Κρίση Αιγύπτου-Τουρκίας: Το Κάϊρο διέκοψε κάθε επικοινωνία με την Άγκυρα - O Σίσι διασύρει τον Ερντογάν ως ηττημένο σε πόλεμο

 

Aρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Νέα κρίση προέκυψε στις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας καθώς το Κάϊρο διέκοψε κάθε επικοινωνία με την Τουρκία στέλνοντας τελεσίγραφο στον Ερντογάν να ικανοποιηθούν όλοι οι όροι που θέτει άμεσα και χωρίς χρονοτριβές.

Οι όροι που έχει θέσει τη Αίγυπτος προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση με την Τουρκία είναι το λιγότερο ταπεινωτικοί καθώς ισοδυναμούν με ήττα σε καιρό πολέμου.

Συγκεκριμένα η Αίγυπτος απαιτεί από τον Ερντογάν να εγκαταλείψει κάθε νεο-οθωμανική πολιτική και να παραδώσει μέλη Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποχωρώντας ταυτόχρονα από την Λιβύη.

Τα μέτρα που ζητά η Αίγυπτος είναι τόσο σκληρά που ο Ερντογάν δεν θα τα δεχόταν. Σε  αντίθετη περίπτωση δε, αν ικανοποιηθούν μπορεί ακόμη και να δημιουργήσουν σοβαρή αστάθεια εντός της ισλαμικής Τουρκίας.

Οργή Σίσι για κωλυσιεργία Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας προέκυψαν τεράστιες διαφορές καθώς ο Σίσι διαπίστωσε αυτό που όλοι γνωρίζουν:

Πώς ο Ερντογάν δεν ήταν διατεθειμένος να εκπληρώσει τους όρους που έβαζε η Αίγυπτος προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων.

“Προέκυψε διαφωνία μεταξύ Καϊρου και Άγκυρας για την γρήγορη εφαρμογή των μέτρων εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Άγκυρα έδιωξε έναν αριθμό μελών της Μουσουλμανικής αδελφότητας αλλά το Κάϊρο απαιτεί μόνιμα μέτρα.

Δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επικοινωνία μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι της Αιγύπτου.

Αιτία ήταν και το γεγονός της πολύ αργής απόσυρσης μισθοφόρων από την Λιβύη γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση των συναντήσεων με την Αίγυπτο.

Τι απαιτούσε η Αίγυπτος

Σύμφωνα με το Al-Arabiya, η Άγκυρα ζήτησε περισσότερο χρόνο για να αποσύρει τους στρατιωτικούς συμβούλους και τις δυνάμεις της από την Λιβύη ενώ η Αίγυπτος απαιτούσε άμεση και χωρίς όρους απόσυρση από την Λιβύη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Άγκυρα έδιωξε έναν αριθμό μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ακύρωσε τις δραστηριότητες τους αλλά το Κάϊρο απαίτησε την παράδοση των Yahya Musa και Alaa al-Samahi. Η Τουρκία δεν εκπλήρωσε το αίτημα αυτό.

Η Τουρκία ανέφερε πως θέλει να εφαρμόσει σταδιακά τις αιγυπτιακές απαιτήσεις αλλά ο Σίσι ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα και σε δύο στάδια.

Σύμφωνα με το Al-Arabiya, η Τουρκία θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πριν το τέλος του Ραμαζανιού αλλά η Αίγυπτος απαίτησε την γρήγορη και άμεση εφαρμογή τους.

Ακυρώθηκε αίτημα για συνάντηση

Ετσι ακύρωσε αίτημα της Άγκυρας για ευρεία συνάντηση στο Κάιρο πριν τα τέλη Απριλίου ενώ επιβεβαίωσε την απαραίτητη προϋπόθεση της απόσυρσης των Τούρκων στρατιωτικών από τις αραβικές χώρες με σεβασμό στην κυριαρχία τους.

Επιπλέον ο Σίσι απαίτησε όχι μόνο να παγώσει η Τουρκία την παροχή ιθαγένειας σε μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά να τους παραδώσει στο Κάϊρο .

Παράλληλα η Αίγυπτος ζήτησε από την Άγκυρα να σταματήσει οποιαδήποτε συνάντηση των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία.

Η Άγκυρα ικανοποίησε τον όρο αυτό και ειδοποίησε πως έδιωξε  μέλη της Αδελφότητας με τις οικογένειες τους εκτός Τουρκίας. Παράλληλα ανέφερε πως αρκετά μέλη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση.

Eπιπλέον, διακόπηκαν οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες των μελών της Αδελφότητας στην Τουρκία μέχρι η Αίγυπτος να δει τις πηγές των χρηματοδοτήσεων”.

Φαίνεται όμως πως ο Σίσι ειδοποιήθηκε για σχέδιο Ερντογάν προκειμένου να κερδίσει χρόνο σε Λιβύη και αλλού και έτσι οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν.


مصادر العربية: القاهرة علقت الاتصالات مع أنقرة لحين تنفيذ المطالب المصرية بسرعة

https://warnews247.gr/
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!