Ο Φαραώ Τουταγχαμών

 

 Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Διονύσης Ι. Θεοδωρίτσης 

Την 04 Νοεμβρίου 1922 – πριν ακριβώς 99 χρόνια  ανακαλύπτεται στην Αίγυπτο ο τάφος του Φαραώ Τουταγχαμών .

Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος Φαραώ της 18ης δυναστείας, που βασίλευσε περίπου από το 1332 έως το 1323 π.Χ. 

Γεννήθηκε το 1341 π.Χ. και πέθανε πολύ μικρός , σε ηλικία 18 ετών. 

Καίτοι  άσημος  Φαραώ, έγινε διάσημος ανά την υφήλιο , από το γεγονός ότι ο τάφος του, στην Κοιλάδα των Βασιλέων, βρέθηκε ασύλητος ( με όλο το  ασύλληπτο στο νου  σε ευρήματα, χρυσό , κλπ  περιεχόμενό του.)

Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1922 από τον Βρετανό  αρχαιολόγο Χ. Κάρτερ. Η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1923.

Με βάση πρόσφατες έρευνες, με την βοήθεια της χρήσης DNA από μούμιες, θεωρείται ότι ο Αμένοφις Δ’, ονομαζόμενος επίσης Αμενχοτέπ Δ΄, περισσότερο  όμως  γνωστός  με το όνομα Ακενατόν ( Ακενατών) , ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών, γεγονός που για πολλά χρόνια αμφισβητούνταν. 

Μητέρα του Τουταγχαμών δεν ήταν η πρωτεύουσα σύζυγος του Φαραώ Ακενατόν βασίλισσα Νεφερτίτη, αλλά μία δευτερεύουσα σύζυγός του. Σύμφωνα με Αιγυπτιολόγους , μητέρα του Τουταγχαμών ενδέχεται  να ήταν και η ετεροθαλής αδελφή του Ακενατόν. 

Ο Φαραώ Ακενατόν είχε 7 παιδιά , εκ των οποίων 6 κορίσια και 1 αγόρι, τον Τουταγχαμών , ο οποίος  ως ο μοναδικός διάδοχος του θρόνου  διαδέχθηκε τον πατέρα του  Ακενατόν , όταν ο τελευταίος πέθανε κάτω μάλιστα από αδιευκρίνιστες συνθήκες. ( * )

Τα αίτια του θανάτου του νεαρού Φαραώ Τουταγχαμών , δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, η οποία και  εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας του με ακτίνες Χ, μαρτυρά βεβαίως ότι ο θάνατός του ήταν «βίαιος», χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα από τους ειδικούς , εάν επρόκειτο για το αποτέλεσμα μιας δολοφονικής επίθεσης ή ενός ατυχήματος ή ακόμα και κάποιας ασθένειας. Το «βίαιος» αναφέρεται , διότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη ουλής στο κρανίο του Τουταγχαμών από «τέμνον τραύμα» («cut wound»), από τραύμα δηλαδή  που προκλήθηκε από οξύαιχμο όργανο όπως : μαχαίρι , νυστέρι , ξυράφι γυαλί , κλπ.  ( * * ) 

Πηγές : Διαδίκτυο, Αιγυπτιακό Μουσείο / Κάιρο, Νεκρόπολη Θηβών – Κοιλάδα Βασιλέων / Αίγυπτος.) 

( * ) Eκτιμάται  , ότι αξίζει να αναφερθούμε λίγο στο Φαραώ Ακενατόν ( πατέρα του Τουταγχαμών ), ο οποίος  –  μόλις ανήλθε στο θρόνο της Αιγύπτου  προχώρησε σε μια εξαιρετικά τολμηρή Θρησκευτική  Μεταρρύθμιση , που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από  το  Ιερατείο του  Άμμωνα.  Άλλαξε το όνομά του από 

Αμεν – Xοτέπ («ο Άμμων είναι ικανοποιημένος») σε Aκχεν – Aτόν, («εκείνος που προσφέρει υπηρεσία στον Aτόν»).Το ίδιο έκανε και η σύζυγος του βασίλισσα Νεφερτίτη.

Ήταν τόσο ανατρεπτική η θρησκευτική μεταρρύθμιση του Ακενατόν που  σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους Φαραώ  –  ο Ακενατόν θεωρούσε τον εαυτό του ως προφήτη, και όχι ως την προσωποποίηση του Θεού στη Γη. 

