Άρον-άρον συμφωνία και εκλογές τον Σεπτέμβριο

 

Άρον-άρον συμφωνία και εκλογές τον Σεπτέμβριο

Ποια κατεύθυνση έχει δώσει ο Αλ.Τσίπρας στους κυρίους Τσακαλώτο και Σταθάκη - Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει εκλογές πριν την εφαρμογή των μέτρων

Με βάση την οδηγία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «κλείστε την συμφωνία για να προχωρήσουμε» κινούνται τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά πληροφορίες λειτουργούν με βάση την κατεύθυνση του πρωθυπουργού ότι το τρίτο Μνημόνιο που θα ισχύσει μέχρι το 2018, η δανειακή συμφωνία των 86 δισ.ευρώ και τα προαπαιτούμενα πρέπει να κλείσουν άμεσα, ώστε να προωθηθούν στη Βουλή προς ψήφιση. Στην επερχόμενη ψηφοφορία του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η de facto διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αφού ο κ. Τσίπρας φέρεται πως έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει την καταψήφιση του Μνημονίου από την ομάδα Λαφαζάνη για να επιχειρηματολογήσει ότι η κυβέρνηση έχει απωλέσει την δεδηλωμένη και άρα οι πρόωρες εκλογές είναι επιβεβλημένες προκειμένου να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα και να μην υπάρξει ακυβερνησία.



Για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του, επί της ουσίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιζητεί να καταλήξει άρον-άρον σε συμφωνία με τους δανειστές. Η 20η Αυγούστου, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 3,2 δισ.ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιοποιείται προκειμένου να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στα επόμενα 24ωρα, παρά το γεγονός ότι το κουαρτέτο -και κυρίως η Γερμανία- λένε ότι ακόμη κι αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία το πρόβλημα της 20ης Αυγούστου μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρηματοδότηση-γέφυρα. Το σενάριο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων δεν διευκολύνει όμως τον πολιτικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου που θέλει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για πρόωρες εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ξένοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας αναλώθηκαν σε μια διαπραγμάτευση που διήρκεσε μήνες για να λάβουν τελικώς στις 12 Ιουλίου μια συμφωνία που ήταν χειρότερη απ' αυτή που προσφερόταν αρχικώς στην ελληνική πλευρά. Τώρα, λένε οι ίδιοι παράγοντες, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εκμαιεύσει μια οποιαδήποτε συμφωνία με διαδικασίες εξπρές με προφανή στόχο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η επιθυμία του κ. Τσίπρα να κλείσει και να επικυρωθεί η συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα προφανώς και δεν σημαίνει πως μπορεί να υπάρχει 100% βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί. Το μήνυμα όμως που αποστέλλει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με την στάση της το τελευταίο διάστημα είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι είδους συμφωνία θα επιτευχθεί αλλά να υπάρξει συμφωνία.

Αν μη τι άλλο, η σημερινή εικόνα των διαπραγματεύσεων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν την συμφωνία της 12ης Ιουλίου όπου η ελληνική πλευρά, υλοποιώντας τον σχεδιασμό της για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, σχεδόν αγνοούσε το περιεχόμενο των αρχικών προτάσεων των πιστωτών και έκανε τα πάντα για να επιμηκύνει τις συνομιλίες με το επιχείρημα ότι διεκδικεί βελτίωση των όρων.

Εκτός από τρομερή αντίφαση, όσα βλέπουμε σήμερα συνιστούν πλήρη αντιστροφή όσων γίνονταν από τον Φεβρουάριο μέχρι τις 12 Ιουλίου. Στο ερώτημα πώς θα δικαιολογήσει ο κ. Τσίπρας στο εσωτερικό ακροατήριο μια κακή συμφωνία με σκληρά μέτρα, η απάντηση έχει δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η προσπάθεια βελτίωσης των όρων της συμφωνίας θα συνεχιστεί και μετά την υπογραφή του Μνημονίου, δίνοντας έτσι και την γραμμή που θα ακολουθήσουν σε επικοινωνιακό επίπεδο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους πώς και γιατί συναίνεσαν να υλοποιήσουν αλλαγές και πολιτικές που δεν πιστεύουν...

Το γεγονός ότι οι δανειστές χαρακτηρίζουν πλέον εξαιρετική τη συνεργασία τους με την ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αγνοηθεί. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό για προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέσα στον Αύγουστο και για τον λόγο αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και του ΤΑΙΠΕΔ, πιέζουν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί πλήρως τις απόψεις τους. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών και πώς ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα που σήμερα επιδιώκει να κλείσει με ταχύτατες διαδικασίες και μέσω μιας διαπραγμάτευσης που από ορισμένους χαρακτηρίζεται «άτσαλη».

Το συγκεκριμένο πρόβλημα σε αυτή την χρονική στιγμή τίθεται σε δεύτερο πλάνο. Ο πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι είναι πολιτικά κυρίαρχος, έχει αποφασίσει να αναβαπτιστεί πολιτικά και να διεκδικήσει μια νέα τετραετή θητεία πιστεύοντας ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί τον ευνοούν. Η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να συγκινεί το εκλογικό σώμα και οι πολίτες στην πλειονότητά τους μοιάζουν πως πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας αντιπροσωπεύει την μοναδική ελπίδα για έξοδο από την κρίση μέσα στο υπάρχον πολιτικό σύστημα. Εάν η πολιτική αβεβαιότητα παραταθεί, ο κ. Τσίπρας απλώς θα έχει παραχωρήσει περισσότερο χρόνο στην αριστερή συμμαχία του Παναγιώτη Λαφαζάνη να οργανωθεί, ενώ παραλλήλως οι θεωρούμενοι αστοί που έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ψήφο ανοχής ή διαμαρτυρίας θα αποσύρουν την στήριξή τους.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κλείσει την συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.http://www.protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!