Η παγκόσμια ειρήνη διακυβεύεται στην Ουκρανία – Ο ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας
Τότε πολλοί παραξενεύθηκαν όταν διάβασαν ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος των ΗΠΑ με ενεργή δράση για την ειρήνη και στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, καθότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ακτές και πρόσβαση σ’ αυτήν την ιστορική θάλασσα, στην οποία οι Έλληνες δώσαμε το όνομά της, πρώτα Άξενος και μετά Εύξεινος Πόντος, μέχρι που ήλθαν οι Τούρκοι και οι Σκύθες και την έκαναν Μαύρη Θάλασσα, όνομα και πράμα, που λέει ο λαός μας.
Η απορία λύθηκε όταν λίγες μέρες μετάτ, τις 1 Απριλίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, σήκωσε το τηλέφωνο και συνομίλησε πρώτα με τον ομόλογό του στην Άγκυρα, αμετροεπή Χουλουσί Ακάρ και μετά με τον εν Αθήναις ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Το θέμα της ταυτόχρονης επικοινωνίας ήταν τι άλλο, η Ουκρανία, αφού την ίδια μέρα ο Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Ταράν και «καταδίκασε την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Σημειώνεται ότι τις ίδιες ώρες που συνομιλούσε ο κ. Όστιν με τους ομολόγους του στην Ελλάδα και την Τουρκία, είχαμε κινητοποίηση σε πολεμικές αεροπορίες 7 νατοϊκών χωρών. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό, ανταποκριτή του OPEN TV στη Μόσχα, ο οποίος στηρίχθηκε σε αποκαλύψεις νορβηγικών ΜΜΕ, οι πολιτικές αεράμυνες και οι αεροπορίες της Νορβηγίας, Βρετανίας, Βελγίου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ιταλίας, υποχρεώθηκαν να σηκώσουν αεροσκάφη τους για αναγνώριση και αναχαίτιση ρωσικών βομβαρδιστικών που μπορεί να μεταφέρουν πυρηνικά και πέταξαν στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βόρειο παγωμένο ωκεανό, τον Εύξεινο Πόντο και τη Βαλτική.
Το ίδιο βράδυ είχαν νυχτερινή τηλεφωνική συνομιλία οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων ΗΠΑ και Ρωσίας με πρωτοβουλία μάλιστα της αμερικάνικης πλευράς, λόγω της αύξησης της έντασης στην Ουκρανία καθώς Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται πως ακινητοποιούν στρατιωτικές τους δυνάμεις στα σύνορα των δυο χωρών.
Η Μόσχα «έχει τώρα περισσότερο στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μετά το 2014», είπε η η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφερόμενη στην εποχή που η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον συζητά με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ τις ανησυχίες της για τις περιφερειακές εντάσεις και τις παραβιάσεις της εκεχειρίας.
Άρα, με βάση τα παραπάνω δικαιούμαστε να πούμε ότι η αναφορά του κ. Μπάϊντεν στην ενεργή δράση της Ελλάδας στον Εύξεινο Πόντο αφορά τη δράση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις κινήσεις που γίνονται ή θα γίνουν στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ, μια που η θάλασσα αυτή θα παίξει τον κεντρικότερο και σημαντικότερο ρόλο σε ό,τι είναι να γίνει στη χώρα αυτή.
Την Παρασκευή, 9 Απριλίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα περάσουν από τα Στενά με κατεύθυνση τον Εύξεινο Πόντο.
Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ ειδοποίησαν «μέσω διπλωματικών καναλιών 15 ημέρες νωρίτερα ότι 2 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα εισέλθουν (από τα Στενά) στον Εύξεινο Πόντο, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ. Τα πλοία θα παραμείνουν στη Εύξεινο Πόντο μέχρι τις 4 Μαΐου».
