«Χαστούκι» Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Ερντογάν – Τελεσίγραφα και όροι για Ελλάδα και Κύπρο
«Χαστούκι» ‘έδωσε το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο στον Ρετζέπ Ερντογάν αφού με 51 ψήφους υπέρ, 3, κατά και 14 αποχές υπερψηφίστηκε πριν από λίγο από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, η έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, την οποία συνέταξε η Ολλανδή ευρωβουλευτής, Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες).
Η έκθεση παραπέμπεται τώρα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου από τις 3 ως τις 5 Ιουλίου στο Στρασβούργο.
Η έκθεση ζητά, επιστροφή των Βαρωσίων στον ΟΗΕ, έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, τερματισμό του εποικισμού, για να μη διαταραχθεί η δημογραφική ισορροπία της Κύπρου και ζητά από την Τουρκία να συμβάλει σε δίκαιη λύση του κυπριακού στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.
Το κείμενο πλέον κάνει αναφορά σε “δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση, βασισμένη σε μια διζωνική, διακοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο και στη βάση του σεβασμού των αρχών επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καλούν την Άγκυρα “να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ειδική αναφορά στην “διαρκή διαδικασία εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων”.
Το αρχικό κείμενο που συνέταξε η Ολλανδή Ευρωβουλευτής, επί της ουσίας ανετράπη στο μεγαλύτερο μέρος του και προσετέθησαν μια σειρά από συμβιβαστικές τροπολογίες, οι οποίες στην πράξη επανεισήγαγαν το μια σειρά ειδικές αναφορές στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, που δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο.
Το βασικό κείμενο
Το βασικό κείμενο: Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας θα πρέπει να ανασταλούν εάν προχωρήσουν οι προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως πρότειναν οι ευρωβουλευτές. Εξωτερικές υποθέσεις Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν στην ετήσια εκτίμησή τους για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία το 2016 ήταν ένα δύσκολο έτος για την Τουρκία ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία, της εισροής προσφύγων, μιας σειράς σκληρών τρομοκρατικών επιθέσεων και μιας προσπάθειας πραξικοπήματος.
Καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Τουρκίας. Το ψήφισμα αναγνωρίζει τη σημασία των καλών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και τη διατήρηση ενός εποικοδομητικού και ανοικτού διαλόγου, ο οποίος είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια ή η τρομοκρατία. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθιστώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες μέρος μιας νέας συμφωνίας.
Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος είναι δυσανάλογα, εκφράζοντας τη λύπη του για την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων σε μεγάλη κλίμακα, την παύση των μέσων ενημέρωσης, τη σύλληψη δημοσιογράφων, δικαστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, σημειώνεται σε επίσημη ανακοίνωση του ΕΚ για το αποτέλεσμα.
Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπό αίρεση
Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπό αίρεση: Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος της Τουρκίας και την επέκταση των προεδρικών εξουσιών, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί την Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ “να αναστείλουν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση εάν η δέσμη συνταγματικών μεταρρυθμίσεων εφαρμοστεί αμετάβλητα”.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αποχή της Τουρκίας από το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Καταδικάζουν την επανειλημμένα δηλωμένη υποστήριξη για την επανεισαγωγή της θανατικής ποινής από τον Τούρκο Πρόεδρο, η οποία θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ένταξη της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και θα οδηγήσει σε άμεσο τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. “Παρά τις εσωτερικές διαφορές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιλάει με μία φωνή όταν καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Η συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις στην τουρκική κοινωνία και η αυθαίρετη σύλληψη χιλιάδων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών και των δημάρχων, προκαλεί μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε σχετικά η Ολλανδή Ευρωβουλευτής που εισηγήθηκε το βασικό κείμενο.
“Δεδομένου ότι η προτεινόμενη δέσμη συνταγματικών μεταρρυθμίσεων δεν είναι σύμφωνη με τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, η έκθεση ζητά την επίσημη αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών, εάν οι συνταγματικές τροποποιήσεις εφαρμοστούν αμετάβλητες. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας, καθώς και το γεγονός ότι το ήμισυ του τουρκικού πληθυσμού ψήφισε εναντίον του στο δημοψήφισμα”, σημειώνει η Κάτι Πίρι.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες,
Σχόλια