι να έρθει η ώρα να ενεργοποιηθεί και να καλέσει εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς να εξαπολύσουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, δήλωσαν οι πηγές.

Απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της διετίας για να μην εντοπιστούν από τις ισραηλινές ή αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Δεν γίνονταν μεγάλες συζητήσεις και συντονισμός έξω από την άμεση περιοχή», είπε μια από τις πηγές.

Οι πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν στους Αμερικανούς αξιωματούχους από το Ισραήλ αποκαλύπτουν πώς η Χαμάς έκρυψε τον σχεδιασμό της επιχείρησης μέσω παλαιομοδίτικων μέτρων αντικατασκοπείας, όπως οι αυτοπροσώπως συνομιλίες για τον προγραμματισμό και η μη χρήση ψηφιακών επικοινωνιών των οποίων τα σήματα οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν.

Προσφέρεται, έτσι, νέα εικόνα γιατί το Ισραήλ και οι ΗΠΑ πιάστηκαν εξ απήνης από την επίθεση της Χαμάς, κατά την οποία τουλάχιστον 1.500 μαχητές ξεχύθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα στο Ισραήλ σε μια επιχείρηση που σκότωσε τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινούς.

Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πηγές αυτές και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναφέρονται συχνά στις σήραγγες που κατασκεύασε η Χαμάς τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια ως «μετρό της Γάζας». Οι σήραγγες συνθέτουν έναν τεράστιο λαβύρινθο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πυραύλων και κρυψώνων πυρομαχικών, καθώς και παρέχει έναν τρόπο στους μαχητές να κυκλοφορούν απαρατήρητοι. Οι IDF λένε επίσης ότι περιέχει ζωτικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς.

Η Yocheved Lifshitz, μια 85χρονη γιαγιά που ήταν μία από τους δύο ομήρους που απελευθέρωσε η Χαμάς τη Δευτέρα, είπε ότι μετά την απαγωγή της, μεταφέρθηκε στο δίκτυο των τούνελ και κοιμήθηκε σε ένα στρώμα στο πάτωμα σε ένα από αυτά.

Σύμφωνα με τις πηγές που ενημερώθηκαν για την επίθεση της Χαμάς, το μικρό κελί περίμενε λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση για να προετοιμάσει μια μεγαλύτερη ομάδα μαχητών πάνω από το έδαφος για να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση. 

Μία από τις πηγές είπε ότι αν και οι διοικητές των μονάδων εδάφους και οι μαχητές εκπαιδεύονταν για πολλούς μήνες και διατηρούνταν σε κατάσταση γενικής ετοιμότητας, ενημερώθηκαν για τα συγκεκριμένα σχέδια μόνο τις ημέρες πριν από την επιχείρηση.

«Έτσι χωρίζεις και κρατάς κάτι που είναι απόρρητο», πρόσθεσε η πηγή, σημειώνοντας ότι αυτό συνέβη σε αυτή την περίπτωση.

Μία από τις πηγές είπε ότι κάποια από τις προετοιμασίες επί του εδάφους παρατηρήθηκαν αλλά δεν σήμανε σημαντικός κώδωνας κινδύνου. Η σκέψη ήταν, «α, πάντα εκπαιδεύουν ανθρώπους έτσι. Δεν φαινόταν κάτι διαφορετικό», είπε η πηγή.

Μια τρίτη πηγή εξοικειωμένη με τις τελευταίες πληροφορίες είπε ότι το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να αναπτύξει τις επιχειρησιακές τακτικές ασφαλείας της όλα αυτά τα χρόνια, αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν πιστεύουν ότι το Ιράν έπαιξε άμεσο ρόλο στο σχεδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ γνώριζε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούσαν ενσύρματα συστήματα επικοινωνίας πριν από την επίθεση του Οκτωβρίου.

Ένα παρόμοιο είδος συστήματος επικοινωνίας έγινε γνωστό όταν ο ισραηλινός στρατός έκανε επιδρομή στην πόλη Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο. 

Όταν ο ισραηλινός στρατός εισήλθε, ως μέρος αυτού που ονομάστηκε «Επιχείρηση Σπίτι και Κήπος», οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακάλυψαν ασφαλείς, ενσύρματες γραμμές επικοινωνίας και κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος για να προειδοποιήσουν εκ των προτέρων τις κινήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων.

Εκείνη την εποχή, οι IDF είπαν ότι είχε πλήξει ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης που χρησιμοποιούνταν από πυρήνες μαχητών στη Τζενίν, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για «προηγμένη παρατήρηση και αναγνώριση». Ήταν, είπαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, «κόμβος συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των τρομοκρατών».

CNN

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»