Ο «Aτόν» δεν αντιπροσώπευε πλέον μόνο τον Ήλιο, ως ηλιακό ουράνιο σώμα, αλλά και τη Μονάδα – τη Μία Ζωοδόχο Πηγή , που συντηρεί τη Δημιουργία με το Φως της. Οι Θεοί δεν λατρεύονταν πια στο μισοσκόταδο των άδυτων των Ιερών, όπου είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς, αλλά κάτω από το φως του ήλιου, σε τεράστιους υπαίθριους χώρους ανοιχτούς σε όλους τους πιστούς.

Η λατρεία επίσης του Θεού δεν απαιτούσε πλέον τη μεσολάβηση ενός πολυπληθούς Ιερατείου ( όπως γινόταν πριν από τον Ακενατόν ), και αυτή ήταν η πιο επαναστατική από όλες τις Μεταρρυθμίσεις, ξεσηκώνοντας τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από το αιγυπτιακό Ιερατείο. 

Ταυτόχρονα, ο Ακενατόν  διέταξε τη διαγραφή της λέξης «Θεοί» από όλα τα μνημεία της χώρας. Συνεπώς, την εποχή της Βασιλείας του Φαραώ Ακενατόν έχουμε την καθιέρωση της Πρώτης Μονοθεϊστικής Θρησκείας, τόσο στην ιστορία της Αιγύπτου, όσο και στον γνωστό Αρχαίο Κόσμο. 

Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς μελετητές , συνεχίζοντας κανείς την έρευνα για τον Ακενατόν, μπορεί   πιθανώς    να περάσει «κοντά» και από το Μωυσή, και να «πλησιάσει» – ίσως – και άλλους θεωρητικούς πυλώνες  μεταγενέστερων  θρησκειών. 

( * * ) Μέσα σε όλα όσα έχουν  κατά καιρούς  ακουστεί , αλλά και ακούγονται συνεχώς για το Φαραώ Τουταγχαμών, αναφέρεται ακολούθως ένα κείμενο ( ατόφιο  όπως ακριβώς είναι γραμμένο ) , το οποίο δεν έχει βεβαίως καμία απολύτως σχέση με αυτόν / τον ίδιο το Φαραώ Τουταγχαμών αλλά , κατά την εκτίμησή μας , κρίνεται  ίσως  ενδιαφέρον για την « περίπτωσή» του :

<< ……. μιά αλυσίδα ναών, που αποδίδανε τη λατρεία στον μεγάλον Άμμωνα. ………… . 

Ιερείς τού Άμμωνα, γιατροί τού Άμμωνα, θαυματοποιοί τού Άμμωνα, οικονομολόγοι τού Άμμωνα, μηχανικοί του Άμμωνα. 

Τους πιό μορφωμένους και τούς πιό έξυπνους, φροντίζανε να τούς τοποθετήσουνε στο παλάτι, για νά κρατάνε στά χέρια τους τους Φαραώ καί τά μυστικά τού παλατιού. 

Η μεγαλύτερη θέση τού γιατρού ήτανε ο «τρυπανιστής των βασιλικών κρανίων», ο ιδιαίτερος χειρουργός του βασιλιά. Και ο δήμιός του κι΄ ο επιτηρητής του. Γιατί άμα ο Φαραώ ενοχλούσε την κάστα του παπαδαριού «αρρώσταινε ξαφνικά και πολύ βαριά» κι΄ έπρεπε ο τρυπανιστής νά τού ανοίξει το κρανίο για να βγάλη από μέσα το κακό. Του τάνοιγε, αφού τον κοίμιζε, «έβγαζε το κακό » , έκλεινε το άνοιγμα με μια χρυσή πλάκα κι΄ ο Φαραώ, σε τρείς τό πολύ μέρες, ξεκινούσε πεθαμένος για τη Δυτική χώρα, αφήνοντας πάνω στό θρόνο του τόν διάδοχό του πού αναγκαστικά ενεργούσε σύμφωνα με τή θέληση και τις υποδείξεις των παπάδων.

Έτσι με τον καιρό, κατάντησε Φαραώ και παπάδες νάχουνε την ίδια θέληση. 

Ο Άμμωνας διοικούσε…… …….. . 

Τούτο το σύστημα απλώθηκε στον κόσμο με άλλες μορφές , αλλά κατά βάση το ίδιο …… .  >>

( από την «Ελληνική Μυθολογία », του αείμνηστου Νίκου Τσιφόρου  πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», το έτος  1964  ) . _

https://www.militaire.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»