Οι Κούρδοι του Ιράκ προχωρούν σε δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο
φωτό από το "sputniknews.com"
Ιούνιος 8, 2017. 17:26
Η αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για ανεξαρτησία τον Σεπτέμβριο, δήλωσε την Τετάρτη το γραφείο Τύπου της προεδρίας της, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης.
«Η 25η Σεπτεμβρίου 2017, ορίσθηκε ως ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία» αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας.
Το ιρακινό Κουρδιστάν αποτελείται από τρεις επαρχίες που διευθύνονται από μια αυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση και προστατεύονται από τις δικές τους υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ υπάρχει μια ευρεία υποστήριξη των ιρακινών Κούρδων στην ιδέα ενός ανεξάρτητου κράτους.
Στην πράξη, όμως, ένα τέτοιο σχέδιο θα αντιμετώπισε σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που θα απειλούσαν την υπόσταση του νεοσύστατου κράτους.
Η δήλωση της κουρδικής περιφερειακής προεδρίας τονίζει ένα από τα βασικά ζητήματα, αναφέροντας ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί «στην περιοχή του Κουρδιστάν και στις περιοχές του Κουρδιστάν που βρίσκονται εκτός της διοίκησης στην περιοχή».
Πρόκειται για αναφορά σε περιοχές στο βόρειο Ιράκ, τις οποίες διεκδικούν τόσο η Βαγδάτη όσο και το Κουρδιστάν, όπως είναι η βασική πετρελαϊκή επαρχία του Κιρκούκ.
Θα μπορούσε να υπάρχει αντίθεση στη Βαγδάτη προς τις τρεις επαρχίες της που συγκροτούν το Κουρδιστάν οι οποίες επιζητούν την ανεξαρτησία, αλλά, αυτή η αντίθεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν η περιοχή προσπαθήσει να συμπεριλάβει αμφισβητούμενη επικράτεια, όπως κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούσε να συμβεί.
Η περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν έχει πληγεί σκληρά από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς εξαρτάται από τα έσοδα των πωλήσεων ακατέργαστών προϊόντων που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών κεφαλαίων.
Επιπλέον, ενώ η ιδέα της κουρδικής ανεξαρτησίας έχει ευρεία απήχηση, οι Ιρακινοί Κούρδοι είναι βαθειά διχασμένοι πολιτικά, σε σημείο που ένα νέο κράτος θα μπορούσε να παραλύσει από αυτές τις διακρίσεις.
Επίσης, υπάρχει έντονο το θέμα της περιφερειακής αντίθεσης: η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν, έχουν σημαντικό κουρδικό πληθυσμό και αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να αντιταχθούν στην ανεξαρτησία του Κουρδικού Ιράκ από το φόβο ότι θα εμπνεύσει παρόμοιες κινήσεις στις χώρες τους.
(france24.com, AFP)
Σχόλια