Γερμανικός Τύπος: Ο φόβος των Ελλήνων μπροστά στον Κρίστιαν Λίντνερ
Αρθρογραφία σήμερα για τον νέο Γερμανό υπ.Οικονομικών και την Ελλάδα, την προβληματική δικαιοσύνη στην Τουρκία και τον Πέτρο Μάρκαρη στον γερμανικό Τύπο.
Το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας RND φιλοξενεί ανταπόκριση του Γκερτ Χέλερ από την Αθήνα με τίτλο "Ο φόβος των Ελλήνων μπροστά στον Κρίστιαν Λίντνερ". Το άρθρο σημειώνει: "Και τι δεν υπέστη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα: οι σκιτσογράφοι τον παρουσίαζαν ως δράκουλα, οι εφημερίδες τον παρουσίαζαν με φωτομοντάζ ως στρατιώτη των SS, οι διαδηλωτές του έστησαν μια συμβολική αγχόνη στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Ο διάδοχός του Κρίστιαν Λίντνερ δεν αντιμετωπίζεται με μίσος, αλλά με καχυποψία. Αυτό που δεν ξεχνιέται στην Ελλάδα είναι ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, ο Λίντνερ κατηγόρησε τον Σόιμπλε ότι ήταν πολύ επιεικής με τους Έλληνες. Τότε, ο πολιτικός του FDP ζήτησε να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Αυτό ήταν και το σχέδιο του Σόιμπλε. Όμως απέτυχε λόγω της αντίρρησης της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Κκανείς δεν μιλά πια για Grexit. Όμως ο Λίντνερ θα έχει σημαντικό λόγο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήσει τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας τους επόμενους μήνες. Η Ελλάδα θα ήθελε περισσότερη ευελιξία στους κανόνες για το έλλειμμα και τη χαλάρωση του ανώτατου ορίου του χρέους... Ο Λίντνερ, από την άλλη πλευρά, είναι υπέρμαχος μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής όσον αφορά τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος. Ούτε και είναι υπέρμαχος των ευρωομολόγων, με άλλα λόγια μιας "αμοιβαιοποίησης του χρέους". Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι λιγότερο φιλοευρωπαίος και ακόμη πιο σκληρός από τον Σόιμπλε στη δημοσιονομική πειθαρχία, φοβάται η εφημερίδα της Αθήνας "Καθημερινή".
Και το άρθρο καταλήγει: "Ωστόσο μπορεί να μειωθεί το βάρος της Γερμανίας στην ΕΕ στη μετά τη Μέρκελ εποχή και χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή. Η Ελλάδα είναι πιθανό να συμφωνήσει σε αυτό. Παρατηρητές αναμένουν ότι στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας θα αναπτυχθεί μια "συμμαχία του Νότου" από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο κοινός παρονομαστής αυτών των χωρών δεν είναι μόνο η γεωγραφική τους θέση στη νότια Ευρώπη. Είναι επίσης οι έξι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα επίπεδα χρέους".
Η προβληματική δικαιοσύνη στην Τουρκία
H Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στη δικαιοσύνη στην Τουρκία με αφορμή την υπόθεση Καβάλα και την κράτησή του εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς δικαστική απόφαση και γράφει: "Αυτό λέει τα πάντα για την τουρκική δικαιοσύνη. Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Καβάλα ότι οργάνωσε τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013, οι οποίες ήταν η πρώτη εξέγερση κατά του σημερινού αρχηγού του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Καβάλα κρατείται χωρίς δικαστική απόφαση εδώ και τέσσερα χρόνια. Αυτό και μόνο διαψεύδει κάθε ισχυρισμό για ένα κράτος δικαίου. Ολόκληρο το κατηγορητήριο φαίνεται να έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ήδη ζητήσει την αποφυλάκιση το 2019. Η Τουρκία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεσμεύεται από τις αποφάσεις του δικαστηρίου, όμως δεν νοιάζεται. Αντίθετα, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο μαικήνας του πολιτισμού είναι κατάσκοπος. Η Άγκυρα απειλείται τώρα με αποκλεισμό. Το ιδρυτικό μέλος Τουρκία θα μπορούσε να εκδιωχθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όμως απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Και υπάρχουν αρκετά κράτη με επιρροή στο Συμβούλιο της Ευρώπης που θα μπορούσαν να ρίξουν πολίτες στη φυλακή για πολιτικούς λόγους και επομένως να προστατεύσουν την Άγκυρα. Η Ρωσία, για παράδειγμα".
Ο αστυνόμος Χαρίτος ...
Τέλος, στις πολιτιστικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας μια μικρή αναφορά στο νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη. Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: "Ό,τι είναι ο αστυνόμος Μονταλμπάνο του Καμιλέρι για τη Σικελία, είναι ο Κώστας Χαρίτος για το τμήμα ανθρωποκτονιών στην Αθήνα. Ο δημιουργός του Πέτρος Μάρκαρης γράφει θαυμάσια. Με κάθε νέο μυθιστόρημα του Χαρίτου καταλαβαίνεις καλύτερα τη σημερινή Ελλάδα. Η τελευταία υπόθεση αφορά έναν νεκρό, πλούσιους Σαουδάραβες, αριστερούς διαδηλωτές και χρήματα άλλων. Πέτρος Μάρκαρης: Ο φόνος είναι χρήμα. Εκδοτικός Οίκος Diogenes. 310 σελίδες, 24 ευρώ".
Μαρία Ρηγούτσου
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
https://www.capital.gr
Σχόλια