Οι δήθεν «αερομαχίες» και «ναυμαχίες» Τούρκων και Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα: Οι μεν δοκίμασαν τους S-400 οι δε τα συστήματα προστασίας της Κριμαίας
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Οι Ρώσοι άτυπα «εξασκήθηκαν» με τους Τούρκους και είχαν την ευκαιρία να τεστάρουν την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων στην Κριμαία και οι Τούρκοι των S-400.
Τι ακριβώς κρύβεται
Κακώς επιχειρείται να παρουσιαστεί ως πρόβλημα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις η συνοδεία ρωσικών μαχητικών στη Μαύρη Θάλασσα από τουρκικά αεροσκάφη μαζί με βουλγαρικά και ρουμανικά καθώς επρόκειτο για κοινή περιπολία του ΝΑΤΟ και μέσα σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκε.
Δεν έλαβαν χώρα αναχαιτίσεις ή «αερομαχίες».
Οι S-400 χρειάζονται πολλά τεστ
Όσο για την ανάπτυξη των τουρκικών S-400 στην τουρκική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και ότι δήθεν δοκιμάστηκαν κατά ρωσικών στόχων, ούτε αυτό αληθεύει, καθώς χωρίς την άδεια των Ρώσων δεν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ρωσικό σύστημα εναντίον τους.
Η αλήθεια είναι πως έγινε ένα τεστ στο σύστημα για να δουν οι Τούρκοι αν το ραντάρ του θα εντοπίσει ρωσικά και συμμαχικά αεροσκάφη.
Η Μόσχα όμως είχε ενημερωθεί για αυτό και οι όποιες πληροφορίες για τις κινήσεις των μαχητικών της δεν θα έφταναν ποτέ σε «λάθος» χέρια.
Θεωρείται πως από την στιγμή που η Τουρκία κατηγορείται από το ΝΑΤΟ ότι θα χρησιμοποιήσει το ραντάρ του S-400 για να αποκτήσει στοιχεία για πτήσεις αμερικανικών σκαφών πως, η Άγκυρα παίζει κάποιο «διπλό παιχνίδι» που μάλλον έχει να κάνει με «ξεκάρφωμα».
Η Άγκυρα μπορεί να ισχυριστεί πως το σύστημα χρησιμοποιείται για το «καλό» της συμμαχίας!
Στο ΝΑΤΟ δεν το πιστεύουν αυτό, θεωρούν πως κάτι άλλο γίνεται και ότι «μαζί με τα ρωσικά επιτηρούνται και τα ΝΑΤΟϊκά».
Οι Τούρκοι είναι «μανούλες» στα «διπλά» και στα «τριπλά» παιχνίδια, αλλά στις σχέσεις τους με τους Ρώσους και τους Κινέζους είναι πολύ προσεκτικοί διότι πλέον η επιβίωσή τους εξαρτάται από τις δύο αυτές χώρες.
Αν κάποιος παρατηρήσει το εύρος των κοινών project που έχουν με τις δύο υπερδυνάμεις θα κατανοήσει ότι δεν την «παίρνει» την Άγκυρα να προχωρήσει στο προσφιλές για αυτήν παιχνίδι της «πισώπλατης μαχαιριάς».
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως στην πραγματικότητα με την «κοινή» επιτήρηση ΝΑΤΟϊκών και ρωσικών αεροσκαφών διαμέσου του S-400 “Triumph”, μεταδίδονται μυστικές πληροφορίες σχετικά με τα ΝΑΤΟϊκά πτητικά σχέδια ή με τα συστήματα αλληλεπίδρασης στις κοινές επιχειρήσεις της Συμμαχίας.
Τις τελευταίες ημέρες έχει διαδοθεί μια «βρώμα» από τους Τούρκους ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα με το σύστημα, κάτι που βεβαίως ήταν πολύ «βολικό» για να προχωρήσουν οι Τούρκοι σε δοκιμές.
Μάλιστα ανεπισήμως ακόμα δεν έχει ενταχθεί το σύστημα σε πραγματική υπηρεσία καθώς ενώ λειτουργούν τα τμήματά του ο τουρκικός Στρατός δεν έχει ενσωματώσει το ρωσικό όπλο στο αντιαεροπορικό σύστημα της χώρας και συνεπώς δεν το έχει συγχρονίσει με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Αυτό βέβαια μπορεί να είναι μια σκόπιμη διαρροή για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν ανενόχλητοι σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις με το πρόσχημα των δοκιμών.
Το σίγουρο είναι πως οι Τούρκοι κάτι «κρύβουν».
Οι «ναυμαχίες» της Κριμαίας
Την ίδια στιγμή τουρκικά υποβρύχια εμφανίστηκαν κοντά στην ακτή της Κριμαίας όπου στοχοποιήθηκαν και εικονικά «καταστράφηκαν» από το ρωσικό Ναυτικό και παράκτια αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα τα οποία προστατεύουν την Χερσόνησο.
Αυτό έγινε κατά την διάρκεια της άσκησης SeaShield 2021.
Αυτό που προέκυψε είναι πως η Μόσχα έδειξε δυνατότητες άμεσης αντίδρασης και χρησιμοποίησε μάλιστα στην Μαύρη Θάλασσα έξι υποβρύχια τα οποία έδρασαν απαρατήρητα.
Αν υπήρχε όντως πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας θα υπήρχε και ανακοίνωση δυσαρέσκειας από το ρωσικό ΥΠΑΜ. Η Κριμαία είναι το κέντρο του ρωσικού Στόλου και με αυτά οι Ρώσοι δεν παίζουν.
Στην ουσία αυτή η προσομοίωση ήταν ότι χρειάζονταν οι Ρώσοι για να εξασκήσουν τις δυνάμεις προστασίας της Κριμαίας σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ξαφνική ναυτική επέμβαση.
Οι Τούρκοι υπό το πρόσχημα της ΝΑΤΟϊκής άσκησης ήταν καλυμμένοι.
Επί της ουσίας οι μεν δοκίμασαν τους S-400 και οι δε τα συστήματα προστασίας της Κριμαίας και είναι και οι δύο ευχαριστημένοι…
https://warnews247.gr
Σχόλια