Ο 'σκληρός' Γιλντιρίμ ήρθε για να προκαλέσει
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ήρθε στην Αθήνα αμετακίνητος όσον αφορά στις θέσεις της Άγκυρας, αλλά και για να απαιτήσει εμμέσως πλην σαφώς η Ελλάδα να σταματήσει την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς και να επιστρέψει τους οκτώ παρά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης
Σε τέσσερα θέματα επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του και η... ειλικρίνεια είναι αυτό που χαρακτήρισε το περιεχόμενο των δηλώσεων, αφού ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ξεκάθαρα όσα η Άγκυρα πιστεύει σε θέματα που αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις.
Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών, για την Άγκυρα το ζήτημα είναι ότι οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές θα συνεχιστούν και ότι το ζήτημα είναι να μην κορυφωθούν.
"Οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν" ήταν η χαρακτηριστική απάντηση Γιλιντιρίμ στην ανησυχία Τσίπρα για κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο.
"Οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις " ήταν η αιχμηρή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, σχετικά με το θέμα των 8 αξιωματικών, ενώ είχε προηγηθεί και η όλο νόημα δήλωση ότι "σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών, η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν".
Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν φυσικά το Κυπριακό. Η αναφορά του Γιλντρίμ στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως έχει τη σημασία της ενόψει της διάσκεψης στην Ελβετία που θα γίνει στις 28 Ιουνίου. Διότι στις διαβουλεύσεις που γίνονται παρασκηνιακά, αναζητείται φόρμουλα για την κατάργηση των εγγυήσεων.
Το τέταρτο θέμα ήταν το θέμα της ενέργειας και ηταν πολύ προσεκτική η διατύπωση του Γιλντιρίμ ότι οι πηγές αποτελούν παναθρώπινο αγαθό αποφεύγοντας να σχολιάσει την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, που προφανώς δυσαρεστεί την Άγκυρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διήρκησε δύο ώρες. Συζήτησαν κυρίως για το Κυπριακό, το Αιγαίο, το μεταναστευτικό και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Συζήτησαν όλες τις πτυχές του Κυπριακού σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Αναφορικά με την τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός, έθεσε εμφατικά το θέμα με αναλυτικούς πίνακες με στοιχεία των παραβιάσεων και τόνισε την ανάγκη άμεσου τερματιμού τους και την προώθηση της θετικής ατζέντας.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως για πρώτη φορά αναδεικνύεται μία πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα (οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη σε ΕΕ, τουρισμός), η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού. Έθεσε εκτεταμένα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και τόνισε ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Όσον αφορά το ζήτημα των οκτώ αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας έδειξε να κατανοεί το σεβασμό των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, διεξήχθησαν διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του ΠΘ, Βαγγέλη Καλπαδάκη και του γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και ομολόγων τους από την τουρκική κυβέρνηση.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr),http://news247.gr
Σχόλια