Μιλώντας στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα, αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι το αμερικανικό ναυτικό ασκεί συστηματικά συνεχείς δραστηριότητες στον Εύξεινο Πόντο και ότι η αποστολή δύο πολεμικών πλοίων στην περιοχή «θα δώσει στη Μόσχα το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν κατάσταση πολύ στενά».
Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο μεταξύ της φιλο-ρωσικής ομοσπονδιακής πολιτείας της Νοβορόσια και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις 6 Απριλίου 2014 στην περιοχή Ντομπάς.
Όσον αφορά την επίλυση της κρίσης στην περιοχή αυτή, η Τριμερής Ομάδα Επαφής που αποτελείται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον ΟΑΣΕ είχε λάβει απόφαση κατάπαυσης του πυρός από τις 27 Ιουλίου 2020, μια απόφαση που δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα.
Τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου ξέσπασαν και πάλι συγκρούσεις στην περιοχή του Ντομπάς, μετά τις οποίες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, Ρούσλαν Χόματς, μιλώντας ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 30 Μαρτίου, είπε ότι η Ρωσία έστειλε στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, για διεξαγωγή άσκησης, κινητοποιώντας έτσι τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Μετά από όλα αυτά αυξήθηκε η κινητικότητα στο θέμα της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξ ου και τα προαναφερθέντα τηλεφωνήματα.
Μετά από όλα αυτά και την κινητικότητα που παρατηρήθηκε για το θέμα, ο Ντμίτρι Κοζάκ, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσίας, δήλωσε ότι μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις στην περιοχή Ντόμπας στην ανατολική Ουκρανία, για να βοηθήσουν τους πολίτες τους εάν είναι απαραίτητο. Ο Ντμίτρι Κοζάκ είπε: «Όλα εξαρτώνται από το πόσο μεγάλη θα είναι η φωτιά. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για την Ουκρανία». οι λέξεις ερμηνεύθηκαν ως η πιο σκληρή δήλωση που έκανε η Ρωσία σχετικά με την κρίση της Ουκρανίας.
Μετά τη δήλωση αυτή η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη, εξέφρασε για άλλη μια φορά τις ανησυχίες την για την συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα και ανακοίνωσε ότι έγιναν συζητήσεις με συμμάχους του ΝΑΤΟ για αυτό το θέμα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεπερνώντας μια από τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας, είπε στον ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς», προαναγγέλοντας την υποβολή αίτησης για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στο θέμα της Ουκρανίας, όπου πλέον είναι καταφανές ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να έλθουν σε κατάσταση σύγκρουσης το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αν η Ρωσία, για να προλάβει τις εξελίξεις και πριν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κινηθεί να προσαρτήσει την περιοχή Ντομπάς, κατά τα πρότυπα της Κριμαίας, μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ.
Αν η Ουκρανία κινηθεί να καταλάβει την Κριμαία, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η αντίδραση της Ρωσίας.
Σε όλο αυτό το σκηνικό αποκτά πράγματι τεράστιο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία, αφού μια ενεργός συμμετοχή της σε μέτωπα της Ουκρανίας, στο πλευρό του Κιέβου και του ΝΑΤΟ, θα φέρει αντιμέτωπη την Τουρκία με τη Ρωσία στα μέτωπα του Ιντλίμπ, της Αλ Μπαμπ και του Γκίρε Σπι-Σερεκάνιγιε.
Όσο για την Ελλάδα, καλό είναι οι κυβερνώντες να ανοίξουν κανένα βιβλίο να διαβάσουν τι έγινε το 1919, τότε που αντί να στείλουν το καλύτερο σώμα στρατού που είχε ο ένδοξος Ελληνικός Στρατός να προστατεύσει τον Ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης που σφαγιαζόταν από τους κεμαλικούς, το έστειλαν στην Κριμαία, όπου υπέστη άπειρες προσβολές από τους τότε συμμάχους μας, οι οποίοι ένα χρόνο μετά μας πούλησαν για τον αιμοσταγή Κεμάλ.
https://infognomonpolitics.gr
Σχόλια