Δένδιας εναντίον Τουρκίας: "Πετσόκοψε" τον Τσαβούσογλου σε ζωντανή μετάδοση- Σφοδρή σύγκρουση

(Ανανέωση 19.30) Στον αέρα τίναξε τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το λόγο τρεις φορές αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για το Αιγαίο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξαναπήρε τον λόγο (ενώ είχε συμφωνηθεί μία τοποθέτηση ο καθένας), λέγοντας:

«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική ή αρνητική για την Ελλάδα. Όμως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι αρνητικές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα για πους μπακ 80.000 προσφύγων και μεταναστών.

Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας στις αναφορές Τσαβούσογλου είπες ότι «εάν εσείς εκφράζετε τέτοιου είδους προκλητικές κατηγορίες είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (…) Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (…) Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σιγά-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος αλλά είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους (…) Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε»

Στη συνέχεια πήρε για τρίτη φορά το λόγο ο Τσαβούσογλου για να πει ότι η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και ότι η Τουρκία εμμένει στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού.

«Αναφέρεστε σ’ αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (…) Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών. Στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο».

Το λόγο πήρε για τρίτη φορά ο Νίκος Δένδιας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε και το ιφτάρ… «Ο στρατός κοστίζει. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;»

Και κατέληξαν με τον εξής διάλογο:

Δένδιας: Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά…

Τσαβούσογλου: Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι

 Πρωτοφανής εμφάνιση του Έλληνα ΥΠΕΞ ο οποίος κυριολεκτικά πέταξε “οβίδες” στην συνέντευξη τύπου ακυρώνοντας κάθε βήμα και επιχείρημα των Τούρκων.

Φουλ επίθεση από τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια για όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Ανέφερε στην συνέντευξη τύπου πως

H Tουρκία έχει παραβιάσει τα πάντα, 400 παραβιάσες και υπερπτήτσεις

  1. Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες
  2. Να φύγει το casus belli για τα 12 μίλια
  3. Αναγνωρίζουμε μόνον μουσουλμανική μειονότητα
  4. Συμφέρον της Τουρκίας να μην είναι τζαμί η Αγιά Σοφιά
  5. Αναγκαία προϋπόθεση για τη συνεργασία είναι η αποκλιμάκωση ενεργειών που την δυναμιτίζουν
  6. Οι παραβατικές ενέργειες το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί σημαντικά, επιβαρύνοντας το κλίμα
  7. Ψευδείς ειδήσεις και προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν στο κλίμα συνεργασίας.
  8. Είναι προς το συμφέρον Ελλάδας και Τουρκίας να συνεργαστούν για την ασφάλεια της περιοχής

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι μεταξύ μας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν εποικοδομητικό διάλογο» και πρόσθεσε πως «τα τετελεσμένα και οι επιθετικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα».

Θίχτηκε ο Τσαβούσογλου

“Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω.

Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε ο Τσαβούσογλου, εμφανώς εκνευρισμένος.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας απάντησε:

“Η θέση μας είναι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε οχι”.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε εκ νέου πως στην Ανατολική Μεσόγειο οι γεωτρήσεις ήταν απολύτως νόμιμες.

“Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμερισμού. Αν αναφερθούμε στη Συνθήκη της Λωζάννης, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματα μας με τον διάλογο.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και έκανε γνωστό ότι ο Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

“Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που κάναμε σήμερα αυτή τη συνάντηση. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνεργάτες μας. Πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα.

Συζητήσαμε για προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει διάσταση απόψεων στα ζητήματα του Αιγαίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος προτείνει να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής συνάντηση”, είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου.

“Οι χερσαίες μεταφορές είναι σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις. Τόσο στη συνάντηση με Ερντογάν, όσο και μεταξύ μας συζητήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα. Ως προς την παράνομη μετανάστευση, πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να γίνει χωρίς ανταγωνισμό.

Μια θετική προσέγγιση θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές. Δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη. Από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία διατηρήσαμε ενεργό διάλογο με την ελληνική μειονότητα. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με ευημερία και ειρήνη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέση.

Ω προς τη βελτίωση των σχέσεων μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας. Σας αποκαλώ Δένδια, Νίκο, έχουμε μια προσωπική φιλία από το 2003… Με είχε στηρίξει και με είχε βοηθήσει με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Το να τον υποδέχομαι ως υπουργό Εξωτερικών είναι μεγάλη μου χαρά”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Δένδια

«Σε ευχαριστώ (σ.σ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου) για την μεγάλη τιμή που μου κάνεις προσκαλώντας με στο δείπνο ιφτάρ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εύχεται σε όλους τους μουσουλμάνους για την έναρξη του ραμαζανιού. Έχει ήδη ειπωθεί και θα κάνουμε τα εγκαίνια του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα αμέσως μετά την πανδημία.

Με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήσαμε όσα θέματα υπάρχουν προσεγγίσεις αλλά και όσα θέματα μας δημιουργούν τριβές. Η Τουρκία έχει τονίσει ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός της στόχος. Χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αλλά και την συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η οποία θα ακολουθήσει.

Σκοπός της παρουσίας Φραγκογιάννη είναι να εξετάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα θεμάτων για να προχωρήσουμε την σχέση μας μπροστά.

Αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση των διμερών σχέσεων η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών. Πριν από λίγους μήνες οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά.

Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. Υπάρχουν δηλώσεις που δεν βοηθούν στο θετικό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε.

Μοναδική λύση που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι η διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο. Χρειάζεται να υπάρχει αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφ’ όσον η Τουρκία το επιθυμεί. Όπως ισχύει σε κάθε υποψήφια χώρα υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: ο σεβασμός της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους.

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους.

θα μου επιτρέψετε να κάνω αναφορά σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις και αυτή αφορά την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει τις προβλέψεις της UNCLOS. Να φύγει το casus belli ια τα 12 μίλια. Το δίκαιο αυτό είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας.

Για την Αγία Σοφία ο κ. Δένδιας δήλωσε:

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια αναστροφή είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας γενικώς. Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες από τη γεωγραφία να ζουν μαζί. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε, αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αυτή την άποψη ήρθα να εκφράσω εδώ με την ελπίδα οι σχέσεις μας να προχωρήσω μπροστά.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να διατυπώσω στον φίλο μου Μεβλούτ την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα και να προετοιμάσουμε την συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τί δήλωσε νωρίτερα ο Τσαβούσογλου: «Δεν θα διαπραγματευτούμε πάλι λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό»

Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε το αδύνατο ξανά στο Κυπριακό, δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι είναι χάσιμο χρόνου. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι πρέπει να μιλήσουμε για τη συνεργασία των δύο κυρίαρχων κρατών αντί να πιέσουμε κάτι που δεν θα γινόταν εξαρχής.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, ρωτήθηκε για τις προσδοκίες της πενταμερούς στη Γενεύη και είπε ότι «καθοδόν προς το Κραν Μοντανά είχαμε πει στους συνομιλητές μας ότι συζητούμε για την ομοσπονδία για τελευταία φορά».

«Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η ΕΕ που παρακολούθησαν τη συνάντηση εκεί, ήταν παρατηρητές. Θέλαμε ειλικρινά ένα αποτέλεσμα. Ως Τουρκία και ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) έχουμε υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε συμβιβασμός «λόγω της υποχώρησης της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κραν Μοντάνα, ειδικά σε θέματα που είχαμε συμφωνήσει προηγουμένως όπως στον καταμερισμό εξουσίας, με άλλα λόγια την πολιτική ισότητα». Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «μου το εξήγησε πολύ καλά σε μια από τις συναντήσεις μας αργότερα. ‘Επειδή δεν θέλουμε να μοιραστούμε τίποτα με τους Τουρκοκύπριους, ο λαός μας δεν θέλει να μοιραστεί’». Υποστήριξε επίσης ότι «δεν υπάρχει ακόμη θετικό βήμα από την Ελληνοκυπριακή πλευρά σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και την κατανομή των εσόδων, ακόμη και σε αυτό δεν υπήρξε συμβιβασμός».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως είχαν πει πως δεν θα καθίσουν ξανά για να συζητήσουν ομοσπονδία και στη συνέχεια εισηγήθηκαν άτυπη συνάντηση 5 συν 1 στον ΟΗΕ για να δουν εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση. «Με τη συμμετοχή σε αυτή τη συνάντηση θα καταστήσουμε σαφή τη θέση μας», είπε. Στο παρελθόν, ανέφερε, «υποστηρίζαμε όλες τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία ως τδβκ (ψευδοκράτος) και Τουρκία», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε το αδύνατο ξανά, είναι χάσιμο χρόνου». Υποστήριξε επίσης ότι «αυτή η σπατάλη χρόνου είναι προς το συμφέρον της Ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία χαίρει αναγνώρισης και ένταξης στην ΕΕ κατά τη διαδικασία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι τώρα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για την αρχή της κυριαρχικής ισότητας. «Τα δύο κυρίαρχα κράτη μπορούν να συνεργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Πρέπει να μιλήσουμε για τη συνεργασία των δύο κυρίαρχων κρατών αντί να πιέσουμε κάτι που δεν θα γινόταν εξαρχής. Γιατί η διεθνής κοινότητα πιέζει κάτι που δεν θα γινόταν;», διερωτήθηκε.

Συνέχισε θέτοντας το ερώτημα: «Ποιος είναι σκοπός τους; Πρέπει να μας το εξηγήσουν αυτό. Ποια είναι η εγγύηση ότι κάτι που δεν έγινε εδώ και 53 χρόνια θα γίνει τώρα; Και όταν τους ρωτώ γι αυτό, δεν μου δίνουν καμιά απάντηση».

Γι αυτό, ανέφερε, «λέμε ότι χρειάζεται να διαπραγματευτούμε μια λύση δύο κρατών επειδή δεν υπάρχει νόημα να μπούμε σε περιπέτειες πάλι». Είπε επίσης ότι «αύριο θα έχουμε επαφές με την Τουρκοκυπριακή ηγεσία. Πριν πάμε στην Γενεύη θα έχουμε την τελευταία μας συνάντηση στην Τουρκία με τον κ. Τατάρ και μετά θα πάμε μαζί στη Γενεύη».

https://warnews247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»