Με 14 υπουργούς ο Λίβυος πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Τουρκία για "στρατηγικές συμφωνίες" - Φόβοι για έναρξη γεώτρησης εντός παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου


Μετά την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη, ο Λίβυος πρωθυπουργός, Αμπντουλαχαμίντ αλ-Νταμπάιμπα, μεταβαίνει στην Τουρκία με το υπουργικό του συμβούλιο για να συζητήσει “συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων και την ενέργεια”.

Σίγουρα δεν είναι μια καλή εξέλιξη για εμάς καθώς μετά το δημόσιο “όχι στην ακύρωση του τουρκολιβυκού Μνημονίου”, τώρα έρχεται η μετάβαση του λιβυκού υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα για θέματα ενέργειας.

Η Λιβύη, όχι τυχαία, αναφέρει πως τα “κοινά συμφέροντα με Τουρκία θα διατηρηθούν και με την νέα κυβέρνηση”. 

Με 14 υπουργούς πηγαίνει στην Τουρκία ο Νταμπάιμπα

Η επίσκεψη είναι διήμερη, ξεκινά τη Δευτέρα, με τον Λίβυο πρωθυπουργό, Αμπντουλαχαμίντ αλ-Νταμπάιμπα να είναι επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου που περιλαμβάνει 14 υπουργούς.

«Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 14 υπουργούς και ορισμένους άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, με επικεφαλής τον Νταμπάιμπα, θα επισκεφθεί τη Τουρκία τη Δευτέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Χαμούντα.

Και η ενέργεια στο τραπέζι των συζητήσεων

Ο Χαμούντα διευκρίνισε ότι ένα από τα πιο εξέχοντα θέματα που θα συζητηθούν με την Τουρκία είναι «ένα σύνολο κοινών θεμάτων στον τομέα των υπηρεσιών (ενέργεια και υγεία) και η επιστροφή των τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη και η ολοκλήρωση των καθυστερημένων έργων».

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που κάνει ο Νταμπάιμπα στην Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 16 Μαρτίου, για να οδηγήσει τη Λιβύη στις γενικές εκλογές στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε, πως εκφράζονται έντονοι φόβοι πως θα γίνουν προσπάθειες να συμφωνηθεί η έναρξη γεώτρησης εντός του παράνομου οριοθετημένου τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Οι Τούρκοι κάνουν ειδική αναφορά στην επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη και στο γεγονός πως “ζήτησε ακύρωσης της Συμφωνίας”. 

Είναι πολύ πιθανό οι Τούρκοι να ζητήσουν επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να προλάβουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα με γεώτρηση εντός του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Παρέδωσε τα διαπιστευτήρια του ο Τούρκος πρέσβης στην Τρίπολη

O πρέσβης της Τουρκίας στην Τρίπολη, Kenan Yilmaz, έγινε δεκτός με τιμές από τον Αμπντουλαχαμίντ αλ-Νταμπάιμπα,

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “κατά την διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το βάθος των σχέσεων Λιβύης -Τουρκίας, οι δεσμοί αδελφότητας, η στενή φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών”.

“Θα προστατευθούν και θα διατηρηθούν τα κοινά συμφέροντα”

Σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μένφι, ανέφερε πως “θα προστατευθούν και θα διατηρηθούν τα κοινά συμφέρονται της Λιβύης με την Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας”.

Παράλληλα ανέφερε πως περιμένει να επιστρέψουν οι τουρκικές εταιρείες και να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους που είχαν διακόψει λόγω κρίσης στην χώρα.

Τέλος σημείωσε πως περιμένει να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της με συμμετοχή σε κατασκευαστικά σχέδια.

“Ανώτεροι αξιωματούχοι των δύο χωρών θα συζητήσουν διμερείς συμφωνίες και την ανάπτυξη της συνεργασίας σε αρκετά πεδία μεταξύ των δυο χωρών” αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

https://warnews247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!