President Joe Biden and first lady Jill Biden walk on the South Lawn of the White House in Washington, DC., 08 November 2021, after spending the weekend at their home in Rehoboth Beach, DE. EPA, OLIVER CONTRERAS / POOLΕίναι γνωστό σε όλους ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν έχει ένα πραγματικό έρωτα με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και έχει υποσχεθεί ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του θα προστατεύσει τα δικαιώματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η μεγάλη σύγκρουση του με τον Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει γι’ αυτά τα σημαντικά ζητήματα, μαζί βεβαίως και με τα θέματα στρατηγικής καθώς οι δύο χώρες έχουν πλέον διαφορετικά συμφέροντα.
- Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.
Σημείωσε σχετικά:
Φαίνεται ότι οι προβλέψεις τους θα δικαιωθούν. Διότι ο κ. Μπάιντεν συνεχίζει και σήμερα -αν και τον συνάντησα δύο φορές- να τον θεωρεί αυταρχικό ηγέτη.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, να οργανώσει μία σύνοδο κορυφής μέσω Διαδικτύου για την προστασία της Δημοκρατίας -αν και δεν αποκλείεται να καλέσει και μερικούς σημαντικούς ηγέτες για να βρίσκονται μαζί του στο Λευκό Οίκο.
Ανάμεσα στους ηγέτες που προσκλήθηκαν είναι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Κύπρου, αλλά στη λίστα που αποκάλυψε το Politico δεν περιλαμβάνεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και άλλοι όμοιοι τους. Προφανώς επειδή ηγούνται αυταρχικών καθεστώτων.
Αν και δεν το λέει ο Λευκός Οίκος στα ίσια, η αίσθηση που υπάρχει στην Ουάσιγκτον είναι ότι δεν τους προσκάλεσε επειδή θεωρεί ότι η Δημοκρατία στην Τουρκία και την Ουγγαρία κατρακυλά προς τον αυταρχισμό με ευθύνη των ηγετών των δύο χωρών.
Βεβαίως, κάλεσε στη σύνοδο τους πρωθυπουργούς των Φιλιππίνων και της Ινδίας που επίσης θεωρούνται προβληματικοί ηγέτες για τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά πολλοί αναλυτές και δημοσιογράφοι εστιάστηκαν στην απόφαση να μην προσκαλεστεί ο Ερντογάν. Ο Φιλιππινέζος και ο Ινδός χρησιμοποιούνται ήδη εναντίον της Κίνας. Άρα είναι φίλοι της Ουάσιγκτον.
Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση στη Ρώμη, ο κ. Μπάιντεν ήταν σκληρός με τον Τούρκο πρόεδρο για την παραβίαση από το ερντογανικό καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε συγκρουσιακή -όσο και να προκαλεί εντύπωση- ακριβώς λόγω της διαφωνίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για τους ρωσικούς S-400.
Μάλιστα ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που έκανε την ενημέρωση για τη συνάντηση αναφέρθηκε σε αυτά τα δύο θέματα, τονίζοντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν ενδιαφέρεται προσωπικά.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η απόφαση να μην προσκληθεί ο Ερντογάν επειδή κατατάσσεται στους αυταρχικούς ηγέτες θα ξεκινήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς έχουν λάβει προσκλήσεις τρεις ηγέτες που θεωρεί εχθρούς: Της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.
Τα πράγματα οδηγούνται σε μία σύγκρουση διαφορετική από τις άλλες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το αγαπημένο θέμα του σημερινού Προέδρου. Έχει δώσει μεγάλες μάχες και σαν γερουσιαστής καισαν αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
https://hellasjournal.com
Σχόλια