Ο γραφικός αλυτρωτισμός του Αντόνιο Μιλόσοσκι


 Η ενέργεια του Αντόνιο Μιλόσοσκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο ως άστοχη και υπονομευτική, αν και τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να αναμένονται στο επόμενο διάστημα, καθώς η ΠΓΔΜ οδεύει την άνοιξη σε εκλογές και ο Γκρούεφσκι θα υψώσει για ακόμα μία φορά το λάβαρο του εθνικοπατριωτισμού.
 
Η ενέργεια του Αντόνιο Μιλόσοσκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο ως άστοχη και υπονομευτική, αν και τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να αναμένονται στο επόμενο διάστημα, καθώς η ΠΓΔΜ οδεύει την άνοιξη σε εκλογές και ο Γκρούεφσκι θα υψώσει για ακόμα μία φορά το λάβαρο του εθνικοπατριωτισμού.



Ο κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι αποτελεί τυπικό δείγμα μιας γενιάς Σλαβομακεδόνων πολιτικών στα Σκόπια, αυτής που είναι σήμερα στα πράγματα, η οποία μεγάλωσε και γαλουχήθηκε με το όραμα της «Μεγάλης Μακεδονίας». Και δεν χάνει ευκαιρία για να το δείχνει. Πέρυσι έκανε ορειβασία στον Ολυμπο και με το που ανέβηκε στην υψηλότερη κορυφή, στον Μύτικα, άνοιξε ένα λάβαρο με τον ήλιο της Βεργίνας, που για όσους δεν θυμούνται ήταν η πρώτη σημαία, το εθνικό σύμβολο, του νεόκοπου κράτους της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», η οποία αντικαταστάθηκε κατόπιν πιέσεων της ελληνικής πλευράς με τη σημερινή, στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας το 1995. Περιχαρής, λοιπόν, ο Μιλόσοσκι ανέβασε τη φωτογραφία με την αφεντιά του να ποζάρει κρατώντας τον ήλιο των Μακεδόνων στο Διαδίκτυο, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν τι θα είχε συμβεί εάν συμπτωματικά την ώρα εκείνη βρίσκονταν στον «θρόνο του Δία» κάποιοι θερμόαιμοι ή και ανεγκέφαλοι δικοί μας.
Γιατί ο κ. Μιλόσοσκι δεν είναι πρόσωπο τυχαίο, ένας γραφικός τύπος –αν και εμφανίζει τέτοια δείγματα– που με αβάσταχτη ελαφρότητα συμπεριφέρεται δημοσίως κατά το δοκούν. Είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του σώματος, θέσεις από τις οποίες διαμορφώνει ώς ένα βαθμό την εξωτερική πολιτική της χώρας του, την οποία μάλιστα διηύθυνε και επί ένα διάστημα από τη θέση του ΥΠΕΞ.

Τώρα ο κ. Μιλόσοσκι ευρισκόμενος στον Καναδά, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της χώρας του, φωτογραφήθηκε σε εκδήλωση των εκεί «Μακεδόνων της Διασποράς» με φόντο τον χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας», που στην πολιτική του αλυτρωτισμού και του εξαρχαϊσμού του Νίκολα Γκρούεφσκι εκτείνεται έως τον Oλυμπο και τον ποταμό Νέστο.

Στην Αθήνα υπήρξαν αντιδράσεις, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνο Κούτρα να σχολιάζει με καυστικό χιούμορ διά του Τwitter περί «άκριτης κατανάλωσης υποπροϊόντων σκοπιανού αλυτρωτισμού που έχει επικίνδυνες παρενέργειες» και τη Ν.Δ. να ξεσπαθώνει (Κ. Τασούλας, Γ. Κουμουτσάκος) καλώντας την «πελαγωμένη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συνέλθει και να κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και την Ιστορία μας τα προασπίζουμε, ασχέτως εσωτερικών συγκυριών».

Εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κανείς ότι η ελληνική πλευρά ύψωσε υπερβολικά τους τόνους, καθώς ο φανατικός πολίτης Σλαβομακεδόνας Μιλόσοσκι, ακόμα και αν δεν το ήθελε –δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επιδίωξε και το απόλαυσε–, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς από το να φωτογραφηθεί μπροστά στον χάρτη-σύμβολο της πανίσχυρης «μακεδονικής» εμιγκράτσιας του Καναδά, η οποία στηρίζει πολιτικά και οικονομικά το κόμμα του, το VMRO DPMNE, ενώ εκλέγει και εκπρόσωπό της στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Ουδείς άλλος πολιτικός της ΠΓΔΜ, εξάλλου, τόλμησε, ουδέποτε, να εναντιωθεί στους διαθέτοντες ισχύ και διαπνεόμενους από υπέρμετρο αλυτρωτισμό «Μακεδόνες», «Αιγαιάτες» στην πλειονότητά τους, που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, πλην του Κίρο Γκλιγκόροφ ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη για μια σύνοδο του ΟΗΕ, είπε σε συνάντηση με αντιπροσωπεία τους ότι πρέπει να παραδεχθούν πως στις φλέβες τους κυλάει και σλαβικό αίμα…

Αν και τέτοιες αλυτρωτικές κορώνες θα πρέπει να αναμένονται στο επόμενο διάστημα, καθώς η ΠΓΔΜ οδεύει την άνοιξη σε εκλογές και ο Γκρούεφσκι θα υψώσει για ακόμα μία φορά το λάβαρο του εθνικοπατριωτισμού, η ενέργεια του Μιλόσοσκι μόνο ως άστοχη και υπονομευτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπό το πρίσμα της προσπάθειας εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, που συμφωνήθηκε να καταβληθεί μέσω ΜΟΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια και στις συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, σλαβομακεδονικής και αλβανικής                                                                             http://www.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!